Voiko astma puhjeta, koska suree voimakkaasti. Sairastuin astmaan alle 60-vuotiaana pian äitini kuoleman jälkeen. Suvussamme ei ole astmaa. Surutyö jatkuu yhä, sillä äidin minun edukseni tekemä testamentti on riitautettu ja käsittely on jatkunut jo yli kaksi vuotta.

Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdussairaus. Limakalvon tulehduksen taustalla on tavallisesti allergian, virusten tai bakteerien aiheuttama krooninen tulehdusreaktio. Pelkkä stressi tai voimakkaat tunnetilat eivät tämän vuoksi aiheuta astmaa eikä astma ole psyykkinen sairaus. Pitkittyvä stressi voi kuitenkin muuttaa elimistön immunologisia reaktiotapoja ja siten laukaista ensimmäisen astmakohtauksen tai tihentää kohtauksia.

Ahdistuneisuuden ja masennuksen tiedetään kuitenkin lisäävän astmaa sairastavien kohtausten tiheyttä. Joidenkin tutkimusten valossa tunneherkät, empaattiset ja omat vihantunteensa tukahduttavat ihmiset olisivat keskimäärin jonkin verran herkempiä sairastumaan astmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stressi ja siihen liittyvät voimakkaat tunnetilat vaikuttavat hengitystapaan. Stressin laukaisema vinkuva hengitys ei kuitenkaan aina ole astmaa. Kyse voi joskus olla myös voimakkaiden tunnetilojen aiheuttamasta hyperventilaatiosta tai toiminnallisesta äänihuulten salpaantumisesta. Näiden tilojen sulkeminen pois vinkuvan hengityksen syynä on tärkeää tarpeettoman astmalääkityksen välttämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri ja
psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla