Olen 30-vuotias nainen, ja haluaisin tietää, kuinka periytyvää MS-tauti on. Isänisäni sairasti tautia, mutta isäni on edelleen terve. Miten raskaus ja synnytys vaikuttavat sairauden puhkeamiseen?

Ensin lyhyt tietopaketti sairaudesta perustuen neurologian oppikirjaan. Kyseessä on keskushermoston sairaus, johon ei ole tehokasta hoitoa. Sairaus yleensä etenee ajan mittaan sysäyksittäin. Oireet voivat olla hyvin moninaisia ja riippuvat siitä, missä päin keskushermoa sairauteen liittyvät pesäkkeet sattuvat sijaitsemaan. Liikehermojen häiriöt johtavat eri lihasten toiminnan heikkenemiseen, tuntohermojen häiriöt aiheuttavat puutumis- ym. oireita, näköhermon muutokset vaikuttavat näköön, myös virtsarakon ja suolen toiminta saattaa muuttua.

Suomessa todetaan noin 5 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden. Yleisin sairastumisikä on 20–50 vuotta ja naiset sairastuvat miehiä useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

MS-tauti ei ole perinnöllinen sairaus, mutta alttius sairauteen vaihtelee suvuittain ja ilmeisesti johtuu joistakin periytyvistä seikoista. Jos MS-tautia on ns. ensimmäisen asteen sukulaisilla eli vanhemmilla, sisaruksilla tai lapsilla, vaara sairastumiseen on noin 5 prosenttia. Isoisä ei ole ensimmäisen asteen sukulainen, joten kysyjän riski on tätä pienempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairaudelle on luonteenomaista vaihteleva kulku. Usein se alkaa nopeasti, mutta oireet väistyvät myöhemmin. Potilas voi olla pitkään oireeton, muta tauti nostaa myöhemmin päätään. Usein pahenemista edeltää jokin tulehdussairaus, tavallisesti tavallinen flunssa.

Raskaudella voi olla pientä vaikutusta oireiden pahenemiseen. Raskauden aikana pahenemisen riski on hieman pienentynyt, mutta synnytyksen jälkeisten kolmen kuukauden aikana hieman suurentunut. Oppikirja ei mainitse mitään, että raskaudella olisi vaikutusta sairauden syntyyn sinänsä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla