Mistä tietää, että synnytys on varmasti alkanut? Terveydenhoitaja Mia Astikainen kertoo merkit.

1. Synnytyksen käynnistyminen on osin mysteeri

Normaali raskaus kestää 37–42 viikkoa. Laskettu aika, tai pikemminkin päivä, on raskausviikolla 40+0. Keskoseksi kutsutaan vauvaa, joka on syntynyt ennen raskausviikkoa 37+0. Ennenaikaiset synnytykset on ryhmitelty sen mukaan, millä viikoilla vauva syntyy. Esimerkiksi raskausviikoilla 34+0 – 36+6 käynnistynyt synnytys on hieman ennenaikainen ja ennen 28+0 erittäin ennenaikainen.

Kaikkia synnytyksen käynnistymisen mekanismeja ei vieläkään tunneta. Synnytyshormonit, joista oksitosiini on tärkein synnytystä edistävä hormoni, supistavat kohtua ja avaavat kohdunsuuta.

2. Limatulppa voi irrota viikkoja etukäteen

Synnytys alkaa supistuksilla tai lapsiveden menolla. Lapsivesi voi tulla tihkuttamalla tai ”holahtamalla” niin että suuri määrä lapsivettä tulee kerralla. Jos lapsivettä tulee tihkuttamalla voi olla vaikeaa arvioida, onko neste todella lapsivettä vai vetistä valkovuotoa. Tämä voidaan tarkastaa lapsivesitestillä neuvolassa tai äitiyspoliklinikalla. Näyte otetaan vanupuikkoa muistuttavalla tikulla emättimestä. Lapsiveden voi tunnistaa myös makeahkosta tuoksusta ja vaaleanpunertavasta väristä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niin kutsuttu limatulppa eli kohdunkaulan kanavassa kohtua suojaava sitkeä lima irtoaa ennen synnytystä. Tämä voi tapahtua pari viikkoa ennen synnytystä tai vasta samana päivänä, kun synnytys käynnistyy. Limatulpassa on usein veriviiruja, mutta se on normaalia eikä sitä tarvitse säikähtää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Supistukset voivat aluksi tuntua nipistelynä ja kuukautiskipumaisena särkynä alavatsalla, alaselässä ja lanteilla. Ne kovenevat ja tihenevät pikkuhiljaa. On yksilöllistä, miten supistuskipua sietää. Toiset ottavat supistukset vastaan rauhallisesti hengitellen, kun toiset kokevat kivun todella intensiivisenä.

Synnytyskivun kokeminen ei ole pelkästään fyysistä vaan siihen liittyy myös henkisiä ja sosiaalisia tekijöitä. Synnyttäjä, joka on peloissaan, kokee kivun usein kovempana kuin luottavainen synnyttäjä. Joissakin kulttuureissa kivun näyttäminen on merkki heikkoudesta tai se koetaan ”naisen osaksi”, joka pitää vain kestää. Kipu on kuitenkin aina hoidettava asianmukaisesti ja järkevästi. Liian kova kipu voi jopa pysäyttää synnytyksen.

3. Ensisynnyttäjä voi olla kotona pidempään

Ensisynnyttäjän synnytys kestää yleensä kauemmin kuin uudelleensynnyttäjän. Siksi terve ensisynnyttäjä, jonka raskaus on sujunut normaalisti, voikin olla kotona pidempään ja lähteä synnytyssairaalaan vasta, kun kipeitä supistuksia on tullut säännöllisesti parin tunnin ajan alle kymmenen minuutin välein. Jos kivun kanssa ei pärjää, voi sairaalaan hyvin lähteä jo aikaisemmin.

Jos synnytys alkaa lapsiveden menolla, ota yhteyttä sairaalaan heti. Erityistä kiirettä lähtöön ei aina silloinkaan ole.

Jos suunnitelmissa on kotisynnytys, soitetaan hoitavalle kätilölle hänen kanssaan sovittujen ohjeiden mukaan. Doulan tai muun synnytystukihenkilön voi pyytää paikalle jo aikaisemmin, miten itsestä hyvältä tuntuu.

Oli synnytyssuunnitelma millainen tahansa, sairaalaan pitää lähteä välittömästi, jos emättimestä vuotaa kirkasta verta, jos lapsivesi on vihreää, ruskeaa tai veristä, jos kyseessä on ennenaikainen synnytys tai jos ei tunne vauvan liikkeitä vähintään kymmentä liikettä tunnissa.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla