Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän.

Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla