Olen 80-vuotias mummo ja minulla on kohdun laskeuma. Onko laskeuma vaarallinen? Onko vaivaan muuta konstia kuin kohdun poisto?

Kohdun laskeuma ei ole vaarallinen vaiva, mutta kovasti kiusallinen se voi olla. Siihen saattaa liittyä virtsaamisvaivoja: virtsa voi karkailla tai rakko ei tyhjene kunnolla. Ainoa tehokas hoito on kohdun poisto. Kohtu poistetaan alateitse emättimen kautta ja samalla usein kiristetään emättimen löystynyttä seinämää. Leikkaus on pienehkö ja se voidaan tehdä missä iässä tahansa, jos ei ole leikkausta estäviä sairauksia.

Jos leikkausta ei voida tehdä, vaihtoehtona on niin sanottu prolapsirengas. Emättimeen asetetaan kohtua tukemaan kuminen tai muovinen rengas, joka vaihdetaan kolmen kuukauden välein. Rengas ei ole kovin hyvä vaihtoehto, mutta sitä käytetään, jos leikkausta ei voida tehdä tai potilas ei halua leikkaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leikkauksia tehdään kaikissa sairaaloissa, joissa on naistentautien osasto. Terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa lähetteen lähimpään sopivaan sairaalaan. Lääkärille näyttämistä ei ainakaan tarvitse hävetä, sillä tällaiset sairaudet ovat lääkärintyön arkipäivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla