Saippuassa on pesuvoimaa, kunhan käytät sitä oikein.

Oletko koskaan miettinyt, miksi saippua puhdistaa? Teknokemian yhdistyksen toimitus­johtaja ja kemian diplomi-insinööri Sari Karjomaa tietää, että saippuasta tekee puhdistavan itse saippua.

Saippua on anioninen tensidi eli pesevä aine, jonka molekyylissä on vesi­hakuinen (hydrofiilinen) pää ja rasva­hakuinen, vettä hylkivä (hydrofobinen) häntä. Tensidit pienentävät veden pintajännitystä ja irrottavat likaa.

Saippuaa valmistetaan rasvoista tai öljyistä keittämällä niitä emästen kanssa 80—100 asteessa. Valmistusmenetelmä tekee saippuasta myös hyvin säilyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saippua on emäksistä, sen pH-arvo on lähempänä kymmentä, ja siinä on säilyvyyttä edistäviä aineita. Vaikka palasaippua lilluisi veden täyttämässä astiassa, se ei silti menetä puhdistavuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— En ole koskaan nähnyt pilalle mennyttä saippuaa. Jos saippua on vanha, se saattaa haljeta. Silloinkin se vielä puhdistaa. Seisova vesi voi sen sijaan
pilaantua, ja sinne voi muodostua mikrobeja. Siksi saippua-astia tulee tyhjentää vedestä aika ajoin, Karjomaa sanoo.

Jotta saippua todella puhdistaisi, sitä tulee käyttää oikein. Jos vain hipaisee käsiään saippuassa ja huuhtoo ne hujauksessa, suoritus on yhtä tyhjän kanssa.

Käsiä tulisi huuhtoa ainakin 15—30 sekunnin ajan ja tarkistaa myös kynsien aluset, sillä niihin kertyy helposti likaa. Kylmällä ei kannata pestä, sillä lämmin vesi helpottaa lian irtoamista. Sormukset, kellot ja korut tulisi poistaa pesun ajaksi, sillä sormuksen alla majailee Euroopan väkiluvun verran mikrobeja.

  1. Ota sormukset, korut ja rannekello pois kädestä sekä käsienpesun että ruoanlaiton ajaksi.
  2. Kastele kädet ensin lämpimällä vedellä.
  3. Ota käsiin saippuaa.
  4. Hiero kämmeniäsi yhteen noin 20 sekuntia.
  5. Pese kämmenet huolellisesti myös selkäpuolelta ja sivusta. Pese myös ranteet, sormien välit sekä kynsien alustat.
  6. Huuhtele kädet puhtaaksi.
  7. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen, kertakäyttöiseen pyyhkeeseen.
  8. Kun suljet hanan, älä kosketa sitä paljaalla kädellä, vaan suojaa kättäsi esimerkiksi käsipyyhkeellä. Näin hanassa olevat bakteerit eivät tartu puhtaisiin käsiisi.

Lisää hygienianeuvoja Eviralta

Sisältö jatkuu mainoksen alla