Laita grillauksen päätteeksi tulille hedelmiä ja anna kuumentua. Ne saavat ihanan, paahteisen maun.

Grillattua nektariinia ja jogurttimousse

4 nektariinia

1 rkl rypsiöljyä

jogurttimousse

1½ dl turkkilaista jogurttia

1 rkl hunajaa

1 oksa rosmariinia

1 dl vispikermaa

Aloita jogurttimoussesta. Mausta jogurtti hunajalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti jogurtin joukkoon. Siirrä mousse kylmään.

Halkaise nektariinit ja poista kivet. Sivele leikkuupinnat öljyllä. Grillaa nektariininpuolikkaita keskilämmöllä ensin leikkuupinta alaspäin noin 2 minuuttia. Käännä ja jatka grillaamista vielä toiset 2 minuuttia.

4 annosta, 10 min + kypsennys 4 min, gluteeniton, maidoton

Yhdessä annoksessa: energiaa 175 kcal, hiilihydraatteja 9 g, rasvaa 14 g (tyydyttynyt 6 g), proteiinia 2 g, kuitua 2 g, suolaa > 0,1%

Lisää kesäreseptejä löydät Grillaa kevyesti -teemastamme.

 

 

Vinkki!

Erinomaisia grillihedelmiä ovat myös persikka, luumu, ananas ja banaani. Tarjoile kermavaahdon, jäätelön tai jogurttikastikkeen kanssa.

Lisää vesikannuun pakastettuja mansikoita, vadelmia, omenanlohkoja tai tyrnimarjoja. Juoma on paitsi kaunis, myös maukas ja takuuviileä! Kuva Shutterstock
Lisää vesikannuun pakastettuja mansikoita, vadelmia, omenanlohkoja tai tyrnimarjoja. Juoma on paitsi kaunis, myös maukas ja takuuviileä! Kuva Shutterstock

Makuvesi on helppo napata kaupan hyllyltä mukaan, mutta kuinka terveellinen se oikeasti on?

Juomahyllyt täydentyvät tasaiseen tahtiin makuvesistä, joihin on lisätty erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Päivittäiset vitamiinit ja kivennäisaineet saa kuitenkin helpoimmin monipuolisesta ruoasta.

Makuvesissä voi olla yhtä paljon sokeria kuin limonadissa, ja nestemäinen energia on aina salakavalampi liikakilojen kerääjä kuin ruoka. Juominen näkyy vyötäröllä, sillä syöty ateria on kooltaan ihan samankokoinen, olipa juomana hanavesi, makuvesi tai limu.

Makuvedet ovat yleensä happamia ja voivat aiheuttaa hammaskiilteen kemiallista syöpymistä eli eroosiota. Sokerit taas altistavat hampaat reikiintymiselle. Riski on sitä suurempi mitä useammin makuvesiä siemaillaan aterioiden välillä.

Makuvedet ovat kuitenkin terveellisempiä ja kevyempiä kuin energiajuomat ja limpparit. Ja mukavaa vaihtelua kesäjuomana.


TARKISTA MAKUVEDESTÄ

KALORIT Sokerit ja hedelmämehut lisäävät juomien kaloripitoisuutta. Sokereiden määrä vaihtelee 2–5 g/100 ml.

HAPOT Hiilihappo ei ole haitallista hampaille, mutta sitruuna-, omena- ja muut hedelmähapot voivat vaurioittaa hammaskiillettä.

LISÄTYT HIVENAINEET Kalsiumlisästä saattaa olla hyötyä, jos kalkkia muuten saa niukasti.


Asiantuntijana Kati Laine, laillistettu ravitsemusterapeutti


TEE ITSE KESÄN RAIKKAIN JUOMA

1. YRTTIVEDET
Murskaa hanaveden sekaan yrttejä, kuten minttua, viinimarjanlehtiä tai sitruunamelissaa, ja laita jääkaappiin maustumaan.

2. HEDELMÄVEDET
Lisää vesikannuun pakastettuja mansikoita, vadelmia, omenanlohkoja tai tyrnimarjoja. Juoma on paitsi kaunis, myös maukas ja takuuviileä!

3. SITRUSVEDET
Viipaloi appelsiinia, sitruunaa tai limettiä mausteeksi vesikannuun tai koristele kattauksessa käytetyt vesilasit sitrusviipaleilla.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mustikat ja kaurapuuro ovat mummohyvää, joka rauhoittaa temppuilevan mahan. Tuorepuuro ja kaurajogurtti käyvät samaan vaivaan.

  1. Tuorepuuro Kaurasta on helppo tehdä tuorepuuroa. Laita kaurahiutaleet edellisiltana nesteeseen jääkaappiin jyvien, rusinoiden, siemenien, taateleiden kanssa. Aamulla voit lisätä puuroon runsaasti marjoja, hiukan hunajaa. 
  2. Kaurajogurtti Tuorepuurosta voi tehdä myös jugurttia. Laita 2 dl kaurahiutaleita 4 desilitraan vettä yöksi jääkaappiin. Liotus esikäsittelee viljan ja vapauttaa ravintoaineet ruoansulatusta varten. Sekoita tehosekoittimella. Voit lisätä psylliumia, guarkumia tai chiasiemeniä, jotta kaura saostuu hiukan.

Nauti molemmat marjojen ja hunajan kanssa. 

 

 

 

ManWhoKnows

Tuorepuuro ja kaurajogurtti hellivät vatsaa

Täydennyksenä uutiseen tärkeä lisäys: Yksi tehokkaimmista ja helpoimmista keinoista parantaa vatsan hyvinvointia on istua hyväryhtisenä, jolloin suolen peristalttinen aaltomainen ja suolen sisällystä eteenpäin pumppaava aaltomainen liike toimii hyvin eikä suoli ole haitallisesti kasaan puristuneena kuten normaalisti huonoryhtisessä istunnassa. Hyväryhtisyys saavutetaan helpoimmin keskirakoisella keinuvalla satulatuolilla, säädettävällä pöydällä ja lähes silmien tasalla olevilla monitoreilla (...
Lue kommentti