Olen 47-vuotias perheenäiti, minulla on ollut 11 synnytystä. Olen hiukan ylipainoinen, pituuteni on 165 cm ja painoni 78 kg. Minua vaivaa virtsan karkailu silloin kun nauran. Aivastaessa ja yskiessä lirahtaa vähemmän. Onko tähän muuta hoitoa kun lantion lihasten jumppa? Minulla on myös todettu kohdun ja virtsarakon laskeuma. Vaikuttaako se virtsarakon toimintaankin? Mikä on paras hoitokeino tähän ikävään vaivaani?

Kohdun laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja kohtu sekä sen viereiset kudokset laskeutuvat. Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle ikääntymisen myötä. Kohdunlaskeumaan voi liittyä virtsarakon tai peräsuolen tai kummankin laskeuma (näitä kutsutaan nimillä kystoseele ja rektoseele). Täysiaikainen raskaus synnytystavasta riippumatta lisää laskeuman kehittymisen riskiä, erityisesti jos synnytys on ollut vaikea. Myös ylipaino on riskitekijä, koska lihavuus lisää vatsansisäistä painetta, ja näin pahentaa laskeumaa.

Leikkaushoito on hyvä vaihtoehto, jos todetaan selvä laskeuma ja oireet haittaavat arkielämää. Ensimmäisiä oireita on painontunne lantionpohjassa. Myöhemmin voi esiintyä ristiselkäsärkyä ja alaspäin tuntuvaa kiristystä. Emättimen etuseinän veltostuessa ja virtsarakon laskeutuessa voi virtsarakon tyhjentyminen häiriintyä. Leikkaus tehdään perinteisesti emättimen kautta poistamalla kohtu. Pelkkä kohdun poisto ei riitä kohdun laskeuman hoidoksi, koska se ei korjaa pettäneitä lantion tukirakenteita. Samassa yhteydessä korjataan emättimen etuseinän, virtsarakon ja peräsuolen laskeumamuutokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on varsin tavallinen oire. Satunnaisena vaivana siitä kärsii yli puolet kaikista naisista. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Virtsankarkailua on erityyppistä: osaa voidaan hoitaa leikkauksella, osaa lääkehoidolla. Riskitekijät ovat osittain samoja kuin kohdun laskeumassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lantionpohjan lihasten jumppa ehkäisee ja hoitaa virtsankarkailua ja vahvistaa lihaksia tukemaan virtsarakkoa ja emätintä. Lihasten vahvistamisen tavoitteena on parantaa niiden toimintaa. Jotta saavutetaan hyvä tulos, lihasjumpan onoltava säännöllistä eli päivittäistä.

Jos voimistelusta ei ole hyötyä ja oireet ovat arkielämää haittaavia, harkitaan leikkausta. Nauhaleikkaus ovat tässä tapauksessa paras vaihtoehto. Nauha asetetaan emättimen limakalvon alle paikallispuudutuksessa. Jos kyseessä on pelkkä ponnistusinkontinenssi, leikkauksen pitkäaikaistulos on hyvä: jopa 10 vuoden kuluttua leikkauksesta neljä viidestä naisesta on oireettomia.

Pahakaan kohdun laskeuma ei välttämättä huononna virtsarakon toimintaa eikä aiheuta virtsan karkaamista. Joskus vaikeutena voi olla virtsarakon huono tyhjentyminen, joka taas voi altistaa tulehdukselle. Usein kohdun laskeuma ja virtsan karkaaminen esiintyvät samalla naisella, silloin pelkkä kohdunpoisto ei korjaa virtsan karkaamista. Edellä kuvatut leikkaukset voidaan yhdistää: kohdunpoiston yhteydessä tehdään nauhaleikkaus.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Minulla kyllä on varsin hyvä kokemus ko. leikkauksesta. Eikä siitä ollut lainkaan haittaa seksielämälle. Oikeastaan seksielämä on vain parantunut entisestään.

Mira

  • yl√∂s 10
  • alas 10

Näin kun leikataan koko alapää uusiksi, niin silloin saa heittää hyvästit hyvälle seksielämälle. On läkärien ihan turha väittää, ettei näin suuri operaatio aiheuttaisi vaurioita hermostoon.

Se on tietenkin mitä arvostaa: Kivut loppu selästä, mutta tilalle tulee stressiä, kun ei enää edes hyvä seksi rentouta, haluaa ja on kuin kutiaisi, muttei kutka lähde.

  • yl√∂s 9
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla