Kun käytän keinotekoisia makeutusaineita, kuten Hermesetasta, reagoiko elimistöni kuin saisi sokeria? Lisääntyykö insuliinin eritys vai mitä tapahtuu? Olen ylipainoinen, joten energian saantia pitää rajoittaa, mutta pidän makeasta. Sokerinsieto on heikentynyt ja sairastan masennusta.

Keinotekoiset makeutusaineet, joita myydään esimerkiksi kauppanimillä Hermesetas ja Canderel, eivät sisällä energiaa, joten ne eivät suurenna verensokeria eivätkä siksi tarvitse insuliiniakaan. Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetut virvoitusjuomat eivät tutkimusten mukaan lisää ylipainon riskiä toisin kuin sokerilla makeutetut.

Sen sijaan esimerkiksi raskaana olevilla tulokset raskauden kulkuun ovat olleet ristiriitaisempia. Tosin raskauden kulkuun vaikuttaa hyvin moni tekijä, joita kaikkia on tutkimuksissa vaikea kontrolloida. Raskaana olevien ei kuitenkaan tule käyttää keinotekoisista makeutus­aineista sakariinia eikä syklamaattia. Sen sijaan uudemmat keinomakeuttajat, esim. aspartaami, asesulfaami K ja sukraloosi sopivat myös raskaana oleville.

On hyvä huomata, että hammasterveyteen keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetuilla tuotteilla voi olla epäedullinen vaikutus samoin kuin sokerilla makeutetuillakin. Näin on esimerkiksi virvoitusjuomissa, sillä ne ovat happamia makeutustavasta riippumatta ja rasittavat siksi hampaistoa. Siksi kysyjän olisi hyvä totuttautua nauttimaan janojuomana vettä ja nauttia makeat juomat aterian yhteydessä.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Lihottaako keinomakea?

"Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!" Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta) Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us...
Lue kommentti