Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miten elimistö pystyy hyödyntämään ”liukenemattoman” ravinnon ravintoaineet. Paljonko auttaa siementen rouhiminen tai idätys? Vai pitäisikö esim. hamppurouheesta siirtyä hamppuöljyn käyttöön?

Ihmisellä ei ole entsyymejä, jotka pilkkovat ns. kuorirakenteita. Tämän vuoksi esim. kokonaiset siemenet ja marjat kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi kokonaisina.

Sen sijaan pureskelu ja rouhiminen auttavat eli pureskeltujen marjojen ja siementen sekä siemenrouheiden ravintoaineet ovat elimistön hyödynnettävissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hamppuöljy on nimensä mukaisesti rasvaa eikä se sisällä kaikkia hampunsiementen terveydelle edullisia aineita. Hampun siementen proteiinikoostumus on hyvin monipuolinen. Elimistö voi valmistaa osan proteiinien osasista, aminohapoista, mutta ei kaikkia. Niitä, mitä elimistö ei itse valmista, kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi. Hampun proteiini sisältää kaikki nämä välttämättömät aminohapot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hamppurouhe on siis hyvä lisä ruokavalioon. Sen lisäksi on toki muistettava käyttää vielä kasviöljyä.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla