
Sosiaaliset tilanteet, kuten ruokailu, puheen pitäminen, jopa bussilla matkustaminen voivat pelottaa niin, että tavallisesta elämästä tulee taistelu. Tee testi ja löydä apua!
Tee testi
- Jännitätkö kohtuuttoman paljon ryhmätilanteita, kuten yhdessä isolla joukolla syömistä?
- Kuvitteletko, että muut pitävät sinua tyhmänä tai arvottomana?
- Kontrolloitko tarkasti tekemisiäsi, ja jos kaikki ei mene kuten suunnittelit, koet epäonnistuneesi?
- Vältteletkö kaikin keinoin ahdistavilta tai pelottavilta tuntuvia tilanteita?
- Aiheuttavatko pelot fyysisiä oireita kuten hengenahdistusta, hikoilua tai unettomuutta?
- Vaikeuttavatko pelkosi ihmissuhteitasi, työtäsi tai normaaleista askareista suoriutumista?
JOS VASTASIT useaan kysymykseen kyllä, saatat kärsiä sosiaalisten tilanteiden pelosta. Sillä tarkoitetaan toistuvaa ahdistusta ja pelkoa tilanteissa, joissa joutuu tekemisiin vieraiden ihmisten kanssa tai huomion kohteeksi. Vaikeat pelot voivat traumatisoida niin, että ote normaalista elämästä herpaantuu ja esimerkiksi kaupassa käynti tuntuu ylivoimaiselta. Sosiaalisia tilanteita pelkäävä linnoittautuu kotiinsa, sillä se tuntuu ainoalta turvalliselta paikalta.
Apua, kuplani puhkeaa
Sosiaalisia tilanteita pelkäävä ei jännitä muita ihmisiä vaan oman sisimpänsä paljastumista. Mitä jos mokaan? Jos annan itsestäni jotenkin tyhmän kuvan? Ahdistus voi olla niin suurta, että haluaisi olla mahdollisimman näkymätön.
Pelko voi iskeä esimerkiksi kun astut täynnä ihmisiä olevaan tilaan. Koet, että kaikkien huomio kiinnittyy sinuun. Tämä pelottaa, sillä et voi vaikuttaa siihen, mitä muut sinusta ajattelevat. Jos joku huoneessa naurahtaa, luulet hänen nauravan sinulle. Esittäytyessäsi muille kätesi hikoavat ja takeltelet sanoissasi, mikä lisää ahdistustasi.
Eniten ahdistaa arki
Mikä tahansa tilanne, jossa joutuu tekemisiin vieraiden ihmisten kanssa tai tarkkailun kohteeksi, voi kehittyä pelottavaksi. Usein iskee ahdistus, joka voi ilmetä myös paniikkikohtauksena. Vaikeat pelot voivat lamata toimintakyvyn kokonaan.
ESIINTYMINEN. Jopa joka viides aikuinen jännittää esiintymistä: ääneen puhumista, huomion kohteeksi joutumista ja muiden arvostelulle altistumista. Pelkoa lievittää jo se, että keskityt siihen mitä aiot sanoa, jolloin saat huomion pois omasta kehostasi.
JULKISET PAIKAT. Kauppa- tai elokuvareissu voi olla voimanponnistus. Julkiset ja suljetut paikat, joissa on paljon ihmisiä mutta ei yleensä sanallista vuorovaikutusta, pelottavat. Pelkääjä saattaa esimerkiksi tehdä ostokset iltaisin juuri ennen kaupan kiinnimenoa, jolloin asiakkaita on mahdollisimman vähän. Hän voi suunnitella kaupassa kuljettavan reitin huolella etukäteen. Jos hyllyrivejä onkin muutettu, iskee paniikki. Silloin pitää jättää ostokset ja lähteä kiireellä pois.
RUOKAILU. Julkisesti ruokaileminen on tavallinen ahdistusta tuottava tilanne. Hermostuttaa ja kädet tärisevät, iskee kahvikuppineuroosi. Syöminen on intiimi tilanne, jossa pitää samanaikaisesti hallita myös ruokaseuran kanssa keskustelu. Juhlat ovat erityisen vaikeita, sillä silloin suurennuslasin alla on myös oma pukeutuminen ja ulkonäkö.
Kehokin oireilee
Voimakas pelko ilmenee fyysisinä oireina: ei saa nukuttua, sydän pamppailee, hikoiluttaa ja suuta kuivaa. Joku lamaantuu, toinen saa paniikkikohtauksen.
Seurauksena on usein ahdistusta tuottavien tilanteiden karttelu. Tuiki tavalliset askareet, kuten bussilla matkustaminen tai jumppatunnille osallistuminen, käyvät ylivoimaisiksi. Elämä lamaantuu: ihmissuhteet jäävät, opiskelu keskeytyy.
Avuksi terapiaja itsehoito
Sosiaaliset pelot alkavat usein varhaisaikuisuudessa. Jos ne vaikeuttavat elämää ja ihmissuhteita, hoitoa pitää hakea heti, sillä pitkittyessään pelot pahenevat. Psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmä auttaa useimpia potilaita.
Pelkoja voi lievittää mielikuvaharjoituksilla, joissa totuttelee kohtaamaan pelkoa aiheuttavan tilanteen askel askeleelta. Moni pelkääjä on saanut apua myös erilaisista mindfulness-tekniikoista ja rentoutumisharjoituksista. Vakavimpiin pelkoihin omat keinot eivät auta, vaan tarvitaan ammattiapua. Pelkoja ei saa mitätöidä, sillä mitätöinti voi vaikeuttaa niistä irrottautumista.
ASIANTUNTIJA psykoterapeutti Helena Roivainen
Lue lisää
Eroon sosiaalisten tilanteiden pelosta: siedätysohjelma
Pura stressi ajoissa
Pelko paloiksi ja pinoon
Astu esiin ja uskalla puhua