On totta, että kevätauringossa iho palaa helpommin kuin myöhemmin kesällä. Ihotautilääkäri Matti Hannuksela kertoo miksi.

Milloin ja missä aurinko polttaa kuumimmin?

Keväällä aurinko tarttuu ihoon paremmin, koska iho on silloin ohuimmillaan. Talven jälkeen paras suojamme ultraviolettisäteitä, ihon sarveiskerros, on heikoimmillaan. Kevättalvella myös pohjoisen napapiirin yläpuolella oleva otsonikerros ohenee ja päästää UV-säteilyä enemmän maahan.

Lapissa ultraviolettivaloa on kesällä viidenneksen vähemmän kuin etelärannikolla. Syynä on se, että auringon säteet joutuvat kulkemaan sitä pitemmän matkan, mitä vinommasta aurinko paistaa. Matkalla UV-säteitä imeytyy ilmakehän otsoniin ja happeen.

UV-säteilyn määrään ja laatuun vaikuttaa ennen kaikkea paikkakunnan etäisyys päiväntasaajasta. Esimerkiksi juhannuksen aikaan suomalaiset saavat keskimäärin vain puolet siitä UV-määrästä, mikä tulee päiväntasaajalle.

Miten auringolta voi suojautua?

Jos haluaa välttää keväällä ja kesällä voimakkainta UV-säteilyä, tulisi auringonottoa rajoittaa klo 11–15. UIkona paras suoja on vaatetus: leveälierinen hattu ja vähintään t-paita. Auringossa helposti palavien on viisasta laittaa myös aurinkovoidetta kasvoihin ja muille paljaille ihoalueille. Suojakerroin ilmoittaa karkeasti, kuinka paljon pitempään auringossa voi olla suojavoiteen kanssa kuin ilman sitä. Teoriassa suojakerroin 6 lisää aikaa kuusinkertaisesti, mutta käytännössä vain kolminkertaisesti.

Aurinkovoiteet suojaavat ihoa palamiselta mutta eivät välttämättä syövältä. On aina muistettava, ettei aurinkovoiteita suositella käytettäväksi sen takia, että auringossa voitaisiin lojua palamatta.

Aurinkovoiteiden avulla polttavien UVB-säteiden määrä saadaan pidetyksi pienenä, mutta ne vaikuttavat vähän pitkäaaltoisiin UVA-säteisiin. Kuitenkin ne käynnistävät yhtä lailla syöpiä kuin UVB-säteetkin.

Lasten iho tulee suojata vielä paremmin kuin aikuisten, sillä heillä toistuva palaminen altistaa myöhemmin ihosyövälle. Aivan pienillä lapsilla ei voi käyttää suojaavia aurinkovoiteita. Heille soveltuvat sinkkioksidia ja muita heijastavia aineita sisältävät tuotteet.

Mitä pitää tehdä, jos iho pääsee palamaan?

Parhaat jokamiehen keinot palaneen ihon rauhoittamiseen ovat aspiriini, ibuprofeeni ja muu niiden tapaan vaikuttava särkylääke sisäisesti ja hydrokortisonivoide ulkoisesti.

Myös kylmät kääreet helpottavat kipua ja nopeuttavat parantumista. Lääkäri voi määrätä kortikoidikuurin tabletteina ja hydrokortisonia vahvemman kortikoidivoiteen.

Mitä aurinkoihottuma on?

Aurinkoihottumaa on 10–15 prosentilla suomalaisista. Se on rokkotautia muistuttava, kutiava näppyläinen ihottuma, joka alkaa muutamassa tunnissa auringossa oleskelun jälkeen ja kestää 2–4 päivää.

Suurin osa valoihottumista voidaan estää ottamalla valohoitoa (SUP-valohoito) 2–3 kertaa viikossa kuukauden ajan ennen oireiden todennäköistä alkamisajankohtaa. Jos ihottuma on jo tullut, sitä hoidetaan kuin auringonpolttamaa.

Vaatetuksella voidaan estää valoihottumaa, suojavoiteilla ei.

Liittyykö ihon palamiseen syöpävaara?

Toistuva ihon palaminen lapsena altistaa melanoomalle. Muihin ihosyöpätyyppeihin palaminen ei selvästi liity.

On kuitenkin muistettava, että ultraviolettisäteily tappaa ihosoluja jo silloinkin, kun mitään merkkejä ihon palamisesta ei näy. Kuolleet solut ovat syövän alkuaiheita, jotka elimistö tosin onnistuu yleensä poistamaan, eikä syöpä ala kehittyä.

Pääsääntönä vaaleaan, huonosti ruskettuvaan ja helposti palavaan ihoon tulee helpommin ihosyöpä kuin hyvin ruskettuvaan. Sukutaipumus on toinen ratkaiseva tekijä; melanoomia esiintyy toisissa suvuissa tavallista runsaammin.

Lue lisää
Suojaa silmät kevätauringolta
Luotatko aurinkovoiteeseen?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.