Koivunlehtiteetä turvotukseen, nokkosmuhennosta anemiaan. Monesta luonnonkasvista saa helpotusta vaivoihin. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa väitteisiimme kasvien vaikutuksista.

1. Jotta ruoaksi tai rohdoksi käytettävien kasvien ”voima-aineet” säilyvät, kasvit pitää kerätä alkukesästä ja aamupäivästä.

Osittain totta. Eri kasveilla ja kasvinosilla on oma paras keruuaikansa. Yleensä kasvit on hyvä kerätä aamulla kasteen haihduttua ja kuivalla säällä. Lehdet kannattaa kerätä ennen kasvin kukintaa ja kukat pian niiden avauduttua. Juuret kerätään syksyllä. Vanhetessa luonnonkasvienkin maku muuttuu tunkkaiseksi.

2. Ruoanlaittoon tarkoitettuja kasveja ei saa kerätä mistä tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Lähimmälle autotielle pitää olla matkaa ainakin 50 metriä ja pölyisiä paikkoja on vältettävä. Kasveja ei myöskään pidä kerätä nurmikolta, jota leikataan bensakäyttöisellä leikkurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kaikilla yrteillä on lääkinnällisiä vaikutuksia, siksi niitä pitää käyttää kohtuullisesti.

Totta. Osa yrteistä, kuten vadelmanlehti, minttu, nokkonen tai voikukka, on hyvin mietoja ja turvallisia. Ne sopivat pitkäaikaiseenkin käyttöön. Mutta esimerkiksi koivunlehtiä tai kultapiiskun versonlatvoja on viisasta käyttää teeaineksina vain lyhyitä aikoja kerrallaan.

Mäkikuisman käyttö saattaa heikentää useiden lääkkeiden vaikutusta, siksi mitä tahansa lääkettä käyttävän ei pitäisi käyttää mäkikuismaa. Kohtuullisuus on hyvä periaate yrttienkin käytössä. Allergisen on syytä aloittaa uusien yrttien käyttö varovasti kokeillen.

4. Koivunlehtitee poistaa nestettä, jos on turvonnut olo.

Totta. Koivunlehtien flavonoidit lisäävät virtsaneritystä ja edistävät munuaisten toimintaa. Koivunlehtiteetä voi halutessaan kokeilla tähän tarkoitukseen, mutta nesteenpoistolääkkeitä ei saa sitä käyttäessä lopettaa.

5. Nokkosessa on enemmän rautaa kuin pinaatissa. Sitä voi käyttää ja säilöä pinaatin tavoin.

Totta. Nokkosessa on rautaa jopa seitsenkertainen määrä  pinaattiin verrattuna. Lisäksi siinä on paljon muitakin kivennäisaineita ja vitamiineja. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan tuoreena ja pakastettuna keitoissa, kastikkeissa ja omien mieltymysten mukaan muussakin ruuanvalmistuksessa.

6. Nokkosmuhennos voi vahingoittaa munuaisia.

Osittain totta. Terveille munuaisille nokkosesta ei ole haittaa. Nokkosta käyttämällä voidaan jopa ehkäistä munuaiskivien muodostusta ja helpottaa virtsaamisvaivoja. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosta varsinkaan uutteena tai teenä, mutta nokkosmuhennosta hekin voivat vaaratta syödä silloin tällöin.

7. Jos käyttää verenohennuslääkettä, ei saa syödä nokkosta.

Osittain tarua. Verenohennuslääkettä käyttävällä on tärkeää, että ruokavalion K-vitamiinin määrä pysyy päivittäin mahdollisimman samansuuruisena. Nokkosta voi käyttää, mutta pieninä määrinä. Nokkosen lisäksi K-vitamiinia on paljon muissakin vihreissä kasviksissa sekä mustaherukasta.

8. Vaihdevuosivaivoihin ja kuumiin aaltoihin tehoavat puna-apila, poimulehti ja siankärsämö.

Osittain totta. Näitä yrttejä kannattaa kokeilla, mutta niiden vaikutukset ovat yksilöllisiä ja yleensä melko vähäisiä. Vaihdevuosivaivoihin löytyy tehokkaitakin hoitoja.

9. Putkikasveista vain väinönputkea ja vuohenputkea saa syödä.

Totta. Väinönputki ja vuohenputki sopivat syötäväksi. Myös koiranputki ja karhunputki kelpaa ravinnoksi, mutta tätä ei suositella, koska ne sekoitetaan helposti myrkyllisiin putkikasveihin.

10. Maitohorsman nuori varsi on parsan veroinen herkku.

Totta. Maitohorsman nuoret versot ovat suomalaisen parsa ja ne sopivat hyvin sen tapaan keitettäväksi. Versoja voi lisätä myös kasvisruokiin ja salaatteihin.

11. Orvokki, kehäkukka ja krassi sopivat salaatteihin.

Totta. Nämä kauniit kukat sopivat  salaatteihin ja kakun päälle koristeeksi ja syötäväksi, jos ovat puhtaasti viljeltyjä. Krassista voi käyttää myös kirpeän makuisia lehtiä.

12. Voikukasta voi syödä vain lehdet.

Tarua. Koko kasvi soveltuu ruoaksi. Voikukan lehtien lisäksi myös kukkia voi käyttää salaattiin ja lämpimiin ruokiin. Kukista valmistuu myös herkullinen sima. Juuri sopii myös juuresten tapaan käytettäväksi, mutta on työläs kerättävä. Pula-aikana voikukan juuresta tehtiin paahtamalla kahvin korviketta.

Lue lisää:
Luontaistuote vai lääke?
Tunnista yllättävä vatsakipu
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa

Perunakin tekee hyvää

Nosta höyryävä kattilallinen uusia perunoita pöytään hyvällä omallatunnolla. Potut hoitavat terveyttäsi – mielialastasi puhumattakaan.

  • Verenpaineen laskija: muutama peruna päivässä alentaa verenpainetta. Vaikka lasku on vähäistä, sekin on kotiinpäin.
  • Kevyttä hyvää: lisäkkeenä peruna on kevyempi kuin riisi tai pasta. Voin sijasta makua antaa tilliöljy kotimaisesta kylmäpuristetusta rypsiöljystä.
  • Elinvoiman antaja: tärkeä C-vitamiinin lähde, etenkin miehille. Perunasta saa myös B1- ja B6-vitamiinia sekä kaliumia.

Asiantuntijana kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab.

Sisältö jatkuu mainoksen alla