Pyysin anteeksi kiusaajaltaani, joka ei antanut anteeksi. Miksi tämä asia vaivaa yhä? Psykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski vastaa.

Minulla on ollut vaikea ihmissuhde vapaaehtoistoiminnassa, jossa minulla oli vastuullinen tehtävä. Tämä hankala, mahdollisesti narsistinen ihminen kiusasi minua niin, että mielenterveyteni oli murtua. Lääkärini kehotti jättämään toiminnan heti. Tämän lääkärin tukemana ja omien ponnistelujeni kautta olen päässyt jaloilleni.
Kun lähdin pois tehtävästä, pyysin anteeksi kiusaajaltani, vaikken mielestäni ollut tehnyt mitään väärää. Hän vastasi, ettei anna minulle mitään anteeksi. Aikaisemmat keskusteluyritykset eivät olleet tuottaneet tulosta vaan kääntyivät riidaksi ja syyttelyksi tämän henkilön taholta.
Nyt tämä anteeksiantamattomuus pyörii mielessäni, vaikka muuten on hyvä olo. En käy enää tämän asian kanssa myöskään lääkärilläni. Käytän edelleen pientä annosta mielialalääkettä ja nukun hyvin. En ole kiusaajahenkilön kanssa missään tekemisissä.
Miten tässä pitäisi toimia? Unohtaako vaan? Toisaalta en haluaisi palata niihin asioihin enää mitenkään esimerkiksi
keskustelun kautta. Minulla on tarve suojella itseäni.  RAIJAMARJATTA 74 v.

Olet irrottautunut hankalasta ihmissuhteesta ja tehnyt sen myötä isomman tai pienemmän elämänmuutoksen. Irtautuminen ei välttämättä ole ollut helppoa, koska kyseinen suhde ja siihen liittynyt vapaaehtoistoiminta ovat saattaneet tarjota sinulle myös myönteisiä asioita. Päätös on kuitenkin ollut hyvä ja on hienoa, että lääkärisi tuella onnistuit tekemään sen. Vaikeassa ihmissuhteessa eläminen on kuormittavaa ja vie helposti mielenterveyden.

Et mainitse kirjeessäsi, mitä kiusaajaksi kokemasi henkilö sinulle teki. Ilmeisesti hän syyllisti sinua jollain tavalla, koska pyysit häneltä anteeksi, vaikket koe tehneesi mitään väärää. Kerrot, että hänen  anteeksiantamattomuutensa pyörii yhä mielessäsi. Vapautuaksesi tuosta kokemuksesta voisit vielä tarkastella ja eritellä tarkemmin, minkälaisia ajatuksia ja tunteita henkilön toiminta sinussa herättää — vain omassa mielessä pyörivillä kielteisillä kokemuksilla on nimittäin suurin valta ihmiseen. Kirjoittaminen voi olla hyvä apu kokemusten sanoiksi pukemisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kyseisen henkilön toiminta saa sinut tuntemaan syyllisyyttä, muista että terve syyllisyys liittyy vain vääriin tekoihin. Jos et ajattele tehneesi mitään väärää, syyllisyytesi on turhaa. Tarpeettomasta syyllisyydestä ja muista kielteisistä tunteista vapautumista voit edistää suuntaamalla huomion itsestäsi sinua syyllistäneeseen henkilöön. Muista, että kyseinen henkilö toimi väärin,
et sinä. Syitä hänen käytökseensä voivat olla kyvyttömyys sietää omia vikoja, empatian puute, manipulaation tarve tai mikä hyvänsä — yhtä kaikki ne eivät liity sinuun, vaan häneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asianmukaisia tunteita toista huonosti kohtelevaa ihmistä kohtaan ovat esimerkiksi viha ja myötätunto. Viha auttaa näkemään kohtelun vääryyden ja auttaa irrottautumaan kyseisestä henkilöstä. Myötätunto puolestaan lieventää vihan tunteita ja muistuttaa siitä, ettei kukaan ole mustavalkoisesti hyvä tai paha; tavalla tai toisella kiusaajasikin todennäköisesti kärsii ongelmiensa vuoksi. Liikaa sinun ei kuitenkaan kannata häntä sääliä. Yhteiskuntamme tarjoaa apua jokaiselle, joka sitä haluaa.

Haasteesi on nyt siis työstää asiaa vielä itseksesi pohtimalla, kirjoittamalla ja vaikkapa jonkun henkilön kanssa keskustelemalla. Kiusaajaasi sinun ei tarvitse olla enää yhteydessä. Kerrot, että olet voinut paremmin ja nukut hyvin, mikä kertoo siitä, että olet jo pitkällä suhteesta vapautumisessa.

Kun koet työstäneesi asiaa riittävästi, voisit hävittää paperin, johon olet kokemuksesi kirjoittanut. Paperin hävittäminen vahvistaa vielä symbolisesti tunnetta siitä, että suhde kyseisen henkilön kanssa on taakse jäänyttä elämää ja saat iloita asioista, joita elämässäsi tällä hetkellä on. Toivottavasti olet jo löytänyt mahdollisuuden työskennellä paikassa, jossa saat ihmissuhteilta enemmän tukea ja iloa.

Lue lisää
Anteeksi antaminen antaa voimaa

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla