Onko paksusuolen huuhtelulle (colonic-hoidolle) mitään lääketieteellistä perustetta? Voiko suolen seinämään todellakin kertyä plakkia, joka vähitellen ahtauttaisi suolta?

Paksusuolen huuhtelulle ei ole minkäänlaista lääketieteellistä perustetta. Tuo plakki-juttu on aivan tuulesta temmattu. Ei sellaista suolen sairautta tunneta lainkaan.

Usein paksusuolen huuhteluja käytetään paaston yhteydessä. Sen perustana lienee ajatus, että paastossa kertyy kuona-aineita, joita näin poistetaan. Tällekään ei tiedetä mitään lääketieteellistä perustetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymystä voi tarkastella myös yleisen kokemuksen pohjalta. En tiedä moniko Suomessa huuhtele säännöllisesti paksusuolensa, mutta itse en tunne ketään sellaista. Huuhtelijoita ei varmaankaan ole kuin korkeintaan muutama tuhat. Miten pärjäämme me viisi miljoonaa suomalaista, jotka emme huuhtele suoltamme? Suurella enemmistöllä suoli toimii hyvin elämän loppuun asti ilman pesuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääketieteessä on käytetty ummetuksen hoitoon vesiperäruiskeita, joiden periaate on sama kuin paksusuolen huuhtelussa. Peräaukkoon työnnetään letkun pää, jonka kautta suoleen valutetaan hitaasti pienellä paineella 0,5–1 litraa vettä. Vanhoissa lääkärikirjoissa on tarkkoja ohjeita ja kuvia peräruiskeen antoon tarkoitetuista laitteista. Vesiperäruiskeen avulla kova uloste pehmiää, jolloin se voidaan ulostaa pois. Nykyään vesiperäruiskeita tarvitaan harvoin, sillä ummetusta osataan hoitaa muilla tavoin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ihme kitisijä

Olipas "professori" kireällä päällä. Luulisi että hän olisi asteikkonsakkin puolesta vähän avoimempi. Mutta tällainen agressiivinen hyökkäys tutkimatta asiaa (ei ole havaittu tutkimuksissa, onko edes tutkittu?) antaa hyvin puolueellisen kuvan.

Tämä Amerikkalainen holistinen koululääketiede kumoaa kaikki muut näkemykset kuin omansa sillä perusteella että "tutkimuksissa ei ole...". Eli he eivät ole saaneet aikaiseksi itseään miellyttäviä tuloksia ja jos ei tarvita pillereitä, niin "se ei ole totta".

Eräs ylilääkäri sanoi minulle kuppauksesta:"En minä voi väittää vastaan jos se sinulla toimii. Ja kun se toimii niin käykuppauksessa". Tämä henkilö ansaitsi minun kunnioitukseni. Nimittäin, ei lääkäri voi sanoa miltä potilaasta tulisi tuntua. Lääkärin pitää kuunnella mitä potilas kertoo. Ja miltä potilaasta tuntuu.

  • ylös 12
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla