Minulta on poistettu paksusuoli ja leikkauksessa ohutsuoli liitettiin peräsuoleen. Mitkä lääkkeet ja ravintoaineet imeytyvät vain paksunsuolen kautta? Mitä puutoksia voi tulla?

Käytännössä kaikki ruoan ravintoaineet imeytyvät ohutsuolessa. Sen pituus on 3–6 metriä ja sisäpinnan täyttää tiheä suolinukka. Joku on laskenut, että suolinukan ansiosta imeytymispinta-ala on 200–400 m2 eli puolikkaan jalkapallokentän verran.

Imeytymistehoa siis riittää, ja ohutsuoli imaisee erittäin tehokkaasti ruoan ravintoaineet verenkiertoon ja sitä kautta elimistömme tarpeisiin. Paksusuoleen tullessa suolen sisältö on velliä, josta ihmiselle tarpeelliset ravintoaineet kutakuinkin puuttuvat. Paksusuolessa imeytyy suoloja ja vettä elimistöön: ohutsuolesta siirtyy paksusuoleen noin 1,5 litraa vettä päivässä, ulosteen mukana elimistöstä pois pari desilitraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun paksusuoli on poissa, uloste on runsaan veden tähden löysää. Tämä lisää ulostuskertoja, joita leikkauksen jälkeen on yleensä 4–6 päivässä. Löysät ulosteet eivät kuitenkaan merkitse, että tärkeitä ravintoaineita hukkaantuisi, sillä ne ovat poistuneet ulosteesta jo ohutsuolessa. Varsinaisia ravintoaineiden puutoksia ei siis ilman paksusuolta pitäisi tulla. Nestettä menetetään tavallista enemmän, mutta se on helposti hoidettavissa lisäämällä juomista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeistäkin suurin osa imeytyy ohutsuolessa, joten niiden vaikutukset säilyvät ennallaan, vaikka paksusuoli puuttuu. Eri asia ovat peräpuikkoina käytetyt lääkkeet. Leikkaustekniikasta riippuen paksusuolen poisto saattaa vaikuttaa niiden imeytymisen elimistöön.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Moi Pertti.. Kiitos tuosta vastauksesta.. Itseäni on mietityttänyt sama asia, siis ravintoaineiden ja muiden imeytyminen. Koska multa on poistettu koko paksusuoli ja ohutsuoli on liitetty nysään peräsuoleen.

  • ylös 35
  • alas 27
42 v avanne

Ota kylmäåuprstettu oliiviöljyä käyttöön. Aamulla puuroon ja jos syöt huonosti sulavaa niin lorauta vähän

  • ylös 20
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla