
Kysyjä on ollut kohdunpoistoleikkauksessa noin 51-vuotiaana ja pian sen jälkeen aloittanut vaihdevuosioireisiin hormonihoidon. Hän on käyttänyt estrogeenilaastaria 16 vuoden ajan. Hormonihoidon lopettamisen jälkeen hikipuuskat ovat palanneet aiheuttaen ikävän tunkkaisen olon ja unen häiriintymisen. Voiko hormonihoidon aloittaa uudelleen?
Estrogeenia käytetään vaihdevuosioireiden hoitoon, joista tavallisimpia ovat hikoilu, kuumat aallot ja unihäiriöt. Hoito aloitetaan pienellä estrogeeniannoksella, mutta annosta nostetaan tarvittaessa, jos oireet eivät häviä. Estrogeenia voi käyttää tabletteina tai ihon kautta laastarina tai geelinä. Kummatkin muodot ovat tehokkaita, annostelureitin valintaan vaikuttaa yleensä käyttömukavuus.
Hoidon pituus määräytyy yksilöllisesti oireiden voimakkuuden ja keston mukaan.
Estrogeenihoitoa suositellaan nykyisin käytettäväksi vain niin pitkään, kuin vaihdevuosioireet haittaavat oloa. Tässä on paljon yksilöllisiä eroja: onnekkaimmilla ei vaihdevuosioireita ole juuri lainkaan, toisaalta joillakin oireet voivat haitata vielä yli 70-vuotiaana. Etukäteen ei valitettavasti voi arvioida, miten pitkään oireet kestävät.
Moni miettii, onko helpompi lopettaa estrogeeni ”kerta heitolla” vai vähitellen annosta pienentäen. Tätä asiaa ei ole kovin paljon tutkittu, mutta ilmeisesti lopettamistavalla ei ole kovin paljon merkitystä. Yksilöllisiä eroja toki on.
Estrogeenihoidon lopetuksen jälkeen saattaa vaihdevuosioireita tulla lievänä, mutta usein ne hiipuvat muutaman kuukauden kuluessa. Jos näin ei tapahdu, pohditaan, voiko hoidon aloittaa uudelleen. Jos ehdottomia esteitä ei ole, estrogeenia voidaan jatkaa. Suurimmat estrogeenihoidon esteet ovat rintasyöpä, sairastettu laskimoveritulppa, aivoverenkiertohäiriöt ja tiedossa oleva perinnöllinen hyytymistekijähäiriö.
Aila Tiitinen
naistentautien professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.