Sosiaaliset tilanteet, kuten ruokailu, puheen pitäminen, jopa bussilla matkustaminen voivat pelottaa niin, että tavallisesta elämästä tulee taistelu. Tee testi ja löydä apua!

Tee testi

  1. Jännitätkö kohtuuttoman paljon ryhmätilanteita, kuten yhdessä isolla joukolla syömistä?
  2. Kuvitteletko, että muut pitävät sinua tyhmänä tai arvottomana?
  3. Kontrolloitko tarkasti tekemisiäsi, ja jos kaikki ei mene kuten suunnittelit, koet epäonnistuneesi?
  4. Vältteletkö kaikin keinoin ahdistavilta tai pelottavilta tuntuvia tilanteita?
  5. Aiheuttavatko pelot fyysisiä oireita kuten hengenahdistusta, hikoilua tai unettomuutta?
  6. Vaikeuttavatko pelkosi ihmissuhteitasi, työtäsi tai normaaleista askareista suoriutumista?

    JOS VASTASIT useaan kysymykseen kyllä, saatat kärsiä sosiaalisten tilanteiden pelosta. Sillä tarkoitetaan toistuvaa ahdistusta ja pelkoa tilanteissa, joissa joutuu tekemisiin vieraiden ihmisten kanssa tai huomion kohteeksi. Vaikeat pelot voivat traumatisoida niin, että ote normaalista elämästä herpaantuu ja esimerkiksi kaupassa käynti tuntuu ylivoimaiselta. Sosiaalisia tilanteita pelkäävä linnoittautuu kotiinsa, sillä se tuntuu ainoalta turvalliselta paikalta.

Apua, kuplani puhkeaa

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä ei jännitä muita ihmisiä vaan oman sisimpänsä paljastumista. Mitä jos mokaan? Jos annan itsestäni jotenkin tyhmän kuvan? Ahdistus voi olla niin suurta, että haluaisi olla mahdollisimman näkymätön.

Pelko voi iskeä esimerkiksi kun astut täynnä ihmisiä olevaan tilaan. Koet, että kaikkien huomio kiinnittyy sinuun. Tämä pelottaa, sillä et voi vaikuttaa siihen, mitä muut sinusta ajattelevat. Jos joku huoneessa naurahtaa, luulet hänen nauravan sinulle. Esittäytyessäsi muille kätesi hikoavat ja takeltelet sanoissasi, mikä lisää ahdistustasi.

Eniten ahdistaa arki

Mikä tahansa tilanne, jossa joutuu tekemisiin vieraiden ihmisten kanssa tai tarkkailun kohteeksi, voi kehittyä pelottavaksi. Usein iskee ahdistus, joka voi ilmetä myös paniikkikohtauksena. Vaikeat pelot voivat lamata toimintakyvyn kokonaan.

ESIINTYMINEN. Jopa joka viides aikuinen jännittää esiintymistä: ääneen puhumista, huomion kohteeksi joutumista ja muiden arvostelulle altistumista. Pelkoa lievittää jo se, että keskityt siihen mitä aiot sanoa, jolloin saat huomion pois omasta kehostasi.

JULKISET PAIKAT. Kauppa- tai elokuvareissu voi olla voimanponnistus. Julkiset ja suljetut paikat, joissa on paljon ihmisiä mutta ei yleensä sanallista vuorovaikutusta, pelottavat. Pelkääjä saattaa esimerkiksi tehdä ostokset iltaisin juuri ennen kaupan kiinnimenoa, jolloin asiakkaita on mahdollisimman vähän. Hän voi suunnitella kaupassa kuljettavan reitin huolella etukäteen. Jos hyllyrivejä onkin muutettu, iskee paniikki. Silloin pitää jättää ostokset ja lähteä kiireellä pois.

RUOKAILU. Julkisesti ruokaileminen on tavallinen ahdistusta tuottava tilanne. Hermostuttaa ja kädet tärisevät, iskee kahvikuppineuroosi. Syöminen on intiimi tilanne, jossa pitää samanaikaisesti hallita myös ruokaseuran kanssa keskustelu. Juhlat ovat erityisen vaikeita, sillä silloin suurennuslasin alla on myös oma pukeutuminen ja ulkonäkö.

Kehokin oireilee

Voimakas pelko ilmenee fyysisinä oireina: ei saa nukuttua, sydän pamppailee, hikoiluttaa ja suuta kuivaa. Joku lamaantuu, toinen saa paniikkikohtauksen.
Seurauksena on usein ahdistusta tuottavien tilanteiden karttelu. Tuiki tavalliset askareet, kuten bussilla matkustaminen tai jumppatunnille osallistuminen, käyvät ylivoimaisiksi. Elämä lamaantuu: ihmissuhteet jäävät, opiskelu keskeytyy.

Avuksi terapiaja itsehoito

Sosiaaliset pelot alkavat usein varhaisaikuisuudessa. Jos ne vaikeuttavat elämää ja ihmissuhteita, hoitoa pitää hakea heti, sillä pitkittyessään pelot pahenevat. Psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmä auttaa useimpia potilaita.

Pelkoja voi lievittää mielikuvaharjoituksilla, joissa totuttelee kohtaamaan pelkoa aiheuttavan tilanteen askel askeleelta. Moni pelkääjä on saanut apua myös erilaisista mindfulness-tekniikoista ja rentoutumisharjoituksista. Vakavimpiin pelkoihin omat keinot eivät auta, vaan tarvitaan ammattiapua. Pelkoja ei saa mitätöidä, sillä mitätöinti voi vaikeuttaa niistä irrottautumista.

ASIANTUNTIJA psykoterapeutti Helena Roivainen

Lue lisää

Eroon sosiaalisten tilanteiden pelosta: siedätysohjelma
Pura stressi ajoissa
Pelko paloiksi ja pinoon
Astu esiin ja uskalla puhua

Sinussa – kuten kaikissa suomalaisissa – on sisua. Se pitää vain kaivaa esiin, muistuttaa sisusta kirjan kirjoittanut Joanna Nylund.

Sisu on päättäväisyyttä, rohkeutta, urheutta ja tahdonvoimaa. Se on asenne, mutta ennen kaikkea toimintaa. Sisu on periksiantamattomuutta, joka kannattaa ottaa käyttöön, kun usko omiin voimavaroihin ja kykyihin meinaa loppua.

Suomalaisesta sisusta kirjan julkaissut Joanna Nylund kertoo, miten valjastat sisun tavoitteidesi saavuttamiseen.

Tilaa oppimiselle

Sisu kannattaa kaivaa esiin, kun tulee vastaan odottamattomia tai suurilta tuntuvia haasteita. Opiskelussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Ne voimistuvat, kun vaimennat ympäriltäsi kaiken ylimääräisen kohinan.

Suomalainen tapa on löytää oma sisäinen rauha luonnosta – ja muista, ilman puhelinta tai muita häiriötekijöitä. Näin saat aivoihin tilaa uuden oppimiselle.

Pienet tavoitteet liikuntaan

Sisu on sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Se auttaa sinua, kun liikunnan aloittaminen tai tavoitteiden saavuttaminen tökkivät.

Muista, että voima ja sitkeys kasvavat pikku hiljaa, huippukuntoa ei tarvitse saavuttaa heti. Uskalla ottaa pieniä tavoitteita, ensin vaikka vain kotikadun juokseminen päästä päähän.

Oman tavoitteesi voit pitää ainakin alkuun ihan itselläsi, sitä ei tarvitse heti kuuluttaa kaikille sosiaalisessa mediassa. Muista, että liikut itsesi, et kenenkään muun takia.

Työkaverilta vahvistavia sanoja

Suomalaisten vahvuus on rehellinen kommunikaatio. Uskallamme puhua vaikeista asioista niiden omilla nimillä, ei kaunistelluilla kiertoilmaisuilla. Avoin keskustelu kohottaa ilmapiiriä ja näkyy lopulta yrityksen tuloksessa.

Sisu pääsee todella oikeuksiinsa, kun olemme paineen alla. Työporukassa olemme vahvempia kuin yksin: kun oma sisusi on vähissä, toinen voi täydentää oikeilla sanavalinnoilla sisuvarastojasi.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Muutosväsymyksen keskellä moni laatii varasuunnitelmaa. Sen lisäksi on hyvä miettiä hetki arvojaan.

Kaikkea on liikaa eikä mikään toimi kuten pitäisi. Ainoastaan vanha kunnon imuri suostuu surisemaan ilman uutta päivitystä. Tahdon ulos kaiken muistamisesta! 

Myyn kaiken, muutan Thaimaahan ja opetan sukellusta. Luovun tästä ikuisesta kiireestä ja aikataulujen paineesta. Lähden.  

Sekä unelmia että varasuunnitelmia tarvitaan. Ne voivat kannatella rankkoina aikoina ja tuoda tervetullutta toivoa tulevaisuuteen.

Oleellista onkin kysyä itseltään, millaista elämää haluan elää.  Mikä minulle on tärkeää?  Millaiseksi ihmiseksi haluan tulla?

Omien arvojen pohdinta tarkoittaa sitä, että uhraa aikaat oman elämäsi miettimiselle. Mille asioille oikeasti haluan antaa aikaani? Mistä haluan tulla muistetuksi? Mitä toivon lasteni kertovan itsestäni? Välillä on tärkeää myös miettiä, mikä minua palkitsee. Fiksua on myös listata, mille asioille kuitenkin käytännössä annan aikaa eli elänkö arvojeni mukaista elämää.

Pohdinnasta on se hyöty, että sitä kautta saa suuntamerkit tulevaisuuteen. Parhaimmillaan arvojen miettiminen voi motivoida muutokseen. Jos  huomaan, että suurin osa ajasta kuluu "vähemmän tärkeisiin asioihin" kuten esimerkiksi kodin siivoukseen ja työhön, voinko tehdä asialle jotakin?

Myös omien valintojen seurausta on hyvä pohtia. Jos tosissani uskon, ettei mikään kannata enkä enää opi mitään, mitä siitä seuraa? Jos nyt heitän hanskat tiskiin, olenko myöhemmin tyytyväinen? Haluanko todella jäädä syrjään kaikesta? Haluanko luopua työyhteisöstäni?

Näitä pohtiessa saattaa lopputulos ollakin se, että joskus on fiksumpaa pyytää apua, kysyä neuvoja ja suostua ottamaan apua vastaan. Kenties siitä seuraakin jotain vielä parempaa!

Lue lisää jatkuvaan muutokseen sopeutumisesta HYvä terveys 4/2018. Tilaajna voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.