Pettäminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Uskottomuudesta voi selviytyä, mutta usein se vaatii ulkopuolista tukea.

Kyselyjen valossa uskottomuus koskettaa lähes puolta parisuhteista. Petettyä tilastot eivät helpota. Oli vieraissa käyminen kuinka yleistä tahansa, sen paljastuminen on kova kolaus.

Petetyn mielessä pyörii tuskallisia kysymyksiä: Miksi kumppani petti? Miksi en ole riittävän hyvä? Voinko enää luottaa?

Pettäminen jättää aina trauman, jonka vakavuus vaihtelee. Pariterapeutti Taina Välitalon mukaan tunteiden kirjoon vaikuttavat esimerkiksi aiempi läheisyys, uskottomuuden luonne ja kesto, paljastumistapa, elämäntilanne ja petetyn oma tapa käsitellä kriisiä.

Perinteisesti pettämiseksi määritellään seksuaalinen uskottomuus, mutta myös henkinen välinpitämättömyys aiheuttaa tuskaa.

– Jopa Facebookin käytöstä voi seurata parisuhdeongelmia, Välitalo sanoo.

Ammattiapu helpottaa keskustelua

Uskottomuus on yleensä oire siitä, ettei suhde toimi toivotulla tavalla. Ehkä kumppani ei koe tulevansa kuulluksi tai toisella on vaikeuksia sitoutua. Usein parisuhde myös haalistuu ajan kuluessa ja tuntuu riittämättömältä. Seksi ei suju entiseen tapaan tai se voi hiipua kokonaan.

Petetty ei ole aina itsekään tyytyväinen suhteeseen. Välitalo kuitenkin muistuttaa, ettei petetty ole vastuussa tapahtuneesta. Tyytymättömyyttä voi käsitellä monella muullakin tapaa kuin pettämällä.

Ongelmia voi yrittää selvittää kahden kesken, mutta usein pintaan nousevat voimakkaat tunteet, joita on vaikea käsitellä.

– Syyllisyys, loukkaantuminen, pettymys ja raivo ovat isoja tunteita kehossa. Voi olla hankala kestää niitä ilman ulkopuolisen tasapainottavaa vaikutusta, Välitalo sanoo.

Ammattiauttajan kanssa suhdetta on helpompi pohtia: mikä johti uskottomuuteen ja haluammeko jatkaa yhdessä.

Katkaise syrjähyppysuhde

Osa pohtii, jättäisikö kertomatta syrjähypystään. Kannattaisiko oma moka kärsiä ja katua itse, jos tietää totuuden tuottavan kumppanille pahaa oloa?

– Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Silloinkin, kun pettämisessä on kyse yhden kerran hairahduksesta, parisuhteessa on yleensä jotain, johon ollaan tyytymättömiä. Joskus toinen saattaa lähteä tietoisesti hakemaan seikkailua, Välitalo sanoo.

Vaikeimmat tilanteet ovat niitä, joissa on mukana ihastumista kolmanteen osapuoleen. Petetyn kannalta pahinta on epätietoisuus siitä, onko kumppani yhä sitoutunut parisuhteeseen. Joskus uskoton haluaa pitää perheen ja tutut asiat ympärillään mutta ei haluaisi lopettaa ihastumistaan.

– Tärkeää olisi katkaista syrjähyppysuhde. Muuten asiaa ei pysty selvittämään. Kahden suhteen ylläpitäminen on erittäin raskasta, sillä toiselle joutuu aina näyttelemään, Välitalo sanoo.

Haava umpeutuu hitaasti

Uskottomuuden paljastuttua on tehtävä päätös siitä, onko parisuhde säilyttämisen arvoinen. Paljon vaikuttaa se, onko kolmas osapuoli vielä kuvioissa mukana. Hetken hairahdus voi olla helpompi antaa anteeksi.

Uuden alun edellytys on se, että petetty kykenee antamaan anteeksi ainakin jollain tasolla. Anteeksianto on vaikeaa, eikä sitä voi vaatia keneltäkään.

Oloa voi helpottaa se, että uskoton osoittaa aitoa katumusta. Anteeksiantaminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin tapahtuneen hyväksyminen. Aina haavat eivät umpeudu kokonaan.

Joskus uskottomuuden syiden selvittäminen mahdollistaa uuden alun, jonka jälkeen suhdetta voi työstää paremmaksi. Kriisin jälkeen kumppanit voivat jopa löytää toisensa uudelleen.

Asiantuntijana pariterapeutti Taina Välitalo.

Lue lisää: Vieras houkuttaa - salarakas satuttaa

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Asennesiivous tekee elämästä kukoistavampaa, neuvoo valmentaja ja improvisaattori Tuomas Mikkonen.

1. Leiki ja innostu

Tee tänään ainakin vartin ajan sitä, mikä innostaa ja missä olet parhaimmillasi. Ihanteellisia olosuhteita ei ehkä tule koskaan: puuttuu sopiva hetki tai rahaa, tai joku ilmestyy muistuttamaan aiemmista epäonnistumisista. Ole kuin historiaa tai ankeuttajia ei olisi. Jos pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan puuhasta, sinulla menee hyvin. Anna kukoistuksen tuntua huomennakin.

2. Helli ja auta

Vältä kohtaamisia, jotka tekevät sinut huolista sairaaksi, jopa voimattomaksi. Kun maailman epäreiluus ja sosiaalisen median ahdistuneisuus vyöryvät päälle, vetäydy tynnyriin. Keskity sitten hellimään ja huolehtimaan heikommista. Voisitko auttaa jotakuta lastenhoidossa tai lähiseudun vanhuksia? Hyvän tekeminen lisää kukoistamista. Pessimismi sen sijaan passivoi.

3. Toimi ja rauhoitu

Sopiva määrä intohimoa innostaa kohti tavoitetta, mutta pakkotahtisuus stressaa. Luovu ajatuksesta, että olet korvaamaton. Myös liian leppoisa elämä ahdistaa, jos tuntuu, ettei omalla työllä tai olemassaololla ole merkitystä. Näiden välitilassa voi tavoittaa kukoistuksen, tunteen rauhasta, voimasta ja onnesta. Tärkeää on tasapaino tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Tuomas Mikkosen ajatuksista enemmän hänen kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo 2018.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.