Pisamia putkahtaa punatukkaisten kasvoille kevätauringon ansiosta. Mutta mitä ovat kesakot, jotka alkavat iän myötä pilkuttaa myös blondien ja brunettien naamaa?

Pisamat ja kesakot ovat monelle yksi ja sama, mutta ihotautilääkäreille ne merkitsevät eri asiaa. Pisamat ovat punatukkaisten teerenpilkkuja, jotka ilmaantuvat kesäaikaan nenälle ja poskipäille.

Pisamien punertava väri johtuu siitä, että melanosyytit tuottavat sekä ruskeaa että punertavaa melaniinia, ja pisamaisilla ihmisillä punainen on tuotannossa voitolla. Pisamien omistajalla on tavallinen määrä melanosyytti-soluja, mutta ne tuottavat enemmän pigmenttiä kuin normaali-ihoisilla.

Kesakko-nimityksen lääkäri varaa lentigo senilikselle, vanhuuden kesakoille. Niitä ovat ruskeat läiskät, joita yli viisikymppiselle voi tulla käsiin ja kasvoihin. Muutokset ovat vuosikymmenten aurinkoaltistuksen merkki, joskin vaaraton sellainen. Kesakkoinen iho on reagoinut aurinkoon kasvattamalla paikoittain tyvisolukerrokseensa lisää melanosyyttejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesakkojen torjunta pitäisi aloittaa jo varhaiskeski-iässä suojaamalla ihoa vaattein tai voiteilla. Viisas jättää myös solariumkäynnit väliin, niiden vaikutus on sama kuin auringon. Sen sijaan heidän, jota tarvitsevat ihon valohoitoa esimerkiksi psoriaasiksen takia, on valittava kahdesta pahasta pienempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

− Kesakoita voidaan poistaa lasereilla, jotka hajottaa pigmenttiä ja elimistö kuljettaa hajonneen värin pois ihosta. Myös kuorivia lasereita voidaan kokeilla, Pekka Erkko kertoo. Varovainen nestetyppijäädytyskin voi onnistua.

Lue lisää laserhoidosta.

  • Aurinkosuoja kannattaa kerrostaa iholle: ensin suojakertoimen sisältävä kosteusvoide ja sen päälle korkeasuojakertoiminen aurinkovoide, joka suojaa sekä UVB- että UVA -säteiltä.
  • Jos meikkaa, aurinkovoiteen voi korvata suojan antavalla meikinpohjustusaineella ja meikkivoiteella. Kasvojen lisäksi rintamus ja käden selät kaipaavat suojaa, sillä nekin pigmentoituvat herkästi.
  • Läiskäriskiään pienentää myös sillä, ettei käytä hajuvesiä ja eteerisiä öljyjä auringossa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla