
Puutarhan punavihreää kaunotarta kannattaa käyttää ahkerasti, niin saat juurakosta toisen sadon vielä loppukesästäkin.
Reheväkasvuisen raparperin lehtiruodit ovat nuorina maukkaimmillaan, ja loppukesästä on taas uutta satoa tarjolla. Varret irrotetaan tyvestä kiertämällä ja poistetaan lehdet, jotka ovat myrkyllisiä.
Raparperi on hyvä kaliumin lähde, lisäksi siinä on A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia. Kirpeän maun aiheuttava oksaalihappo estää kalsiumin imeytymistä elimistössä, siksi raparperin kanssa olisikin hyvä nauttia jotain maitotuotetta. Oksaalihapon takia raparperi ei sovi kihtipotilaille tai niveltulehdusta potevalle, ei myöskään imeväisikäiselle.
KÄYTTÖVINKKEJÄ!
- Säilytä lähipäivinä käytettävät varret jääkaapissa.
- Pakasta kevyesti sokeroituina viipaleina.
- Miedonna kirpeyttä hunajalla, siirapilla tai sokerilla.
- Mausteiksi sopivat: chili, inkivääri, lakritsi ja tähtianis sekä kaneli, kardemumma ja vanilja.
- Raparperin hapokkuus kypsyttää sitruunan tapaan raakakalaruokia.
- Keittämisen sijaan raparperin voi paistaa uunissa, jolloin sen kaunis väri säilyy.