Lukija kysyy, mitä oikein tapahtuu pallolaajennuksessa vai onko parempi etten tiedä, kun mielestäni kaikki meni hyvin?

Pallolaajennuksessa pyritään laajentamaan sepelvaltimon paikallinen ahtauma veren normaalin virtauksen palauttamiseksi sydämeen. Sepelvaltimoihin ruiskutetaan ensin varjoainetta ahtaumakohdan paikantamiseksi. Sen jälkeen ahtauman lävitse ujutetaan ohut taipuisa metallivaijeri. Vaijerin ympärille pujotetaan muovinen pehmeä sylinteri, joka pullistetaan nesteellä riittävän kovaksi, jotta se pakottaa ahtaan paikan laajenemaan.

”Pallon” halkaisija on laajetessaan1,25–5 millimetriä ja pituus 8–40 millimetriä. Koko valitaan niin, että se vastaa kullakin potilaalla ahtaumasuonen tervettä kokoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laajennuksen aikana potilas tuntee usein hetken samanlaista rintakipua, mitä ahtauma on aiheuttanut. Osalle potilaista asennetaan pallolaajennuksen jälkeen suonen sisälle metalliverkko estämään ahtauman syntymistä uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pallolaajennus aiheuttaa aina paikallisen vaurion verisuonen seinämään, mikä käynnistää veren hyytymisen vauriokohdassa. Ellei hyytymisreaktiota estetä, hyytymä tukkii helposti juuri avatun ahtauman. Tästä syystä toimenpiteessä ja sen jälkeen käytetään hyytymistä estävää lääkitystä. Sen koostumus räätälöidään aina yksilöllisesti tutkimustietoa hyväksi käyttäen.

On varsin yksilöllistä, miten tarkasti potilaat haluavat tietää toimenpiteiden yksityiskohtia.

Niille meistä, jotka ovat huolipusseja, voi olla helpompaa olla keräämättä liikaa aineksia pohtia vikaan menon mahdollisuuksia. Toisia taas rauhoittaa toimenpiteen kulun hahmottaminen etukäteen. Haastava ja mielenkiintoinen osa lääkärin työtä onkin arvioida kullekin potilaalle paras informaatiotapa.

Sepelvaltimon pallolaajennuksen aikana potilas on hereillä ja hänelle kerrotaan yleensä pääpiirteissään toimenpiteen etenemisestä. Myös toimenpiteen jälkeen sen tuloksesta kerrotaan.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla