Samasta aihepiiristä on tullut kolme kysymystä. Yksi kysyjistä kertoo sietämättömästä kutkasta alapäässä mikä on jatkunut pitkään eikä mikään hänen käyttämänsä voide ole auttanut.
Toinen kysyjä miettii, aiheuttavatko ehkäisypillerit toistuvia hiivatulehduksia. Tulehduksia on ollut useampi vuodessa, pitääkö ehkäisymenetelmää vaihtaa?
Kolmannellakysyjällä on myös kutinaa ja kirvelyä alapäässä, syyksi epäiltiin hiivasienen aiheuttamaa tulehdusta. Oireet ovat lievittyneet mutta eivät ole poissa.

Emättimen hiivatulehdus on hyvin tavallinen. Hiivasienen aiheuttamista tulehduksista 85–90 prosenttia on Candida albicansin aiheuttamia. Tavallisin oire on kutina, limakalvojen turvotus ja kirvely. Valkovuoto on tyypillisesti valkoista, kokkareista ja melko hajutonta. Hiivasienitulehdusta lisääviä tekijöitä ovat laajakirjoisten antiboottien käyttö, kortisonihoito, raskaus, diabetes sekä immuunivajaus. Tutkimukset eivät ole osoittaneet, että yhdistelmäehkäisypillerit lisäisivät emättimen hiivatulehduksia. Yksittäisiä poikkeuksia tietysti voi olla, ja joskus kannattaa kokeilla ehkäisypillerin tai jopa ehkäisymenetelmän vaihtoa.

Joskus hiivatulehduksen oireet ovat selkeät, ja hoito voidaan aloittaa ilman laboratorionäytteitä. Jos oireet ovat epätyypilliset, tulehdusoire on uusinut nopeasti lääkehoidon jälkeen tai oireet eivät edes häviä lääkityksellä, kannattaa tehdä kunnon tutkimukset, ja selvittää oireiden aiheuttaja.

Valkovuotoviljelyssä tutkitaan hiiva ja trikomonas. Myös Papa-kokeessa voidaan nähdä tavallisimmat emätintulehduksen aiheuttajat. Sukupuolitaudin mahdollisuus on syytä tutkia ottamalla klamydianäyte. Gynekologinen tutkimus on tärkeä: siinä voidaan selvittää, onko oireen takana ulkosynnyttimien ihottuma tai muu ihosairaus, esimerkiksi puna- tai valkojäkälä.

Emättimen hiivasienitulehdukseen tarkoitettuja emätinpuikkoja saa apteekista ilman reseptiä, ja ne ovat varsin tehokkaita. Hiivasienen aiheuttamissa emätintulehduksissa on ongelmana niiden uusiutuminen.

Tulehduksen aiheuttajana olla jokin muu kuin Candida albicans, jolloin lääkkeen vaihto voi auttaa. Harvoin löytyy altistavaa tekijää toistuvalle hiivasienitulehdukselle. Hoitona kannattaa kokeilla aluksi pitempää hoitoa, esimerkiksi paikallishoitoa 10 päivän ajan. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä suun kautta käytettävää lääkitystä. Sitä voidaan jatkaa jaksoittaisella hoidolla, jossa lääkettä käytetään 4 viikon välein 3–5 päivän ajan, jopa puoli vuotta. Ruokavaliosta kannattaa karsia turha sokeri pois. Oireettoman miehen hoitoa ei rutiinisti suositella.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.