Kun käytän keinotekoisia makeutusaineita, kuten Hermesetasta, reagoiko elimistöni kuin saisi sokeria? Lisääntyykö insuliinin eritys vai mitä tapahtuu? Olen ylipainoinen, joten energian saantia pitää rajoittaa, mutta pidän makeasta. Sokerinsieto on heikentynyt ja sairastan masennusta.

Keinotekoiset makeutusaineet, joita myydään esimerkiksi kauppanimillä Hermesetas ja Canderel, eivät sisällä energiaa, joten ne eivät suurenna verensokeria eivätkä siksi tarvitse insuliiniakaan. Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetut virvoitusjuomat eivät tutkimusten mukaan lisää ylipainon riskiä toisin kuin sokerilla makeutetut.

Sen sijaan esimerkiksi raskaana olevilla tulokset raskauden kulkuun ovat olleet ristiriitaisempia. Tosin raskauden kulkuun vaikuttaa hyvin moni tekijä, joita kaikkia on tutkimuksissa vaikea kontrolloida. Raskaana olevien ei kuitenkaan tule käyttää keinotekoisista makeutus­aineista sakariinia eikä syklamaattia. Sen sijaan uudemmat keinomakeuttajat, esim. aspartaami, asesulfaami K ja sukraloosi sopivat myös raskaana oleville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On hyvä huomata, että hammasterveyteen keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetuilla tuotteilla voi olla epäedullinen vaikutus samoin kuin sokerilla makeutetuillakin. Näin on esimerkiksi virvoitusjuomissa, sillä ne ovat happamia makeutustavasta riippumatta ja rasittavat siksi hampaistoa. Siksi kysyjän olisi hyvä totuttautua nauttimaan janojuomana vettä ja nauttia makeat juomat aterian yhteydessä.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

"Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!"

Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta)

Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us. Especially intriguing is the link between use of artificial sweeteners – through the bacteria in our guts – to a tendency to develop the very disorders they were designed to prevent; this calls for reassessment of today’s massive, unsupervised consumption of these substances.”

http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance 


http://www.nature.com/news/sugar-substitutes-linked-to-obesity-1.15938

http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-1288755549218.html

Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä ”ylistetyt” keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!

Epäilen, että myös muut lisäaineet muuttavat suoliston mikrobiomia.

Suoliston mikrobiomi alkaakin nousta koko nykyaikaisen ennaltaehkäisevän terveyden keskipisteeseen.
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/105/

  • ylös 11
  • alas 9

Hyvä asiantuntija MITEN VOIT SUOSITELLA ASPARTAAMIN KALTAISTA MYRKKYÄ RASKAANA OLEVILLE TAI KENLLEKKÄÄN.

SE ON AIVOJA TUHOAVAA JA SYÖPÄÄ AIHEUTTAVAA MYRKKYÄ

  • ylös 10
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla