Nimimerkki ”Huolettava ongelma” on 60-vuotias nainen. Hän kysyy, mikä aiheuttaa ja mitä fysiologista muutosta tapahtuu elimistössä, kun jonkin tulehduksen, muun kuin virtsatulehduksen, ja antibioottikuurin yhteydessä virtsaan ilmestyy verta? Ilmiö on tullut esille Etelä-Amerikan matkan jälkeen – lieneekö asioilla yhteyttä? Miten asiassa pitäisi edetä?
Verivirtsaisuuden, varsinkin toistuvan, syy on aina syytä selvittää. Jos virtsa on punertavaa, ensin on tietenkin selvitettävä, onko kyseessä veri vai jokin muu syy punaisuuteen. Jotkin ravintoaineet, esimerkiksi herukat ja punajuuri, tai lääkeaineet, esimerkiksi juuri virtsatietulehduksien hoidossa käytettävä nitrofurantoini, voivat värjätä virtsan punertavaksi.
Virtsan verisyyteen on taas lukuisia syitä lievistä tai aivan viattomista vakaviin munuaisten tai virtsateiden sairauksiin. Lievimmässä päässä ovat rankka fyysinen rasitus, joka voi joskus tuottaa punasoluja virtsaan, tai etenkin naisilla limakalvojen kuivuminen ja ärtyminen. Virtsarakon tulehdus lienee tavallisin syy naisten verivirtsaisuuteen. Vakavampia syitä ovat sitten munuaisten sairaudet ja munuaisten tai virtsateiden kasvaimet. Naisilla myös emättimen ja kohdun sairaudet voivat aiheuttaa veren tihkumista, jonka huomaa virtsan värjäytymisenä emättimestä tulevasta verestä.
Jos virtsan värjäytymiselle punaiseksi ei ole ilmeistä ruokavaliosta tai lääkityksestä johtuvaa syytä, tutkimukset ovat tarpeellisia. Ensivaiheessa selvitetään yksinkertaisella virtsakokeella, onko kyseessä todellakin punaisten verisolujen erittyminen virstaan ja kuinka mittavaa tämä erittyminen on. Samoin veren puna- ja valkosolujen sekä tulehdusarvojen tutkiminen kuuluu selvittää. Jatko riippuu sitten näiden kokeiden tuloksista sekä potilaan iästä, sukupuolesta ja muista tiedoista. Kyseeseen voivat tulla munuaisten ja virtsateiden ultraäänitutkimukset, virtsan irtosolututkimukset tai kysyjän kohdalla Etelä-Amerikan-matkan vuoksi eksoottisempien tartuntatautien selvittelyt.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.