Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Makeutusaineilla loihdit lempiherkuistasi vähäkalorisempia. Sokerihiiren kannattaa kokeilla, miten makeutusaineet toimivat ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Kakkupohjaan, karpalohilloon tai kahvikuppiin – sokeria totta kai. Silti moni miettii, miten tekisi jälkkäreistään kevyempiä.

Ravintotutkija Anni Helldánilla on ehdotus: mitäpä, jos kokeilisit keinomakeuttajia?

– Niitä alkaa olla mukavasti tarjolla, ja jos yhden maku ällöttää, toinen voi olla miellyttävämpi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sata kertaa makeampaa

Makeutusaineet eroavat sokerista suuresti. Ne ovat jopa satoja kertoja makeampia; varustaudu siis minimittalusikalla ja maista tulosta ennen kuin jatkat kokkaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keinomakeutusaineita voi kokeilla etenkin viilin, kermaviilin, maitorahkan sekä kananmunaa tai hedelmiä sisältävien ruokien makeuttamiseen.

– Makeutusaineiden etu on kalorittomuus. Sokerissa on paljon energiaa, ja se on täynnä tyhjiä hiilihydraatteja. Säästät kaloreita, jos maustat vaikkapa kääretortun keinomakeuttajalla, eikä maussa ole juuri eroa, Helldán sanoo.

Kuohkeus haussa

Makeutusaineilla leipomisessa on omat niksinsä, sillä sokeri tekee paljon muutakin kuin makeuttaa.

Sokeri kuohkeuttaa, säilöö ja antaa ruoalle väriä. Hiivalle sokeri on ravintoa, jolla se alkaa käydä. Keinomakeuttajat eivät siihen kykene.

Leipojan kannattaakin varautua keinomakeuttajan kanssa pannukakkuja muistuttaviin tekeleisiin.

Koska makeutusaineita käytetään vähemmän kuin sokeria, jauhoja ja rasvaa on usein käytettävä enemmän. On hyvä muistaa, että nekin lisäävät annoksen kalorimäärää.

Koodeista selvää

Teollisuuden käyttämät makeuttajat ovat lisäaineita, ja kullakin on oma E-koodinsa.

Makeutusaineita ei tarvitse ilmoittaa omalla nimellä. Jos haluat vältellä tiettyjä makeutusaineita, opettele niiden koodit. Eviran sivuilla on lisäaineiden hakupalvelu ja lisätietoa aiheesta. Palvelu toimii myös mobiililaitteissa.

Kaupoista makeutusaineita saa tabletteina, nesteenä, jauheena tai tankona. Niissä on mukana useampaa makeuttajaa.

Tavallinen yhdistelmä on esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Toinen tasoittaa toisen jälkimakua, ja yhdessä ne muistuttavat paremmin sokeria.

Uusin makeutusaine stevioliglykosidia, eli tutummin stevia, on peräisin luonnosta. Sitä saadaan steviakasvin lehdistä, joita intiaanit ovat käyttäneet ruokiensa makeuttajina jo satoja vuosia.

Stevia on ainoa täysin luonnonmukainen keinomakeuttaja. Muut E-koodilistan aineet ovat teollisuuden valmistamia makeutusaineita, jotka on koostettu esimerkiksi erilaisten aminohappojen yhdistelmistä tai pelkistämällä sokereita.

Kaikki ei sovi kaikille

Jokaiselle makeutusaineelle on oma, päivittäinen saantirajansa, joten makeuttajia kannattaa vaihdella.

Mutta vaikka makeutusainetta saisi joka päivä korkeimman sallitun määrän, siitä ei koituisi vahinkoa, vaikka jatkaisi samaa rataa loppuikänsä.

– Esimerkiksi lightlimppareita aikuinen voi juoda päivittäin neljä litraa, Anni Helldán kertoo.

Jotkut epäilevät lisäaineiden altistavan sairauksille. Anni Helldánin mukaan huoli on yleensä turha, mutta poikkeuksiakin on.

Vaikka riski sikiölle on pieni, odottavalle äidille ei suositella makeutusaine sakariinia; imettäessäkin sitä pitäisi nauttia harvoin. Myös syklamaatti läpäisee istukan, joten raskausaikana sitä kannattaa välttää.

Harvinaista aineenvaihduntasairautta fenyyliketonuriaa sairastavat joutuvat ehdottomasti kieltäytymään aspartaamista. Siinä on heille vaarallista aminohappoa.

Muille aspartaamista ei ole haittaa, jos sitä käytetään sallituissa rajoissa.

– Sitkeässä eläville luuloille aspartaamin syöpävaarallisuudesta ei ole saatu minkäänlaista tutkimusnäyttöä, Helldán muistuttaa.

Asiantuntija ravintotutkija Anni Helldán THL:stä.

Lue lisää:

Stevian terveellisyys?

Makeutusaine, hyvä vain paha?

Kuinka paljon saa syödä makeaa?

Keinomakeutusaineille on määrätty päivän saantisuositus eli ADI-arvo (Acceptable Daily Intake). Se ilmoitetaan milligrammoina painokiloa kohti.

Esimerkiksi aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti on 40 mg painokiloa kohden.

60 kiloa painava henkilö voi joka päivä juoda aspartaamilla makeutettu juomaa neljä litraa ilman, että ADI-arvo ylittyy. Lapsilla raja tulee vastaan paljon aiemmin.

Lihavuus- ja sisätautilääkäri Sarah Hallberg johtaa menestyksekästä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perustuvaa laihdutusohjelmaa Indianan yliopiston sairaalassa Yhdysvalloissa. Hän puhui maaliskuussa 2015 TEDx-konferenssissa Purduen yliopistossa Indianassa aikuistyypin diabeteksen peruuttamisesta, hoitokäytännöistään ja tutkitusta tiedosta. Katso suomeksi tekstitetty video alta (kesto 18 min):

http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2015/05/peruutetaan-aikuistyypin-diabetes-video.html

Huono Äiti: Suomalaiset pilaavat elämänsä syömällä – ”Ei rasva ole perivihollinen vaan sokeri!”
http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1432264043963.html

  • ylös 16
  • alas 15

"Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!"

Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta)

Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us. Especially intriguing is the link between use of artificial sweeteners – through the bacteria in our guts – to a tendency to develop the very disorders they were designed to prevent; this calls for reassessment of today’s massive, unsupervised consumption of these substances.”

http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance 


http://www.nature.com/news/sugar-substitutes-linked-to-obesity-1.15938

http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-1288755549218.html

Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä ”ylistetyt” keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!

Suoliston mikrobiomi alkaakin nousta koko nykyaikaisen ennaltaehkäisevän terveyden keskipisteeseen.
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/105/

Tutkijat kautta maailman ovat sitä mieltä, että aspartaamin kaltaiset keinotekoiset makeuttajat muun muassa lisäävät ruokavalioon liitettyjä kakkostyypin diabeteksen, kohonneen verenpaineen, aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja ylipäätään metabolisen oireyhtymän kaltaisia sairauksia.

Kuluttajat kautta maailman pelkäävät aspartaamin aiheuttavan myös syöpää.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kevytlimsoista-paljastui-hengenvaarallisia-piirteita---pahempaa-luvassa/SvzmGMzD

  • ylös 16
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla