Pisamia putkahtaa punatukkaisten kasvoille kevätauringon ansiosta. Mutta mitä ovat kesakot, jotka alkavat iän myötä pilkuttaa myös blondien ja brunettien naamaa?

Pisamat ja kesakot ovat monelle yksi ja sama, mutta ihotautilääkäreille ne merkitsevät eri asiaa. Pisamat ovat punatukkaisten teerenpilkkuja, jotka ilmaantuvat kesäaikaan nenälle ja poskipäille.

Pisamien punertava väri johtuu siitä, että melanosyytit tuottavat sekä ruskeaa että punertavaa melaniinia, ja pisamaisilla ihmisillä punainen on tuotannossa voitolla. Pisamien omistajalla on tavallinen määrä melanosyytti-soluja, mutta ne tuottavat enemmän pigmenttiä kuin normaali-ihoisilla.

Kesakko-nimityksen lääkäri varaa lentigo senilikselle, vanhuuden kesakoille. Niitä ovat ruskeat läiskät, joita yli viisikymppiselle voi tulla käsiin ja kasvoihin. Muutokset ovat vuosikymmenten aurinkoaltistuksen merkki, joskin vaaraton sellainen. Kesakkoinen iho on reagoinut aurinkoon kasvattamalla paikoittain tyvisolukerrokseensa lisää melanosyyttejä.

Kesakkojen torjunta pitäisi aloittaa jo varhaiskeski-iässä suojaamalla ihoa vaattein tai voiteilla. Viisas jättää myös solariumkäynnit väliin, niiden vaikutus on sama kuin auringon. Sen sijaan heidän, jota tarvitsevat ihon valohoitoa esimerkiksi psoriaasiksen takia, on valittava kahdesta pahasta pienempi.

− Kesakoita voidaan poistaa lasereilla, jotka hajottaa pigmenttiä ja elimistö kuljettaa hajonneen värin pois ihosta. Myös kuorivia lasereita voidaan kokeilla, Pekka Erkko kertoo. Varovainen nestetyppijäädytyskin voi onnistua.

Lue lisää laserhoidosta.

  • Aurinkosuoja kannattaa kerrostaa iholle: ensin suojakertoimen sisältävä kosteusvoide ja sen päälle korkeasuojakertoiminen aurinkovoide, joka suojaa sekä UVB- että UVA -säteiltä.
  • Jos meikkaa, aurinkovoiteen voi korvata suojan antavalla meikinpohjustusaineella ja meikkivoiteella. Kasvojen lisäksi rintamus ja käden selät kaipaavat suojaa, sillä nekin pigmentoituvat herkästi.
  • Läiskäriskiään pienentää myös sillä, ettei käytä hajuvesiä ja eteerisiä öljyjä auringossa.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.