Voimakas näönalenema, vakava infektio ja vaikeahoitoinen kiputila. Niitä kaikkia kasvoille ilmestyvä viheliäinen vyöruusu voi aiheuttaa. Taudin ehkäisyyn on onneksi olemassa helppo keino.

– Näen päivittäin vyöruusupotilaita, joilla on vaikeita silmäongelmia, sanoo HYKS Silmätautien klinikan osastonylilääkäri, dosentti Minna Vesaluoma.

Vyöruusun voi saada jokainen, joka on sairastanut vesirokon. Vesirokko paranee, mutta virus jää ihmisen hermostoon ja kulkeutuu toisinaan hermoa pitkin iholle aiheuttaen kipua ja rakkuloita – siis vyöruusuksi kutsutun taudin.

Vyöruusun sairastaa noin neljäsosa, joidenkin tilastojen mukaan jopa puolet suomalaisista. Vyöruusutapauksista noin 10–25 prosenttia tulee kasvojen alueelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pysyviä silmävaurioita

Vesaluoma on hoitanut vyöruusupotilaita yli 20 vuoden ajan Helsingissä ja Lontoossa. Hän kertoo, että vyöruusu on erityisen vaarallinen levitessään kasvoihin. Se voi aiheuttaa kasvojen alueella rakkulaisen ihottuman, joka voi infektoitua bakteerilla ja levitä myös kaikkiin silmän osiin sekä aiheuttaa pysyviä silmävaurioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vyöruusun voi saada jokainen, joka on sairastanut vesirokon.

– Potilas voi kärsiä vakavasta virusinfektiosta ja sen aiheuttamasta pitkäkestoisesta tulehduksesta. Ne voivat aiheuttaa voimakkaan näönaleneman ja vaatia lukuisia käyntejä silmäsairaalassa, Vesaluoma kertoo.

Vyöruususta voi seurata jopa kuukausia kestävä ja vaikeahoitoinen kiputila silmän seudulle.
Lääkäriin on syytä hakeutua aina, jos epäilee kärsivänsä vyöruususta ja erityisesti silloin, jos se ilmestyy kasvojen alueelle. Ensimmäinen merkki vyöruususta on usein kipu tai kihelmöinti, jonka jälkeen kipeytyneelle alueelle ilmestyy rakkulaista ihottumaa.

– Vyöruusu on sitkeä silmäsairaus. Se voi ilmaantua silmään paitsi rakkulaihottuman kanssa samanaikaisesti myös salakavalasti vielä viikkoja tai kuukausia sairastetun kasvojen ihottuman jälkeen, Vesaluoma muistuttaa.

Rokottautuminen suojaa yli 50-vuotiaita

Korkea ikä ja heikentynyt immuunipuolustus lisäävät riskiä sairastua vyöruusuun. Tauti onkin yleistynyt Suomessa väestön ikääntyessä. 

Vyöruusua hoidetaan viruslääkityksellä, joka helpottaa oireita ja lyhentää taudin kestoa. Mitä pikemmin lääkityksen aloittaa, sitä tehokkaampi se on. Viruslääkitys ei kuitenkaan suojaa vyöruusun jälkitaudeilta.

Yli 50-vuotias voi suojautua vyöruusulta rokottautumalla. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa silmälääkäriyhdistys ohjeistaa, että silmälääkärien tulisi suositella rokottautumista kaikille 50 vuotta täyttäneille. 

Lähteenä on käytetty myös Helsingin yliopiston geriatrian professori, lääkäri Timo Strandbergin haastattelua.

 

10/2021, NP-FI-HZX-ADVR-210002

*Lähteet:
Johnson, RW, Bouhassira, D, Kassianos, G, Leplege, A, Schmader, KE, Weinke, T. The impact of herpes zoster and post-herpetic neuralgia on quality-of-life. BMC medicine. 2010; 8:37.
Watson P. Postherpetic neuralgia. Am Fam Physician. 2011;84:690–2.
Kang et al. Increased Risk of Stroke After a Herpes Zoster Attack A Population-Based Follow-Up Study Volume 40, Issue 11, 1 November 2009, Pages 3443-3448.

Rokottautuminen ehkäisee vyöruusua

  • Vyöruusun riski lisääntyy 50 ikävuoden jälkeen immuunipuolustuksen heikentyessä osana normaalia ikääntymistä. Tauti onkin yleistynyt Suomessa väestön ikääntyessä. Jopa 20 prosenttia vyöruusuun sairastuneista kärsii vakavasta neurologisesta kivusta, joka voi kestää jopa useita vuosia*. 
  • Ainoa keino suojautua vyöruusulta on rokottautuminen. Jos olet 50 vuotta täyttänyt, kysy lisää rokottautumisesta lääkäriltä tai hoitajalta. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla