Pisamia putkahtaa punatukkaisten kasvoille kevätauringon ansiosta. Mutta mitä ovat kesakot, jotka alkavat iän myötä pilkuttaa myös blondien ja brunettien naamaa?

Pisamat ja kesakot ovat monelle yksi ja sama, mutta ihotautilääkäreille ne merkitsevät eri asiaa. Pisamat ovat punatukkaisten teerenpilkkuja, jotka ilmaantuvat kesäaikaan nenälle ja poskipäille.

Pisamien punertava väri johtuu siitä, että melanosyytit tuottavat sekä ruskeaa että punertavaa melaniinia, ja pisamaisilla ihmisillä punainen on tuotannossa voitolla. Pisamien omistajalla on tavallinen määrä melanosyytti-soluja, mutta ne tuottavat enemmän pigmenttiä kuin normaali-ihoisilla.

Kesakko-nimityksen lääkäri varaa lentigo senilikselle, vanhuuden kesakoille. Niitä ovat ruskeat läiskät, joita yli viisikymppiselle voi tulla käsiin ja kasvoihin. Muutokset ovat vuosikymmenten aurinkoaltistuksen merkki, joskin vaaraton sellainen. Kesakkoinen iho on reagoinut aurinkoon kasvattamalla paikoittain tyvisolukerrokseensa lisää melanosyyttejä.

Kesakkojen torjunta pitäisi aloittaa jo varhaiskeski-iässä suojaamalla ihoa vaattein tai voiteilla. Viisas jättää myös solariumkäynnit väliin, niiden vaikutus on sama kuin auringon. Sen sijaan heidän, jota tarvitsevat ihon valohoitoa esimerkiksi psoriaasiksen takia, on valittava kahdesta pahasta pienempi.

− Kesakoita voidaan poistaa lasereilla, jotka hajottaa pigmenttiä ja elimistö kuljettaa hajonneen värin pois ihosta. Myös kuorivia lasereita voidaan kokeilla, Pekka Erkko kertoo. Varovainen nestetyppijäädytyskin voi onnistua.

Lue lisää laserhoidosta.

  • Aurinkosuoja kannattaa kerrostaa iholle: ensin suojakertoimen sisältävä kosteusvoide ja sen päälle korkeasuojakertoiminen aurinkovoide, joka suojaa sekä UVB- että UVA -säteiltä.
  • Jos meikkaa, aurinkovoiteen voi korvata suojan antavalla meikinpohjustusaineella ja meikkivoiteella. Kasvojen lisäksi rintamus ja käden selät kaipaavat suojaa, sillä nekin pigmentoituvat herkästi.
  • Läiskäriskiään pienentää myös sillä, ettei käytä hajuvesiä ja eteerisiä öljyjä auringossa.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.