64-vuotias nainen kertoo: Minulla on todettu naishormonien olevan koholla. Mitä voisin tehdä saadakseni hormonit tasapainoon? En voi syödä lääkärin määräämiä hormonilääkkeitä ikäni vuoksi. Onko luonnontuotteista apua?

Kysyjä ei kerro tarkemmin, mistä syystä naissukuhormonien pitoisuuksia on tutkittu eikä tarkempia yksityiskohtia hormonimääritysten laadusta. Hormonitutkimuksien valinnan pitäisi perustua aina siihen, mitä sairautta lääkäri potilaan kertomien oireiden ja vastaanotolla tapahtuneen tutkimuksen perusteella epäilee.

Oletan, että kysyjältä on tutkittu jotakin vaihdevuosiin liittyviä hormoneja. Tärkein laboratoriotutkimus menopaussin osoittamiseksi on aivolisäkkeen follikkelia stimuloivan hormonin FSH:n määritys. Kun munasarjojen toiminta hiipuu ja estrogeenituotanto vähenee, FSH-taso nousee. Hedelmällisessä iässä munasarjat toimivat normaalisti, ja FSH-pitoisuus on alle 10. Arvo yli 40 IU/l tarkoittaa yleensä menopaussia. Koholla oleva arvo on siis normaalia vaihdevuosi-iän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksittäisistä estrogeenitasojen mittauksista ei ole lainkaan hyötyä esimerkiksi vaihdevuosioireiden voimakkuuden tai hoidon tarpeen selvittelyssä. Jos kysyjältä on mitattu estrogeenitaso, ja se on selvästi koholla, syy pitää selvittää. Tällainen tilanne on erittäin harvinainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla