Olen 47-vuotias perheenäiti, minulla on ollut 11 synnytystä. Olen hiukan ylipainoinen, pituuteni on 165 cm ja painoni 78 kg. Minua vaivaa virtsan karkailu silloin kun nauran. Aivastaessa ja yskiessä lirahtaa vähemmän. Onko tähän muuta hoitoa kun lantion lihasten jumppa? Minulla on myös todettu kohdun ja virtsarakon laskeuma. Vaikuttaako se virtsarakon toimintaankin? Mikä on paras hoitokeino tähän ikävään vaivaani?

Kohdun laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja kohtu sekä sen viereiset kudokset laskeutuvat. Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle ikääntymisen myötä. Kohdunlaskeumaan voi liittyä virtsarakon tai peräsuolen tai kummankin laskeuma (näitä kutsutaan nimillä kystoseele ja rektoseele). Täysiaikainen raskaus synnytystavasta riippumatta lisää laskeuman kehittymisen riskiä, erityisesti jos synnytys on ollut vaikea. Myös ylipaino on riskitekijä, koska lihavuus lisää vatsansisäistä painetta, ja näin pahentaa laskeumaa.

Leikkaushoito on hyvä vaihtoehto, jos todetaan selvä laskeuma ja oireet haittaavat arkielämää. Ensimmäisiä oireita on painontunne lantionpohjassa. Myöhemmin voi esiintyä ristiselkäsärkyä ja alaspäin tuntuvaa kiristystä. Emättimen etuseinän veltostuessa ja virtsarakon laskeutuessa voi virtsarakon tyhjentyminen häiriintyä. Leikkaus tehdään perinteisesti emättimen kautta poistamalla kohtu. Pelkkä kohdun poisto ei riitä kohdun laskeuman hoidoksi, koska se ei korjaa pettäneitä lantion tukirakenteita. Samassa yhteydessä korjataan emättimen etuseinän, virtsarakon ja peräsuolen laskeumamuutokset.

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on varsin tavallinen oire. Satunnaisena vaivana siitä kärsii yli puolet kaikista naisista. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Virtsankarkailua on erityyppistä: osaa voidaan hoitaa leikkauksella, osaa lääkehoidolla. Riskitekijät ovat osittain samoja kuin kohdun laskeumassa.

Lantionpohjan lihasten jumppa ehkäisee ja hoitaa virtsankarkailua ja vahvistaa lihaksia tukemaan virtsarakkoa ja emätintä. Lihasten vahvistamisen tavoitteena on parantaa niiden toimintaa. Jotta saavutetaan hyvä tulos, lihasjumpan onoltava säännöllistä eli päivittäistä.

Jos voimistelusta ei ole hyötyä ja oireet ovat arkielämää haittaavia, harkitaan leikkausta. Nauhaleikkaus ovat tässä tapauksessa paras vaihtoehto. Nauha asetetaan emättimen limakalvon alle paikallispuudutuksessa. Jos kyseessä on pelkkä ponnistusinkontinenssi, leikkauksen pitkäaikaistulos on hyvä: jopa 10 vuoden kuluttua leikkauksesta neljä viidestä naisesta on oireettomia.

Pahakaan kohdun laskeuma ei välttämättä huononna virtsarakon toimintaa eikä aiheuta virtsan karkaamista. Joskus vaikeutena voi olla virtsarakon huono tyhjentyminen, joka taas voi altistaa tulehdukselle. Usein kohdun laskeuma ja virtsan karkaaminen esiintyvät samalla naisella, silloin pelkkä kohdunpoisto ei korjaa virtsan karkaamista. Edellä kuvatut leikkaukset voidaan yhdistää: kohdunpoiston yhteydessä tehdään nauhaleikkaus.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Virtsan karkailu kuriin?

Näin kun leikataan koko alapää uusiksi, niin silloin saa heittää hyvästit hyvälle seksielämälle. On läkärien ihan turha väittää, ettei näin suuri operaatio aiheuttaisi vaurioita hermostoon. Se on tietenkin mitä arvostaa: Kivut loppu selästä, mutta tilalle tulee stressiä, kun ei enää edes hyvä seksi rentouta, haluaa ja on kuin kutiaisi, muttei kutka lähde.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.