Saippuassa on pesuvoimaa, kunhan käytät sitä oikein.

Oletko koskaan miettinyt, miksi saippua puhdistaa? Teknokemian yhdistyksen toimitus­johtaja ja kemian diplomi-insinööri Sari Karjomaa tietää, että saippuasta tekee puhdistavan itse saippua.

Saippua on anioninen tensidi eli pesevä aine, jonka molekyylissä on vesi­hakuinen (hydrofiilinen) pää ja rasva­hakuinen, vettä hylkivä (hydrofobinen) häntä. Tensidit pienentävät veden pintajännitystä ja irrottavat likaa.

Saippuaa valmistetaan rasvoista tai öljyistä keittämällä niitä emästen kanssa 80—100 asteessa. Valmistusmenetelmä tekee saippuasta myös hyvin säilyvän.

Saippua on emäksistä, sen pH-arvo on lähempänä kymmentä, ja siinä on säilyvyyttä edistäviä aineita. Vaikka palasaippua lilluisi veden täyttämässä astiassa, se ei silti menetä puhdistavuutta.

— En ole koskaan nähnyt pilalle mennyttä saippuaa. Jos saippua on vanha, se saattaa haljeta. Silloinkin se vielä puhdistaa. Seisova vesi voi sen sijaan
pilaantua, ja sinne voi muodostua mikrobeja. Siksi saippua-astia tulee tyhjentää vedestä aika ajoin, Karjomaa sanoo.

Jotta saippua todella puhdistaisi, sitä tulee käyttää oikein. Jos vain hipaisee käsiään saippuassa ja huuhtoo ne hujauksessa, suoritus on yhtä tyhjän kanssa.

Käsiä tulisi huuhtoa ainakin 15—30 sekunnin ajan ja tarkistaa myös kynsien aluset, sillä niihin kertyy helposti likaa. Kylmällä ei kannata pestä, sillä lämmin vesi helpottaa lian irtoamista. Sormukset, kellot ja korut tulisi poistaa pesun ajaksi, sillä sormuksen alla majailee Euroopan väkiluvun verran mikrobeja.

  1. Ota sormukset, korut ja rannekello pois kädestä sekä käsienpesun että ruoanlaiton ajaksi.
  2. Kastele kädet ensin lämpimällä vedellä.
  3. Ota käsiin saippuaa.
  4. Hiero kämmeniäsi yhteen noin 20 sekuntia.
  5. Pese kämmenet huolellisesti myös selkäpuolelta ja sivusta. Pese myös ranteet, sormien välit sekä kynsien alustat.
  6. Huuhtele kädet puhtaaksi.
  7. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen, kertakäyttöiseen pyyhkeeseen.
  8. Kun suljet hanan, älä kosketa sitä paljaalla kädellä, vaan suojaa kättäsi esimerkiksi käsipyyhkeellä. Näin hanassa olevat bakteerit eivät tartu puhtaisiin käsiisi.

Lisää hygienianeuvoja Eviralta

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.