Mistä johtuu, että verenpaineen mittaaja ei tahdo löytää sykettä, ennen kuin kokeilee useammalla mittarilla?

Verenpainetta mitattaessa kuunnellaan olkavarsivaltimon pulssiääntä stetoskoopilla. Automaattimittareissa valtimon sykettä "kuuntelee" kone. Valtimo kulkee kyynärtaipeessa keskiviivan ja sisäsivun (siis pikkusormen puoleinen sivu) välimaastossa. Oman valtimonsa pulssia voi tunnustella painamalla sormilla melko voimakkaasti tätä seutua.

Jos mittauksessa pulssiääni ei tahdo kuulua, vika ei yleensä ole mittarissa. Sen sijaan stetoskoopin laatu voi vaikuttaa asiaan. Kuten muitakin laitteita, stetoskooppeja on monenlaatuisia. Stetoskoopilla kuunnellessa on välttämätöntä, että korvakappaleet ovat ilmatiiviisti korvakäytävien suulla. Ihmisten korvakäytävät ovat erilaisia, ja huonosti korviin istuvalla stetoskoopilla ei kuule hyvin. Lääkäreillä on yleensä taskussaan henkilökohtainen hyvätasoinen stetoskooppi, jonka korvakappale sopii käyttäjän korviin. Hoitajat käyttävät enimmäkseen poliklinikoiden tai osastojen laitteita, jotka eivät aina istu käyttäjän korviin. Ennen kuin vaihtaa verenpainemittaria olisi syytä tarkistaa, että stetoskooppi on kunnossa ja sen korvakappaleet ovat sopivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen syy vaikeuksiin verenpaineen mittauksiin voi olla valtimon poikkeava sijainti. Verisuonet eivät kaikilla kulje täsmälleen samalla tavalla, tässäkin mielessä olemme erilaisia. Joskus olkavarsivaltimo kulkee kyynärtaipeessa niin paljon tavanomaisesta paikasta sivussa, että sykettä ei tahdo hyvälläkään stetoskoopilla kuulla. Tällöin voi siirtyä toiseen käsivarteen, jossa valtimo voi olla tutussa paikassa. Toinen mahdollisuus on etsiä sormin tunnustelemalla olkavarsivaltimon paikka ja asettaa stetoskooppi oikeaan kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla