Minulta on poistettu paksusuoli ja leikkauksessa ohutsuoli liitettiin peräsuoleen. Mitkä lääkkeet ja ravintoaineet imeytyvät vain paksunsuolen kautta? Mitä puutoksia voi tulla?

K√§yt√§nn√∂ss√§ kaikki ruoan ravintoaineet imeytyv√§t ohutsuolessa. Sen pituus on 3‚Äď6 metri√§ ja sis√§pinnan t√§ytt√§√§ tihe√§ suolinukka. Joku on laskenut, ett√§ suolinukan ansiosta imeytymispinta-ala on 200‚Äď400 m2 eli puolikkaan jalkapallokent√§n verran.

Imeytymistehoa siis riittää, ja ohutsuoli imaisee erittäin tehokkaasti ruoan ravintoaineet verenkiertoon ja sitä kautta elimistömme tarpeisiin. Paksusuoleen tullessa suolen sisältö on velliä, josta ihmiselle tarpeelliset ravintoaineet kutakuinkin puuttuvat. Paksusuolessa imeytyy suoloja ja vettä elimistöön: ohutsuolesta siirtyy paksusuoleen noin 1,5 litraa vettä päivässä, ulosteen mukana elimistöstä pois pari desilitraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun paksusuoli on poissa, uloste on runsaan veden t√§hden l√∂ys√§√§. T√§m√§ lis√§√§ ulostuskertoja, joita leikkauksen j√§lkeen on yleens√§ 4‚Äď6 p√§iv√§ss√§. L√∂ys√§t ulosteet eiv√§t kuitenkaan merkitse, ett√§ t√§rkeit√§ ravintoaineita hukkaantuisi, sill√§ ne ovat poistuneet ulosteesta jo ohutsuolessa. Varsinaisia ravintoaineiden puutoksia ei siis ilman paksusuolta pit√§isi tulla. Nestett√§ menetet√§√§n tavallista enemm√§n, mutta se on helposti hoidettavissa lis√§√§m√§ll√§ juomista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeistäkin suurin osa imeytyy ohutsuolessa, joten niiden vaikutukset säilyvät ennallaan, vaikka paksusuoli puuttuu. Eri asia ovat peräpuikkoina käytetyt lääkkeet. Leikkaustekniikasta riippuen paksusuolen poisto saattaa vaikuttaa niiden imeytymisen elimistöön.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Moi Pertti.. Kiitos tuosta vastauksesta.. Itseäni on mietityttänyt sama asia, siis ravintoaineiden ja muiden imeytyminen. Koska multa on poistettu koko paksusuoli ja ohutsuoli on liitetty nysään peräsuoleen.

  • yl√∂s 35
  • alas 26
42 v avanne

Ota kylmäåuprstettu oliiviöljyä käyttöön. Aamulla puuroon ja jos syöt huonosti sulavaa niin lorauta vähän

  • yl√∂s 18
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla