Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ötökkäkammo iski yllättäen 8-vuotiaaseen poikaani, kun ympärillämme alkoi pörrätä paarma. Luulin, että se oli vain hetkellinen paniikki, mutta kauhu ei mennyt ohi. Muitakin pelkoja on alkanut tulla. Lapsi ei suostu nukkumaan omassa sängyssään, koska siellä on joku "huohottava tyyppi". Puolen tunnin koiran lenkityksen aikana poika soittaa monta kertaa kännykkääni ja kysyy milloin tulen kotiin, koska kuulee tai kokee jotain omituista. Mukaan lenkille hän ei voi tulla, koska lentäviä paholaisia on kaikkialla.
Olen korviani myöten täynnä tätä tilannetta. Lapsi, joka on aina ollut rohkea ja itsenäinen, roikkuu jaloissa ja pilaa fobiansa takia kesän meiltä kaikilta. Olen alkanut tiuskia lapselle ja esittänyt ehtoja, ettei jotain lelua tai herkkua saa, jos ei vietä ulkona edes viittä minuuttia. En vaan enää tiedä mitä muuta tehdä!

Kuulostaapa kurjalta. Lasten mielikuvitus lentää, ja erilaiset ohimenevät pelot ovat tavallisia. Tämä tilanne kuulostaa kuitenkin siltä, että pojan toimintakyky on oikeasti alentunut eikä hän voi hyvin. Koko perhe kärsii.

Ei varmaankaan ole mitään yksinkertaista temppua, jolla lapsen saisi unohtamaan pelkonsa. Tiuskiminen, komentaminen ja suuttuminen vain pahentavat tilannetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Psykiatrista apua ei kannata pelätä tai hävetä: niin lasten- kuin nuorisopsykiatriset yksiköt on luotu auttamaan perheitä, joissa lapsilla on toimintakykyä haittaavia häiriötilanteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistään varsinaisesta taudista ei ole kyse, vaikka onkin niin, että häiriöt tapaavat vaikeutua ja laajeta, elleivät potilas ja hänen lähipiirinsä saa asianmukaista apua.  

Lasten pelkoja hoidetaan yleensä lyhytkestoisella kognitiivisella psykoterapialla. Se suunnataan selkeästi oireeseen, pelon hallintaan. Noin 20 käynnin jakso tavallisesti riittää laukaisemaan tilanteen.
 

 

 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla