Tiesitkö, että vettäkin voi juoda liikaa, ikävin seurauksin. Veden riittävälle saannille on kuitenkin olemassa hyvä ja käyttökelpoinen mittari: janon tunne.

Ilman vettä emme pitkälle pötki. Nälkää kehomme sietäisi parikin viikkoa, mutta juomatta emme voi olla paria päivää pidempään. Janoa aistimme sen sijaan kukin tavallamme, ja yksi on parempi sietämään sitä kuin toinen. Yhtä lailla veden tarpeemme vaihtelee: urheillessa tai kesäkuumalla janottaa enemmän kuin muulloin.

Aikuisen veden tarve on noin puolitoista–kaksi litraa päivässä koosta ja tilanteesta riippuen. Määrään on laskettu myös ruoasta saamamme neste, joka on 7–8 desiä. Juomme siis seitsemästä desistä litraan kaikenlaista nestettä päivässä: vettä, kahvia, teetä, kivennäisvesiä, energiajuomia, mehua tai limuja.

– Janojuomana vesi on näistä suositeltavin, kertoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi on Schwabin mukaan hyvä janonsammuttaja hapottomuutensa vuoksi. Syöminen ja juominen aiheuttavat yleensä happohyökkäyksen suussa, eikä hampaita kannata rasittaa silloin, kun juomme janoomme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ja jos ajatellaan painonhallintaa, niin vesi on siinäkin aivan ykkönen. Vedessä ei ole kaloreita toisin kuin vaikkapa mehuissa. Paitsi että mehut kuluttavat hammaskiillettä, ne sisältävät myös yhtä paljon energiaa kuin sokeripitoiset limpparit. Yllättävän nopeasti tulee kerättyä ylimääräisiä kaloreita, jos juo joka kerta janoonsa mehuja.

Ruokajuomaksi maitoa

Ruokajuomat ovat asia erikseen. Schwabin mukaan rasvaton maito tai piimä kannattaa ottaa mukaan aterioille jo sen vuoksi, että niistä saa mukavasti kalsiumia. Kohtuus pitää muistaa myös maitovalmisteiden käytössä, sillä ruokavalio painottuu jo kallelleen, jos nestemäisiä maitotuotteita juo enemmän kuin 5–6 desiä päivässä ja syö lisäksi vielä jogurttia ja juustokin.

Mutta tarvitaanko tässä jo laskuria siitä, miten paljon mitäkin pitää juoda päivässä, etteivät määrät vain ylittyisi tai alittuisi?

– Ei tarvita, sanoo Schwab.

– Veden ja muun nesteen tarpeesta saati janosta ei pidä tehdä itselleen ongelmaa. Juomme sen, minkä tarvitsemme, siitä kehomme viestit pitävät kyllä huolen. Tämä nykyinen juomapullotrendi, jossa vettä naukkaillaan yhtä mittaa, on vähän hupsu. Ei terve ihminen tarvitse vettä enemmän kuin oma janontunne kertoo.

Korkki välillä kiinni

Jano on käyttökelpoinen mittari selvittämään henkilökohtaista vedentarvetta. Kehomme tarvitsee vettä erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin. Vettä poistuu myös hikoillessa sekä hengityksen kautta. Kun vettä kuluu, vesivarastoa täydennetään aidon tarpeen mukaan.

– Jano kertoo varastojen vähenemisestä. Perusterveellä nämä mekanismit toimivat herkästi. Liiasta juomisesta ei ole mitään hyötyä, sillä liika vesi poistuu nopeasti elimistöstä virtsan mukana ja rasittaa vain turhaan virtsarakkoa.

Veden turhasta lipittelystä seuraa virtsanpidätysongelmia ja rajusta veden liikajuonnista kansanomaisesti sanottuna vesipöhö.

– Vesipöhössä elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyy, kun sellaiset elektrolyytit kuten natrium ja kalium laskevat liian alas. Oireina on tajunnan häiriöitä, jopa pyörtymisiä. Sairaalan ensiapuun on tuotu laihduttajia ja varsinkin nuoria naisia, jotka ovat paastonneet ja juoneet liikaa vettä siirtääkseen nälkää kauemmas.

Kuivuus uhkaa harvoin

Vettä voi myös juoda liian vähän. Moni meistä tekee sen useimmiten helteellä tai etelän-lomalla, kun ei juo tarpeeksi ja kuivuu. Oireena on huono olo, joka paranee, kun elimistön vesivarastot täytetään.

– Vanhetessa janontunne heikkenee. Syy on keskushermostoperäinen: aivot eivät käske juomaan riittävän usein. Vanhuksille suosittelisin vesipulloa tai -kannua jääkaappiin, Schwab sanoo.

Kuivumisen yleisimpiä haittoja ovat heikotuksen lisäksi ummetus. Myös virtsakiviä saattaa tulla.

Lääkkeiden aiheuttamaan kuivaan suuhun ei välttämättä tarvitse hörppiä vettä, jos janontunne säilyy normaalina. Ksylitolipurkka tai -pastillit sekä apteekin kuivalle suulle tarkoitetut imeskelytabletit lievittävät oireita vettä paremmin.

Aktiiviselle liikkujalle Ursula Schwab antaa samat juomaohjeet kuin kaikille muillekin: juo janosi mukaan.

– Keho kyllä kertoo, milloin vedenjuontia pitää lisätä, mutta tunnista puoleentoista voi urheilla ilman juomaa.

Jos olosuhteet ovat pidempään hiostavat, pelkkä vesi ei riitä, vaan juomassa pitää olla mukana elektrolyyttejä. Niitä saa muun muassa urheilujuomista. Jumppaan tai punttisalille ei tavallinen liikkuja urheilujuomaa kuitenkaan tarvitse.

Vettä kasviksista

Vedestä ja sen riittävästä saannista on Schwabin mukaan turhaan tehty moderni terveysongelma. ”Vanhinta voitehista” tarjotaan ratkaisuksi kimmoisaan ihoon ja ikääntymisen hidastamiseen. Eräskin lehti ohjeisti lukijoitaan säätämään kännykän tai tietokoneen hälytyksen muistuttamaan siitä, että on aika juoda lasillinen vettä tunneittain.

– Vesi ei myöskään pidä kauan nälkää loitolla, sillä se poistuu mahalaukusta nopeasti. Painonhallinnassa vesi kannattaa saada ruoasta: kasviksista ja vaikkapa keitoista. Silloin nälkä pysyy paremmin loitolla, mutta kaloreja kertyy vähemmän kuin monesta muusta ruoasta.

Ursula Schwab tietää, että ihmiset haluavat kovin mielellään rajoja, käypiä määriä ja keskiarvoja määritelläkseen sitten, onko jokin normaalia vai ei.

– Vedensaanti on yksi niistä jutuista, joista ei tarvitse ottaa stressiä, hän lohduttaa.

Nykyinen juomapullotrendi, jossa vettä naukkaillaan yhtä mittaa, on vähän hupsu.

Veden turhasta lipittelystä seuraa virtsanpidätysongelmia ja rajusta veden liikajuonnista kansanomaisesti sanottuna vesipöhö.

Lähde: thl.fi

Lue lisää maidosta ja vedestä.

Juomasuositukset

 • Sopiva juotavien nesteiden määrä päivittäin on useimmille ihmisille noin 1–1,5 litraa.
 • Vesijohtovesi on paras janojuoma, ruokajuomaksi suositellaan veden ohella rasvatonta ja vähärasvaista maitoa ja piimää.
 • Täysmehua voi aterian yhteydessä juoda päivittäin 1–2 dl, mutta se ei korvaa hedelmiä. Tee ja kahvi mieluiten ilman sokeria ja kermaa sopivat päivittäisiksi juomiksi. Muita juomia on syytä nauttia harvemmin kuin päivittäin.
 • Energiaa sisältävien juomien runsas käyttö lisää lasten ja nuorten lihomisriskiä ja jatkuva nautiskelu saattaa pilata lasten hampaat.
 • Suomalaisten juomatavat ovat alkoholinkäyttöä lukuun ottamatta vielä järkevät.
 • Erilaisten juomien valikoima on laajentunut runsaasti viime vuosien aikana ja kokonaan uudentyyppisiä tuotteita, kuten energia- ja hyvinvointijuomia sekä erilaisia maustettuja vesiä, on tullut markkinoille.
 • Juomista on tullut yhä merkittävämpi energian lähde, mutta juomista saadaan maitojuomia lukuun ottamatta hyvin vähän välttämättömiä ravintoaineita.
 • Usein toistuva sokeri- tai happopitoisten juomien nauttiminen on erittäin haitallista hampaille. Juomien hapoista hiilihappo ei ole haitallista mutta varsinkin sitruunahappo on.
Vierailija

Täähän on ihan täyttä shaibaa :D 

Jos on jano, se on nestehukan esiaste ja se pitäisi pitää loitolla juomalla vettä pikkuhiljaa päivän mittaan. Nestehukka on kuitenkin aika vaarallinen tila elimistölle ja jos kerralla juot litran vettä, ei se niinsanotusti imeydy samalla tavalla kuin päivän mittaan juotu, koska se menee niin nopeasti kehon läpi. Ruuasta saadun 'veden' lisäksi pitäisi juoda se 1,5-2 litraa, kuten ravinto-alan ammattilaiset kertovat. Ja rasvaton maito on jopa vaarallisempaa kuin kevytmaito, siitäkin on tutkimuksia. Jos välitätte edes hieman kehonne hyvinvoinnista, suosittelen lukemaan ihan jostain muualta edes yhden vakuuttavan artikkelin vedenjuonnista, koska jos elätte tämän artikkelin mukaan, ei kehonne voi niin hyvin kuin se voisi. Pieni asia se kuitenkin on, että joisi tarpeeksi vettä. Ja tuo, että tunnin tai puolitoista tuntia kuntoillessa ei  tarvitsisi juoda vettä, on ihan täyttä paskaa suoraansanottuna. Silloin varsinkin on matkalla nestehukkaan, kun kuntoilee. Siis ihan oikeesti, onko tämän kirjoittaja yhtään perillä näistä asioista?

 • ylös 70
 • alas 47
Nskbd

Itse juon noin 1l maitoa päivässä ja vettä saattaa mennä useitä litroja. Jopa yli 6-7l. Juon todella nopeasti myös ja silloin tuntuu palleassa

 • ylös 28
 • alas 42
Sisältö jatkuu mainoksen alla