Psykiatri on diagnosoinut kysyjässä kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hänelle on määrätty lääkitykseksi sitalopraami (Cipramil) 10-60 mg/vrk, lamotrigiini (Lamictal) 200 mg/vrk sekä unettomuuteen tsopikloni (Imovane) 15 mg iltaisin. Kysyjä on aikaisemmin kokeillut lähes kaikkia mielialalääkkeitä eikä koe hyötyvänsä niiden käytöstä. Hän ei myöskään ole varma, sairastaako todella kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän on ollut AA:n tuella raittiina yli kahdeksan vuotta. Työstä hän jäi eläkkeelle uupumuksen ja masennuksen vuoksi. Voisiko hän pärjätä ilman mieliala- ja unilääkkeitä?

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi on vaikea etenkin, jos diagnoosi on perustunut vain osin epäselviin hypomaniajaksoihin eikä taustalla ole selviä sairaalahoitoon johtaneita maniajaksoja.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksojen hoidossa ei nykyisin useinkaan käytetä serotoninergisiä tai muita masennuslääkkeitä ainakaan vähänkään pitempiä jaksoja. Tämän vuoksi voi hyvinkin olla mahdollista, että voisit asteittain lopettaa käyttämäsi sitalopraamin. Sitalopraamin – kuten myös muiden masennuslääkkeiden lopettaminen – tulee tehdä annosta asteittain vähentäen ja tietäen, että erilaiset ahdistus- ja masennusoireet voivat ohimenevästi voimistua 1–3 viikon aikana lääkkeen lopettamisen jälkeen.

Lamotrigiini kuuluu mielialantasaajiin. Sen jatkuvan käytön tarkoituksena on estää ennalta kaksisuuntaisen mielialahäiriön sairausjaksojen uusiutuminen. Jos kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi on epävarma, on ennalta vaikeaa tietää, mitä mielialatasaajan lopettamisesta seuraa. Jos masennus- tai maniajaksosi eivät aikaisempina vuosina ole olleet hyvin vakavia, voit myöhemmin harkita myös lamotrigiinin käytön asteittaista lopettamista. Tämä päätös Sinun tulee kuitenkin tehdä vasta sen jälkeen, kun olet neuvotellut asiasta hoitavan lääkärisi kanssa.

Vuosien mittainen nukahtamislääkkeiden käyttö johtaa suurella osalla ihmisistä lääkeriippuvuuteen. Lopetettaessa unilääkkeen käyttöä lääkeriippuvuus ilmenee 1–4 viikkoa kestävänä unettomuutena. Tämän vuoksi vasta reilun kuukauden kuluttua lääkkeen lopettamisesta voi tietää, kuinka tarpeellinen säännöllinen unilääkkeen käyttö on.

Käytettäessä samanaikaisesti useita eri psyykenlääkkeitä on aina viisainta edetä hitaasti. Ensin lopetetaan asteittain yksi lääke ja seurataan huolellisesti oireita. Seuraavan lääkkeen mahdolliseen lopettamiseen siirrytään voinnin tasoituttua vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua.

Jos kaksisuuntainen mielialahäiriö on varmuudella diagnosoitu, valtaosa tästä sairaudesta kärsivistä hyötyy vuosikautisesta mielialatasaajien käytöstä. Monien kohdalla lääkkeen käytön lopettaminen johtaa sairausjaksojen uusiutumiseen, vaikka niitä ei olisi esiintynyt lainkaan usean vuoden aikana.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.