Istuin bussissa, kun yhtäkkiä sydän alkoi lyödä todella kovaa. Hengitys myös hieman vaikeutui. Kohtaus loppui pian, mutta toistui noin 10 minuutin päästä. Aiemmin rinnassa oli tuntunut myös pientä vihlontaa. Minulla ei ollut sillä hetkellä fyysistä rasitusta enkä ollut jännittynyt. Ei kai kyse ole mistään sydänviasta? Olen 17-vuotias ja harrastan urheilua.

Sydämen lyöminen ”kovaa” on aina haaste lääkärille. Sillä voidaan kuvata sekä sydämen nopealyöntisyyttä että lyöntivoiman lisääntymistä. Joskus on kyse molemmista. Lääkärin arviota ilmiön luonteesta auttaa huomattavasti, jos henkilö on voinut oireen aikana edes summittaisesti arvioida syketiheyden esimerkiksi ranne- tai kaulavaltimon pulssia tunnustelemalla.

Jos kohtaus sattuu paikassa, jossa verenpainemittari on käytössä, kannattaa tehdä verenpainemittaus, jolloin saadaan myös pulssin (sykkeen) lukema. Tieto siitä auttaa lääkäriä arvioimaan, tarvitaanko lisätutkimuksia, vai onko kyse toiminnallisesta oireesta. Lääkärin tekemä yleistutkimus ja EKG auttavat sulkemaan pois useimmat nuorten ihmisten sydänviat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paniikkityyppinen toimintahäiriö on omana lääkärin toiminta-aikanani lisääntynyt. Aiemmin se oli usein varsin dramaattinen ja herätti ympäristössäkin huomiota. Nykyisin sitä esiintyy terveillä, hyviin urheilu- ja henkisiin suorituksiin kykenevillä henkilöillä. Kiire ja jatkuva viestinnän verkossa oleminen tuntuvat ruokkivan sitä. Osalla oireet ovat lieviä ja vain ajoittaisia, mutta uhkaavat monella rajoittaa elämistä, ellei alkuperää selvitetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän oirekuvauksen perusteella on todennäköistä, että kyse on juuri toiminnallisesta paniikkihäiriötyyppisestä kohtauksesta. Vaikka oireet ovat lieviä, on kuitenkin hyvä käydä lääkärin juttusilla asian arvioimiseksi

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla