Kun muut konstit eivät auta, voi sarja-TMS-hoidosta löytyä apua kroonistuneeseen hermosärkyyn. Liikeaivokuorelle kohdistetut magneettipulssit aktivoivat neuronit tuottamaan aivojen omia, kipua lievittäviä välittäjäaineita. 

Hermoperäistä särkyä on usein vaikea hoitaa, sillä siihen eivät tepsi tavalliset kipulääkkeet. Puolet hermosärkyä potevista ei myöskään hyödy tähän kiputyyppiin tarkoitetusta neuropaattisen kivun lääkityksestä. 

Yksi tapa hoitaa hermoperäistä kipua on sarja-TMS-hoito, jossa pään ulkopuolelta johdetaan magneettipulsseja liikeaivokuoreen.

– Monet potilaistamme ovat sellaisia, joiden hermosärkyyn on kokeiltu jo kaikki mahdolliset neuropaattisen kivun lääkevaihtoehdot. Niistä ei ole ollut riittävästi apua tai ne ovat aiheuttaneet haittavaikutuksia. Emme vielä tiedä tarkkaan, milloin sarja-TMS kannattaa lisätä hoitoon. Mahdollisesti se kannattaisi aloittaa jo varhemmin, kuin mitä nykyisin tehdään, kertoo neurologian erikoislääkäri Hanna Harno, jolla on kivunhoidon erityispätevyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kivuton ja haitaton hoito

Sarja-TMS-hoitoa annetaan tavallisimmin voimakkaaseen kasvojen hermosärkyyn, monimuotoisen, paikallisen kipuoireyhtymän eli CRPS:n (complex regional pain syndrome) aiheuttamiin oireisiin, amputoidun raajan aavesärkyyn sekä aivohalvauksen jälkeiseen hermokipuun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos neurologimme katsoo, että sarja-TMS-hoidosta on potilaalle apua, hoitoa annetaan 10 annoksen sarjana kahden viikon aikana. Hoitoa edeltää pään magneettikuvaus, toteaa kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Selja Vaalto.

Magneettipulssien anto on kivutonta ja yksi hoitokerta kestää noin 15 minuuttia. Toimenpiteen aikana potilas istuu hoitotuolissa.

– Keskimäärin puolet potilaistamme saa apua tästä hoidosta: kipupiikit jäävät pois, moni nukkuu paremmin tai esimerkiksi hermosärystä kärsinyt käsi liikkuu paremmin.

Sarja-TMS-hoidot yksityispotilaille aloitettiin HYKSin Oy:ssä hiljattain. 

– Hoitoa annetaan HUSin Meilahden tornisairaalassa virka-ajan jälkeen. Hoitoarviokäynnille voi hakeutua ilman lääkärin lähetettä, Selja Vaalto kertoo.

Kipu paikantuu aivoihin

Sarja-TMS-hoitotiimi. Selja Vaalto eturivissä vasemmalla ja Hanna Harno eturivissä oikealla.
Sarja-TMS-hoitotiimi. Selja Vaalto eturivissä vasemmalla ja Hanna Harno eturivissä oikealla.

Sarja-TMS-hoito on niin uusi neuropaattisen kivun hoitomenetelmä, että sen tehoa ja parhaita asetuksia hermosäryn hoidossa yhä tutkitaan. Jo tiedetään, että jokainen magneettipulssi synnyttää aivoihin pienen paikallisen sähkövirran ja nopeana sarjana annetut pulssit vahvistavat hermosolujen ja hermoverkkojen välistä viestintää. Kipua hoidettaessa pulssit suunnataan liikkeiden tuotosta vastaavalle aivoalueelle ja sieltä vaikutus leviää hermoverkkoja pitkin laajemmalle ja vahvistaa elimistön omaa kivunsäätelyjärjestelmää.

Kroonistuneessa, päälle jääneessä säryssä kipu on sentralisoitunut. 

– Kipu aiheuttaa toisin sanoen muutoksia aivoissa, eikä se enää paikannu pelkästään varsinaiseen kohtaansa esimerkiksi raajassa, alkuperäisellä vaurioalueella. Aivot ovat vahvasti mukana kroonistuneessa kivussa, ja siksi sarja-TMS-hoito on täsmähoitoa pitkittyneeseen hermosärkyyn, Selja Vaalto huomauttaa.

Sarja-TMS:ää ylläpitohoitona

Paras hyöty sarja-TMS:stä saadaan yleensä toispuoleiseen neuropaattiseen kipuun, joka tuntuu yläraajassa tai kasvoissa. Kuitenkaan kaikki potilaat eivät hyödy sarja-TMS-hoidosta, ja jos niin käy, se havaitaan yleensä jo muutaman hoitokerran jälkeen. Silloin hoito keskeytetään. TMS-hoidosta ei ole näyttöä selän tai pakaranseudun kroonistuneissa kiputiloissa, kuten iskiashermosäryssä.

– Kun potilas tulee vastaanotollemme, kerromme hänelle, mistä tässä hoidossa on kyse ja miten sen oletetaan tehoavan. Hoidon aloittamisesta päättää aina oma erikoislääkärimme yhdessä potilaan kanssa. Suurimmalla osalla potilaista sarja-TMS-hoidon teho hiipuu vähitellen kuukausien kuluessa hoitosarjan päättymisestä – mutta varsinaisia haittoja tällä hoidolla ei ole, Selja Vaalto mainitsee.

Jos taas hoito tepsii, sitä on mahdollista jatkaa harvennetusti ylläpitohoitona seuraavien kuukausien aikana. 

– Mittaamme hoidon tehoa potilaan oman arvion perusteella. Potilas arvioi kivun voimakkuuttaan 1–2 viikkoa ennen hoitojaksoa, sen ajan ja viikkoja hoidon jälkeen. Käytämme numeerista arviota 0–10, jossa 0 tarkoittaa ei kipua ja 10 pahinta kuviteltavissa olevaa kipua. Myös kivun haittaavuutta kysytään, mikä on varsin tärkeä mittari. Kivun vaikutusta uneen, mielialaan ja muihin toimintoihin kysytään myös, kertoo Hanna Harno.

Jos kivun voimakkuus tai haittaavuus putoaa 30–50 prosenttia, on se merkittävä tulos. 

– Moni potilas kuvaa 30 prosentin kivun vähenemistä sellaisena, että siitä on iso apu arjessa. Yksi on kyennyt palaamaan töihin sairauslomalta, toinen käyttämään kipeytynyttä raajaansa paremmin kuin kenties vuosiin.

HYKSin yksityissairaala

  • Tuottaa HUSin erikoissairaanhoidon palveluita yksityispotilaille.
  • Palveluita tuottavat yliopistosairaalan kokeneet ammattilaiset virka-ajan ulkopuolella hyödyntäen HUSin vapaita tiloja ja laitteita.
  • Erikoislääkäreiden vastaanottoja on useilla erikoisaloilla. 
  • Erikoisosaamistamme ovat mm. neuropaattisen kivun rTMS-hoidot, kaula- ja lannerankaongelmien, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä eturauhas- ja vatsaelinkirurgisten vaivojen tutkimukset ja hoito samoin kuin erilaisten hyvän- ja pahanlaatuisten kasvainten, kuten aivokasvainten, kirurginen hoito. Palveluihin kuuluu myös psykologien ja psykiatrien vastaanotot sekä painonhallinnan valmennus.  
  • Tutkimuksiin ja hoitoon voi hakeutua kuka tahansa ilman lähetettä.

Asiakaspalvelu puh. 010 328 1900
www.hyksin.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla