
Kärsin pahasta virtsankarkailusta. Minulla on ollut vuosien mittaan useita rakkotulehduksia ja niihin estolääkityksiä. Päivisin rakko toimii vähäisellä teholla, mutta öisin on pakko juosta vessassa jopa tunnin välein. Lääkäri on määrännyt jo kuusi antibioottikuuria, mutta ne eivät tehoa. Sairauden syytä ei ole minulle kerrottu, vaikka lukuisia näytteitä on otettu ja kerran läpivalaistukin. Vaikka olen jo eläkkeellä, nukahtelu pitkin päivää sekoittaa elämääni. Voidaanko minua auttaa?
Virtsankarkailu eli inkontinenssi on tavallinen ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen yleistyvä vaiva. Siihen voi liittyä muitakin virtsarakon toimintahäiriöitä. Tiheävirtsaisuus eli pollakisuria tarkoittaa alle 2 tunnin välein tai yli 8 kertaa vuorokaudessa toistuvaa virtsaamistarvetta. Yövirtsaisuus eli nokturia on 2 kertaa tai useammin yön aikana toistuva virtsaamistarve. Nykyisin käytetään usein termiä ”yliaktiivinen virtsarakko”. Se tarkoittaa oireyhtymää, jossa esiintyy kaikkia näitä oireita, eli virtsapakkoa, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja pakkovirtsankarkailua.
Kysyjä kertoo, että virtsatietulehduksia on hoidettu lääkekuureilla. Vaikuttaa siltä, että tutkimukset on tehty asianmukaisesti: sekä laboratorio- että kuvantamistutkimukset on toteutettu ilman että tarkkaa diagnoosia on löytynyt.
Todennäköisesti tutkimusten aikana on pyydetty pitämään ns. virtsaamispäiväkirjaa parin vuorokauden ajan. Se on hyödyllinen apuväline, kun selvitetään oireiden laatua ja vaikeusastetta ja mietitään hoitoa.
Virtsarakon toimintavaivoissa hoito aloitetaan haittaavimman oireen mukaan. Aina on syytä tarkistaa, voidaanko joillakin elintapamuutoksilla helpottaa oloa.
Kofeiinin eli kahvin ja teen, alkoholin ja hiilihappopitoisten juomien käyttö on syytä pitää mahdollisimman vähäisenä. Juominen kannattaa ajoittaa oikein, eli välttää runsasta juomista illalla. Rakon koulutus eli tietoinen virtsausvälien pidentäminen on tärkeää.
Lääkehoidoista on apua virtsapakon hoidossa. Pakkovirtsankarkailun oireita voidaan lievittää ns. antikolinergisillä lääkkeillä, joita on useita. Valitettavasti näillä lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Tavallisia haittavaikutuksia ovat suun ja silmien kuivuminen sekä ummetus. Yksilöllisellä annostelulla voidaan parantaa tehoa. Ilta-annostelu taas vähentää lääkkeen sivuvaikutuksia.
Emättimeen annosteltava paikallinen estrogeenihoito lievittää pakkovirtsankarkailun oireita vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla. Limakalvojen vahvistuessa estrogeenihoito myös vähentää virtsarakon ärsytysoireita.
Lantiopohjan lihasten jumppa ei koskaan ole haitaksi: se ehkäisee ja hoitaa virtsankarkailua.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Voiko syynä olla heikko sydän tms., että nestettä kertyisi kroppaan ja sitten yöllä se päätyisi rakkoon? Olen itse huomannut, että selällään nukkuessa rakko hälyttää virtsaamistarpeesta herkemmin kuin jos nukkuu kyljellään.
Minua ihmetyttää se, kuinka heikko tietämys lääkäreillä on tästä aiheesta. Kommentteja, joihin olen itse törmännyt: koeta pidättää pissaa; suosittelen ottamaan illalla nesteenpoistolääkettä; ei kai sellaista sairautta kuin vesitystauti ole edes olemassa. Jos on, niin siitä käytetään varmaan jotain toista nimeä.
Kun potilas useita kertoja päivässä pidättää virtsaa karkaamasta, niin lantionpohjan lihasten jumppaamiseen kehoittaminen tuntuu suoranaiselta v...lulta. Miksi Suomessa sairauden kuin sairauden hoito on niin nihkeää verrattuna muihin Euroopan maihin? Kun kerran botuliini toimii, miksei sitä käytetä. Ennemmin juoksutetaan potilasta vuositolkulla lääkärissä ja ratkaisuksi tarjotaan nesteenpoistolääkettä tai lääkettä joka tuhoaa hampaat, kuivattaa silmät ja ummettaa. Onko tästä järki kaukana? On.