Elinan anoppi järjesti hänelle vauvakutsut meksikolaiseen tyyliin.
Elinan anoppi järjesti hänelle vauvakutsut meksikolaiseen tyyliin.

Mama Finlandesa -blogin Elina kertoo, millaista on odottaa vauvaa Meksikossa. 

Silloin Elina Moralesin, 31, oli pakko lähteä vetämään happea. 

Hän oli pistäytymässä anoppinsa luona, jossa oli myös joukko tämän ystäviä. Meksikolainen anoppi oli innoissaan: Elina odotti toista lastaan neljännellä kuulla. 

Ai niin, meille tulee lisää lapsenlapsia, anoppi huudahti yhtäkkiä ja vetäisi Elinan paidan ylös paljastaen tämän raskausmahan. Anopin ystävät huomasivat Elinan yllättyneestä ja kiusaantuneesta ilmeestä, että tilanne kannatti tällä kertaa jättää suosiolla siihen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elinan esikoinen on nyt kaksivuotias, ja odottaessaan häntä Elina asui vielä Suomessa. Toisen raskauden hän on viettänyt suurimmaksi osaksi miehensä kotimaassa Meksikossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meksikossa tuntemattomat koskettelevat raskausmahaa. 

Meksikossa raskaana olevan naisen mahaa saa koskettaa huoletta, mutta se ei ole ainoa Elinan yllättänyt ero maiden välillä. 

– En saanut lääkäriltä mitään suositusta odottajan ruokavaliosta, ainoastaan foolihappoa neuvotaan syömään, Elina sanoo. 

Meksikossa odottaja saattaa syödä kaikkea raa’asta kalasta juustoihin. Myös alkoholia juodaan jonkin verran, erityisesti loppuraskaudesta. Kyllä nyt lasillisen voit ottaa, Elina kuulee usein. Hän vastaa aina, että alkoholia ei suositella ollenkaan raskaana. 

Elinan kokemusten mukaan lääkärit myös määräävät antibiootteja huoletta odottajille. Kun Elina kävi lääkärissä vatsataudin vuoksi, lääkäri kysyi ensimmäisenä, haluaako tämä antibioottikuurin. Lääkkeitä määrätään ja syödään paljon, ihan tavallisiin tauteihin.

Sitäkin on ihmetelty, miten Elina urheilee edelleen, vaikka raskaus on jo yli puolenvälin. Hän on aina ollut kova treenaamaan ja ajatteli jatkavansa liikuntaa niin kauan kuin se tuntuu itsestä hyvältä. 

Lääkärit suosittelevat liikunnan lopettamista jo raskauden ensimmäisillä viikoilla. 

– Täällä nainen lopettaa kaiken liikunnan heti, kun raskaustesti näyttää plussaa. Lääkärit jopa suosittelevat sitä.

Niin suositteli – tai oikeastaan määräsi – Elinan ensimmäinen lääkäri, jolla hän kävi raskaustestin tehtyään. Meksikossa lääkäri valitaan itse, ja sama lääkäri on paikalla myös synnytyksessä. Hoito suurkaupungin isossa sairaalassa voi olla hyvin erilaista kuin maaseudulla. 

Hyvä puoli siinä, että lääkärin saa valita itse on se, että lääkäriä voi aina vaihtaa. Elinan nykyinen lääkäri on ajatusmaailmaltaan nykyaikaisempi, eikä kieltänyt liikuntaa. 

Meksikossa ei ole samanlaista raskaudenaikaista seurantaa kuin Suomessa, vaan odottaja valitsee itse, kuinka usein hän käy lääkärillä. Yhden käynnin hinta on yleensä noin 500 pesoa, eli 25 euroa. Hinnastoa lääkäreillä ei ole, joten käynnistä maksetaan se summa, jonka lääkäri pyytää. Tutulta lääkäriltä voi saada alennusta.

Jokaiseen lääkärikäyntiin kuuluu myös ultra. Elina kertoo, että Meksikossa lääkäri ei kysy erikseen, haluavatko vanhemmat tietää lapsen sukupuolen, vaan kertoo sen kysymättä. 

Parasta on huomaavaisuus

Meksikossa perhe on tärkeä. Tuleva vauva otetaan osaksi sukua jo paljon ennen syntymää.

Elinan anoppi järjesti hänelle vauvakutsut. Juhlat eroavat suomalaisesta vastineestaan muun muassa niin, että Meksikossa juhlissa on vahva uskonnollinen sävy. 

Juhlan aluksi Elina ja vauva saivat lahjaksi erilaisia symbolisia esineitä. Tyynyliinalla vauvalle toivotettiin sikeitä unia, pöytäliinalla puolestaan rikasta ruokapöytää. 

Monet meksikolaisparit päättävät vauvan nimen jo ennen vauvakutsuja. Elina ja hänen miehensä eivät olleet kuitenkaan valinneet nimeä ennen juhlia, ja se herätti ihmetystä vieraissa.

Meksikolaiset ovat aidosti kiinnostuneita tulevan äidin voinnista. 

– Minulle vihjattiin, että olisi ollut kiva, jos nimi olisi ollut valmiina, Elina kertoo. 

Meksikossa tulevasta äidistä ollaan Elinan mukaan aidosti kiinnostuneita. Jopa tuntemattomat saattavat kysyä hänen voinnistaan. Vaikka raskausmahan kosketteluun on vaikea tottua, on ihmisten huomaavaisuus Elinasta silti ihanaa. 

Tuntemattomat ihmiset kummastelevat lihaskuntotreeniä tekevää Elinaa, mutta Meksikossa vallalla olevassa liikkumattomuuden ajatuksessa on yksi hyväkin puoli. 

– Täällä raskaana oleva nainen saa vain olla. Hänen ei odoteta tekevän yhtään mitään, Elina kertoo. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla