Kuvat
SHUTTERSTOCK
Ultraäänitutkimuksessa vauvasta otetaan ensimmäiset mitat. Muun muassa niiden perusteella arvioidaan, onko sikiö terve.
Ultraäänitutkimuksessa vauvasta otetaan ensimmäiset mitat. Muun muassa niiden perusteella arvioidaan, onko sikiö terve.

Terveydenhoitaja Mia Astikainen kertoo, mitä asioita raskausajan ultraäänitutkimuksissa selvitetään.

Niskapoimu-ultra on ensimmäinen neuvolan ultratutkimus

Raskaudenajan tutkimuksia, joissa etsitään vauvan mahdollisia poikkeavuuksia, kutsutaan sikiöseulonnoiksi.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana tehtävää ultraäänitutkimusta kutsutaan usein niskapoimu-ultraksi. Se tehdään yleensä viikoilla 11 tai 12. Tutkimuksessa selviää raskauden kesto sekä montako vauvaa kohdussa on.

Samalla mitataan vauvan niskapoimu. Jos poimun paksuus on yli kolme millimetriä, se voi viitata sikiön kehityshäiriöön. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauvan terveyttä arvioidaan riskisuhdeluvulla

Niskapoimun mittauksen lisäksi äidiltä otetaan verinäyte, josta etsitään vauvan kehityshäiriöön viittaavia merkkiaineita. Todennäköisyys vauvan kehityshäiriölle lasketaan niskapoimun, merkkiaineiden ja äidin iän perusteella, ja se ilmoitetaan riskisuhdeluvulla. Riskisuhdeluku 1:1–1:250 on aihe lisätutkimuksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka riskisuhdeluku viittaisi kehityshäiriöön, vauva voi silti olla täysin terve. Vain noin joka viidennellä vauvalla, jolla riskisuhdeluku viittaa kehityshäiriöön, todetaan sellainen. Toisaalta vaikka riskisuhdeluku olisi normaali, se ei sulje pois mahdollisia rakennepoikkeavuuksia tai vauvan perinnöllisiä sairauksia.

Jos todennäköisyys sikiön kehityshäiriölle on riskiluvun perusteella suuri, suositellaan usein lapsivesi- tai istukkapunktiota. Siinä saaduista soluista etsitään kromosomipoikkeavuuksia. Jos kromosomi 21:stä löytyy trisomia eli ylimääräinen kromosomi, on vauvalla Downin syndrooma. Noin puolet kaikista kromosomipoikkeavuuslöydöksistä paljastuu 21-trisomiaksi.

Vauvoista, joilla todetaan kromosomipoikkeavuus, noin neljänneksellä on 13- tai 18-trisomia­ ja noin kymmenellä prosentilla Turnerin oireyhtymä.

Kromosomipoikkeavuuksia voidaan selvittää myös NIPT-tutkimuksella, joka tehdään äidin verestä. Sen jälkeen poikkeavuutta määritellään vielä tarkemmin lapsivesi- tai istukkapunktiolla.

Sikiöseulonnasta saa kieltäytyä

Sikiöseulonnat ovat aina vapaaehtoisia, ja vanhemmat voivat halutessaan kieltäytyä niistä missä tahansa raskauden vaiheessa. Kaikki vanhemmat eivät halua tietää etukäteen, jos vauva on sairas ja mahdollisesti surra asiaa loppuraskauden ajan.

Toiset vanhemmat haluavat ehdottomasti tietää mahdollisista poikkeavuuksista, jotta voivat valmistautua asiaan tai keskeyttää raskauden kokiessaan, etteivät heidän voimavaransa riitä sairaan lapsen hoitamiseen.

Jos poikkeavuuksista tiedetään ennen vauvan syntymää, voidaan häntä auttaa tehokkaasti heti syntymän jälkeen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla