Pettäminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Uskottomuudesta voi selviytyä, mutta usein se vaatii ulkopuolista tukea.

Kyselyjen valossa uskottomuus koskettaa lähes puolta parisuhteista. Petettyä tilastot eivät helpota. Oli vieraissa käyminen kuinka yleistä tahansa, sen paljastuminen on kova kolaus.

Petetyn mielessä pyörii tuskallisia kysymyksiä: Miksi kumppani petti? Miksi en ole riittävän hyvä? Voinko enää luottaa?

Pettäminen jättää aina trauman, jonka vakavuus vaihtelee. Pariterapeutti Taina Välitalon mukaan tunteiden kirjoon vaikuttavat esimerkiksi aiempi läheisyys, uskottomuuden luonne ja kesto, paljastumistapa, elämäntilanne ja petetyn oma tapa käsitellä kriisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti pettämiseksi määritellään seksuaalinen uskottomuus, mutta myös henkinen välinpitämättömyys aiheuttaa tuskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jopa Facebookin käytöstä voi seurata parisuhdeongelmia, Välitalo sanoo.

Ammattiapu helpottaa keskustelua

Uskottomuus on yleensä oire siitä, ettei suhde toimi toivotulla tavalla. Ehkä kumppani ei koe tulevansa kuulluksi tai toisella on vaikeuksia sitoutua. Usein parisuhde myös haalistuu ajan kuluessa ja tuntuu riittämättömältä. Seksi ei suju entiseen tapaan tai se voi hiipua kokonaan.

Petetty ei ole aina itsekään tyytyväinen suhteeseen. Välitalo kuitenkin muistuttaa, ettei petetty ole vastuussa tapahtuneesta. Tyytymättömyyttä voi käsitellä monella muullakin tapaa kuin pettämällä.

Ongelmia voi yrittää selvittää kahden kesken, mutta usein pintaan nousevat voimakkaat tunteet, joita on vaikea käsitellä.

– Syyllisyys, loukkaantuminen, pettymys ja raivo ovat isoja tunteita kehossa. Voi olla hankala kestää niitä ilman ulkopuolisen tasapainottavaa vaikutusta, Välitalo sanoo.

Ammattiauttajan kanssa suhdetta on helpompi pohtia: mikä johti uskottomuuteen ja haluammeko jatkaa yhdessä.

Katkaise syrjähyppysuhde

Osa pohtii, jättäisikö kertomatta syrjähypystään. Kannattaisiko oma moka kärsiä ja katua itse, jos tietää totuuden tuottavan kumppanille pahaa oloa?

– Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Silloinkin, kun pettämisessä on kyse yhden kerran hairahduksesta, parisuhteessa on yleensä jotain, johon ollaan tyytymättömiä. Joskus toinen saattaa lähteä tietoisesti hakemaan seikkailua, Välitalo sanoo.

Vaikeimmat tilanteet ovat niitä, joissa on mukana ihastumista kolmanteen osapuoleen. Petetyn kannalta pahinta on epätietoisuus siitä, onko kumppani yhä sitoutunut parisuhteeseen. Joskus uskoton haluaa pitää perheen ja tutut asiat ympärillään mutta ei haluaisi lopettaa ihastumistaan.

– Tärkeää olisi katkaista syrjähyppysuhde. Muuten asiaa ei pysty selvittämään. Kahden suhteen ylläpitäminen on erittäin raskasta, sillä toiselle joutuu aina näyttelemään, Välitalo sanoo.

Haava umpeutuu hitaasti

Uskottomuuden paljastuttua on tehtävä päätös siitä, onko parisuhde säilyttämisen arvoinen. Paljon vaikuttaa se, onko kolmas osapuoli vielä kuvioissa mukana. Hetken hairahdus voi olla helpompi antaa anteeksi.

Uuden alun edellytys on se, että petetty kykenee antamaan anteeksi ainakin jollain tasolla. Anteeksianto on vaikeaa, eikä sitä voi vaatia keneltäkään.

Oloa voi helpottaa se, että uskoton osoittaa aitoa katumusta. Anteeksiantaminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin tapahtuneen hyväksyminen. Aina haavat eivät umpeudu kokonaan.

Joskus uskottomuuden syiden selvittäminen mahdollistaa uuden alun, jonka jälkeen suhdetta voi työstää paremmaksi. Kriisin jälkeen kumppanit voivat jopa löytää toisensa uudelleen.

Asiantuntijana pariterapeutti Taina Välitalo.

Lue lisää: Vieras houkuttaa - salarakas satuttaa

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla