
Tyttärelläni punottavat kasvot edelleen 37 vuotta jatkuneen ruusufinnin jälkeen lukuisista lääkekuureista ja laserhoidoista huolimatta. Tiedustelisin, olisiko jokin dieetti, jolla punoitus häviäisi. Ja voisiko ruusufinni johtua stressistä, paraneeko tauti koskaan ja mitä hoitoja siihen on tarjolla?
Kysymyksistä käyvät hyvin ilmi useimmat ruusufinnitautiin (acne rosacea) liittyvät ongelmat. Tähän lähinnä kasvojen iholla esiintyvään ihosairauteen kuuluvat yleensä poskiin mutta myös nenään, otsaan ja leukaan ilmaantuvat märkäpäät ja ihottuma-alueen punoitus. Usein oireet ovat pahimmillaan keväällä. Kasvojen punotuksen lisäksi kosmeettisesti voi haitata myös nenän punoitus.
Sairauden syyt ovat tuntemattomat, mutta sitä pahentavina tekijöinä mainitaan usein voimakkaat mausteet, saunominen, auringonvalo, alkoholi ja kahvi. Joskus myös kortikoidi(”kortisoni”)voide voi laukaista ihottuman lehahtamisen kasvoille.
Kun sairauden syytä ei tiedetä, myös hoito on ongelmallista. Näin myös ruusufinnin kohdalla. Äskettäin kerättiin kokoon tutkimuksilla osoitettu tieto hoidoista, ja tulokseksi saatiin, että näyttöä hoidon tehosta oli kysyjienkin käyttämistä antibioottivoiteista (erityisesti metronidazolia sisältävistä) sekä ajoittaisista suun kautta nautittavista metronidazoli- tai tetrasykliinikuureista. Sen sijaan näyttö muiden hoitojen tai ruokavalioiden tehosta on puutteellista.
Kokemuksen mukaan kuitenkin edellä mainittujen aineiden (voimakkaat mausteet, alkoholi, kahvi) välttäminen voi olla hyödyksi oireiden hallinnassa. Samoin äärimmäisten lämpötilojen, kovan pakkasen, voimakkaan auringonpaisteen sekä tulen loimotuksen välttäminen on ilmeisesti hyväksi.
Itsehoitona voi myös kokeilla apteekista reseptittä saatavaa sienivoidetta (esimerkiksi Canesten tai Daktarin) 1–2 kuukauden ajan. Jos hoidosta on hyötyä, sitä voi jatkaa pitkänkin aikaa. Ilman hoitoakin sairauden kulku saattaa paljon aaltoilla, mutta valitettavasti pysyvä paranemista ei ole odotettavissa.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.