Kukin valitsee lajinsa mielensä mukaan, mutta pysyt terveempänä, jos harrastat monenlaista liikuntaa.

Luuletko sauvakäveleväsi tai zumbaavasi vain siksi, että se on sinusta kivaa? Väärässä olet, ainakin osittain. Valinta voi näet kertoa enemmän sinusta kuin lajista.Liikuntamuodot valitaan usein persoonallisuuden mukaan niin, että hallitsevat luonteenpiirteet korostuvat: ujo treenaa yksin, sosiaalinen hakeutuu porukkaan.

— Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että ulospäin suuntautuvat harrastavat muita enemmän joukkue- ja ryhmäliikuntalajeja, erityisesti pallopelejä, sanoo liikuntapsykologian professori Taru Lintunen.

Hänen mukaansa esimerkiksi voimailu­­lajeja harrastavat ovat usein sisäänpäin kääntyneempiä kuin muut. Jos hakee liikuntaharrastukselta tuttuutta ja ennalta arvattavuutta, lähtee todennäköisesti potkunyrkkeilyn sijasta sauvakävelemään.

— Elämyshakuisuus ja turvallisuushakuisuus ovat saman persoonallisuuden piirteen kääntöpuolia. Joku saa suurta mielihyvää uusista ja jännittävistä kokemuksia. Toisille taas on tärkeää, että liikunta on turvallista ja ennakoitavaa, Lintunen arvioi.

Lajivalinnoilla on usein myös piilomerki­tyksiä. Harrastuksilla voidaan vahvistaa identiteettiä tai niiden avulla saatetaan yrittää pönkittää tietynlaista minäkuvaa. Riippuliitoa harrastava haluaa ehkä viestiä, että on rohkea, polkupyöräilevä taas, että on arvoiltaan vihreä.

Tärkeintä on kuunnella itseään ja omia tarpeitaan: jos jokin laji tuntuu tylsältä tai muuten epäsopivalta, sitä ei kannata harrastaa. Mutta jos jokin laji kiehtoo, vaikket sitä osaisikaan, rohkeasti mukaan vain! Itsensä haastaminen ja omien rajojen koetteleminen kannattavat.

— Liikuntavalinnoilla voi parantaa itse­tuntoa. Jos uskaltautuu pois omalta mukavuusalueeltaan ja huomaa, että pärjää, minäkuva paranee. Osaamiskokemukset lisääntyvät ja kunto nousee. Sitä oppii, mitä tekee, Taru Lintunen sanoo.

Asiantuntijana Taru Lintunen, liikuntapsykologian professori, Jyväskylän yliopisto.

Lisää Kuntoiluvinkkejä ja liikuntavideoita.

Pehmeiden lajien  plussat
(esim. hathajooga, pilates, tai chi, chi kung, asahi ja nia) 

▶ henkinen hyvinvointi lisääntyy
▶ ryhti kohenee
▶ notkeus paranee
▶ kehon virheasennot korjaantuvat
▶ lihastasa­paino paranee
▶ stressi helpottuu
▶ kivut lievittyvät
▶ aineen­vaihdunta tehostuu
▶ sisäelinten toiminta vilkastuu
▶ aivot virkistyvät

Raskaiden lajien  plussat
(esim. kahvakuula, bodypump, kuntosali, circuit ja hiihto)

▶ toimintakyky säilyy
▶ lihasmassa kasvaa
▶ voima lisääntyy
▶ sydänlihas vahvistuu, sydän toimii paremmin
▶ painon­hallinta tehostuu, kun lihas korvaa läskin
▶ ryhti kohenee
▶ endorfiineja vapautuu, ja se tuo hyvää oloa
▶ hikoilu lisää aineenvaihduntaa ja poistaa kehosta kuona-aineita
▶hengitys- ja verenkierto­elimistö aktivoituu

Entinen huippu-urheilija ja nykyinen psykoterapeutti Kirsi Valasti laati ohjelman, jolla pyrähdät juoksuun.
Entinen huippu-urheilija ja nykyinen psykoterapeutti Kirsi Valasti laati ohjelman, jolla pyrähdät juoksuun.

Tänä keväänä minäkin pyrähdän juoksuun. Miten toimia, ettei into lopahtaisi heti alkuun? Valmentaja Kirsi Valasti neuvoo.

  1. Pidä juoksuosuuden lyhyinä, minuutin pyrähdykset kävelyn lomassa riittävät. Lisää vähitellen juoksun osuutta. Kun tulee päivä, jolloin lenkki ei maistu, harrasta suosiolla pehmeämpää liikuntaa: uimista, jumppaa tai pyöräilyä.
  2. Juokse vain juoksujalkineilla, ei pelitossuilla tai kävelykengillä. Kengän on vaimennettava iskua, mutta se ei saa tukea liikaa. Vaatteet voi valita makunsa mukaan eikä vesipulloa tarvita alle kahden tunnin lenkillä.
  3. Kivut johtuvat yleensä siitä, että keskivartalon tai pakaran lihakset pettävät. Hieronta ja lepo helpottavat, mutta lopullisen ratkaisun tuo vain lihasten vahvistaminen. Juoksijan pitää muistaa kasvattaa lihaskuntoa lenkkeilyn välipäivinä.

 

Aloita näin

1. VIIKKO

MA juoksu ja kävelyä 25–30 min

TI pehmeää liikuntaa, kuten vesijuoksua tai kevyttä jumppaa

KE lepopäivä

TO lihaskuntotreeni

PE pehmeää liikuntaa

LA juoksua ja kävelyä 25–30 min

SU lepopäivä

2.–3. VIIKKO

Sama ohjelma, mutta juoksu-kävelylenkkejä voi pidentää 5 minuutilla joka viikko.

Asiantuntija: Kirsi Valasti, valmentaja ja psykoterapeutti.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Juoksuharrastuksen aloittaminen
Liikunta
Juoksuharrastuksen aloittaminen
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 31 v aktiiviliikkuja. Oikea pohkeeni on jonkin aikaa ollut todella kireä ja kipeä. Venyttely ei auta. Kävely sattuu hieman ja juoksu, silti olen niitä harrastanut. Pitäisikö välttää? Onko magnesiumsuihkeesta hyötyä?

LIHASPERÄISEN kivun hoidosta on vähän tutkimukseen perustuvaa näyttöä. Revähdyksen tai venähdyksen aiheuttamaan kipuun auttaa kylmä paremmin kuin kuuma, kun taas ilman vammaa syntyneen lihaskivun hoidossa lämpöhoito voi toimia paremmin.

Kipualueelle levitettävät kipugeelit auttavat lihaskivun hoidossa kuten myös suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni). Magnesiumsuihkeen hyödystä ei ole tutkimusnäyttöä. Kevyt venyttely, kevyt liike ja kevyt hieronta auttavat usein. Kipua pahentavaa liikuntaa tulee välttää. Kovassa kivussa kannattaa levätä.

Lihasperäinen kipu alkaa lievittyä muutamien päivien kulussa. Revähdyksessä se voi kestää vähän pidempään, mutta jos mitään äkkinäistä liikettä tai vääntöä ei ole tapahtunut, on vammaperäinen kipu epätodennäköinen.

Toispuoleisen pohjekivun taustalla voi joskus olla myös laskimotukos, mutta siihen liittyy yleensä myös pohkeen alueen turvotusta ja kipu on erilaista kuin lihaskivussa. Mikäli kipu ei käyttäydy kuten tyypillinen lihaskipu, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.