Olen kärsinyt vuosia paniikkihäiriöstä. Äkillisiä pelkokohtauksia on tullut erityisesti suurissa tavarataloissa, joskus muuallakin. Olen käyttänyt vuosien ajan 0.25 mg Xanoria (alpratsolaami) kerran vuorokaudessa ja lääkärini vaihtoi kolmisen kuukautta sitten lääkityksen essitalopraamiksi (Cipralex). Pelkokohtausten määrä on tämän jälkeen lisääntynyt, jonka vuoksi aloin ottaa aamuisin Xanorin ja illalla Cipralexin. Onko näin hyvä?

Jos paniikkikohtaukset pysyivät koko lailla poissa käyttäessäsi 0.25 mg alpratsolaamia vuorokaudessa, on luultavasti viisainta palata entiseen lääkitykseen. Tämä alpratsolaamin annos on ikäsikin huomioiden varsin pieni ja tuskin aiheuttaa merkittäviä sivuvaikutuksia. Paniikkihäiriön hoidossa käytetään usein joko alpratsolaamia (tai muita bentsodiatsepiineja) tai serotoninergisiä masennuslääkkeitä, jollainen essitalopraamikin on.

Alpratsolaamia pyritään usein välttämään, koska se muiden bentsodiatsepiinien tapaan voi aiheuttaa tarpeetonta lääkeriippuvuutta. Lisäksi iäkkäillä ihmisillä bentsodiatsepiini voivat vähänkin suuremmissa annoksissa lisätä muistivaikeuksia tai yöllistä kompurointia. Käyttämäsi alpratsolaamin annos on kuitenkin niin pieni, etten usko sen aiheuttavan näitä haittoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käänny siis lääkärisi puoleen ja neuvottele palaamisesta entiseen lääkitykseesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos paniikkikohtaukset pysyvät kurissa pelkällä pieniannoksisella alpratsolaamilla, ei essitalopraamin käyttö anna mitään lisähyötyä. On myös totta, että joidenkin henkilöiden kohdalla serotoninergiset lääkkeet voivat lisätä ahdistuneisuutta.

Matti Huttunen
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla