Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hanavesi on Suomessa paras janojuoma, mutta mitä valita, kun mieli tekee hiilihapollista kivennäisvettä? Tarkista kivennäisvesipullon kyljestä ainakin suolan ja sokerin määrä.

Kivennäisvesi on vettä, jossa on tavallista enemmän mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.

Kuplat tulevat hiilihaposta. Kuplavesi tuntuu virkistävältä, koska hiilidioksidin purkautuessa juoman kosketuspinta suussa kasvaa.

Suomalaiset juovat vuosittain noin 17 litraa kivennäisvesiä henkeä koti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suojele hampaita, vältä suolaa

Kivennäisveden tärkein tehtävä on sammuttaa jano, ei tuoda lisäenergiaa tai kerryttää päivittäistä suolansaantia. Kaupan vesihyllyllä kannattaa siis tarkistaa, kuinka paljon tuotteessa on sokeria ja natriumia eli suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkkä hiilihappo tai aromi ei tee vedestä hampaille haitallista, mutta hapot tekevät. Esimerkiksi sitruuna-, omena- ja marjahapot aiheuttavat kiillettä syövyttävää hammaseroosiota.Happohyökkäystä voi pienentää nauttimalla juomat ruoan yhteydessä.

Sokereita ja happoja voi olla juomassa luonnostaan tai niitä on lisätty valmistuksen aikana.

Suosioon nousseilla hapotuslaitteilla tehty maustamaton kuplavesi on ekologinen valinta, jos vaihtoehtona on kantaa kaupasta litratolkulla kivennäisvesiä. Valmiit makuaineet lisäävät juomaan kuitenkin sokeria tai muita makeutusaineita. Parempi on maustaa kuplavedet itse.

Tarkista nämä

1 Natrium eli suola:

Natriumin määrät vaihtelevat kivennäisvesissä 6–20 milligrammaan 100 millilitrassa. Valitse vähäsuolainen, jos sinulla on korkea verenpaine tai turvotusta tai epäilet saavasi ruoasta liiaksi suolaa.

2 Sokeri

Tavallinen kivennäisvesi ei sisällä sokeria – eikä siis energiaa. Maustetuista kivennäisvesistä suosi mieluummin sokeritonta tai vähäsokerista (enintään 3 g/ 100 ml). Mehuvesi on limua kevyempi vaihtoehto. Silti sokeria voi olla puolen litran pullossa yhdeksän palaa (23–24 g).

3 Kalsium ja muut lisätyt hivenaineet

Kalsiumilla lisätyt kivennäisvedet voivat olla kalkin lisälähde sellaisille, jotka saavat sitä muuten ruokavaliostaan niukasti. Muut lisätyt vitamiinit ja hivenaineet saa monipuolisesta ruokavaliosta, siihen ei kivennäisvesiä tarvita. Maku ratkaisee – ja hinta.

Asiantuntijana elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi, Kuluttajaliitto.
 

Mausta tavallinen hanavesi mieleiseksesi, ilman suolaa. Yrtit kannattaa  murskata ja hedelmät viipaloida, jotta makua irtoaisi enemmän.

Anna tasaantua pari tuntia jääkaapissa ennen juomista.

Kokeile näitä:

  • minttu
  • sitruunamelissa
  • timjami
  • ruohosipuli
  • viinimarjan lehdet
  • mansikka
  • sitruuna
  • omena
Sisältö jatkuu mainoksen alla