Perimä ja elintavat määräävät pääosin ihomme kunnon ja vanhenemisnopeuden. Onneksi elintapojaan voi skarpata ja kosmetiikalla lyödä kapuloita rattaisiin.

1. Ulkoile joka päivä

Iho tarvitsee happea. Pyri tekemään lyhyt happihyppely päivittäin raikkaassa ulkoilmassa. Jos mahdollista, mene metsään ja nauti sen rauhoittavasta väriterapiasta ja happirikkaasta ilmasta.

MIKSI? Liikunta panee veren kiertämään ja sen mukana ihokin saa enemmän ravintoa. Nykytietämyksen mukaan levännyt ja rentoutunut iho vastaanottaa ja hyödyntää kosmetiikkaa paremmin kuin kireä ja stressaantunut.

2. Suojaudu säteiltä

Ulkoillessa kannattaa aina suojautua auringolta, sillä se vaurioittaa ihon elastiini- ja kollageenikuituja. Sen seurauksena ihon kimmoisuus vähenee, se rypistyy ja paksuuntuu. Iän myötä ihoon tulee helpommin myös pigmenttiläiskiä ja väri kirjavoituu. Pahiten aurinko koettelee kasvoja ja kaulaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

MITEN? Torjunta-apua saa käyttämällä hoitotuotteita ja meikkejä, joissa on aurinkosuoja. Ne suojaavat ihoa myös muulta rasitukselta, kuten viimalta ja saasteilta. Suojaavia tuotteita kannattaa käyttää, vaikkei ulkoilisikaan. Ihoa vanhentava pitkä­aaltoinen UVA-säteily nimittäin läpäisee ikkunankin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 3. Tarkista tuotteiden sisältö

Tasaisen värinen iho näyttää nuoremmalta kuin pigmenttiläiskien kirjavoittama. Jos aurinkosuojasta huolimatta iho läiskittyy, kannattaa tutkia hoitotuotteiden sisältö.

VARO: Eteeriset öljyt voivat herkistää ihoa valolle ja aiheuttaa läiskittymistä. Sen sijaan hajuvesien sisältämä alkoholi haihtuu iholta nopeasti pois eikä yleensä ole syypää läiskittymiseen.
Myös vaalentavat voiteet, laser ja happokuorinnat herkistävät ihoa pigmentoitumiselle. Niitä käytettäessä iho on syytä suojata mahdollisimman korkeasuojakertoimisella voiteella.

4. Käytä antioksi­dantteja

Stressi näkyy ihossa. Väri muuttuu huonoksi, iho alkaa kutista, kuivua tai sen talin­eritys lisääntyy äkisti. Stressi saattaa myös alentaa ihon  herkistymiskynnystä.
APUKEINO: Kiireistä elämänvaihetta elävän ja tupakoitsijan kannattaa suosia antioksidantti­pitoisia ja ihoa kirkastavia hoitotuotteita. Antioksidantit ovat ihoa vanhentavan hapettumisen estäjiä. Ne suojelevat ihoa ja voivat estää pigmenttihäiriöitä. Ihonhoidossa käytetyimpiä ovat flavonoidit, vitamiinit, kivennäisaineet, entsyymit ja ubikinoni eli koentsyymi Q10 yhdistettynä kreatiiniin. Kosmetiikkaan niitä saadaan muun muassa kukista, hedelmistä, puista, levistä ja mineraaleista.

5. Rasvaa itseäsi myös sisäisesti

Iho saa tarvitsemansa aineet pääosin ravinnosta. Ihollekin energiaa antavat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Suojaravinteita iho saa vitamiineista, kivennäisaineista, välttämättömistä rasva- ja aminohapoista
sekä entsyymeistä.

Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät kuitujen ja vitamiinien lisäksi paljon antioksidantteja. Ihollekin hyvää tekeviä linoli- ja alfalinoleenihappoja saa rypsi-, pellavansiemen tai camelinaöljystä. Lisäksi on hyvä syödä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa. Niistä saa tarpeellisia välttämättömiä rasvahappoja.

MUISTA: Myös vesi on oleellinen osa ravitsemuksen tasapainoa. Solut tarvitsevat sitä toimiakseen ja saadakseen ravinto­aineita, vaikka veden juominen ei suoranaisesti kirkasta tai kosteuta ihoa.

6. Lepää ja palaudu

Väsymys hidastaa aineenvaihduntaa. Seurauksena ihosolujen uusiutuminen hidastuu, iho näyttää nuutuneelta ja kelmeältä. Mitä pidempään univaje jatkuu, sitä selvemmin se näkyy ihossa. Väri samenee, silmänympärykset tummuvat, iho kuivuu ja ihon happovaipan suojauskyky heikkenee.
Yö onkin ihonhoidon kulta-aikaa. Uusiutuminen on aktiivisimmillaan yöllä yhden ja kolmen välillä, jolloin stressihormonien eritys on heikoimmillaan. Solujen uusiutumistahti voi tuolloin olla jopa kahdeksan kertaa nopeampaa kuin muulloin.
TEHOHOITO: Hyödynnä yö ja hoida ihoa yövoiteilla ja -seerumeilla. Niiden sisältämät ainesosat tehostavat ihon uusiutumista. Sen seurauksena rypyt loivenevat ja uusien syntyminen hidastuu. Vapaiden radikaalien nujertamiseksi
yövoiteet sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja.

LUE MYÖS: Näin pysyt nuorena

Näin iho ikääntyy

Olisiko anti-age-tuotteista apua?

Mikään voide ei pysty kampittamaan tupakan aiheuttamia tuhotöitä.

  •  Tupakointi tai tupakansavun hengittäminen heikentävät pintaverenkiertoa. Sen seurauksena iho saa vähemmän happea ja ravinteita ja muuttuu sameanharmaaksi ja elottoman näköiseksi.
  • Tupakointi lisää solujen toimintaa häiritsevien vapaiden radikaalien toimintaa. Ne koettelevat ihoa sisältä ja ulkoa. Mitä vanhempi iho, sitä rankemmin se kokee tupakan vaikutukset.
  • Tupakka vaikuttaa myös kiinteyttä ja kimmoisuutta säätelevien valkuais­aineiden, kollageenin ja elastiinin määrään ja rakenteeseen.
  • Tupakoitsijan iho näyttääkin usein kymmenen vuotta vanhemmalta kuin tupakoimattoman.

NÄIN EROON TUPAKASTA

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla