Hyvän terveyden lukijakilpailun voitokkaat raparperireseptit.

PERUNA-RAPARPERISALAATTI
gluteeniton, munaton

8 lisäkeannosta / Yksi annos 283 kcal

1 kg perunaa
500 g raparperia
1 sipuli
2 tl raastettua inkivääriä
6 rkl oliiviöljyä
½ mieto punainen / vihreä chili
noin ½ tl    suolaa
noin 4 tl sokeria

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KASTIKE
2 prk kevytkermaviiliä
2 dl kevytmajoneesia
4 valkosipulinkynttä
4 tl vahvaa sinappia
noin 2/3 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Keitä perunat kypsiksi mutta napakoiksi, anna jäähtyä. Kuori ja kuutioi.
2. Huuhdo raparperinvarret ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli, raparperi ja inkivääri öljyssä paistinpannulla.
3. Poista chilistä siemenet, hienonna palon puolikas joukkoon. Mausta suolalla ja sokerilla.
4. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kääntele perunoiden ja raparperiseoksen kanssa salaatiksi. Anna vetäytyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nauti esimerkiksi paahtoleivän päällä.

 RAPARPERI-VALKOSUKLAAKÄÄRETORTTU

10 palaa / Yksi pala 240 kcal

POHJA
4 kananmunaa
1 dl    sokeria
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä leivinpaperin voiteluun

HILLOKE
300 g paloiteltua raparperia
1 ½ dl hillosokeria
100 g valkosuklaata
1 prk (250 g) maitorahkaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, siivilöi muna-sokerivaahtoon.
2. Kaada taikina öljyllä voidellun leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia, kunnes levy on kauniin keltainen. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidulle toiselle leivinpaperille. Irrota pohjan leivinpaperi varovasti. Anna jäähtyä.
3. Keitä raparperista ja hillosokerista hillo pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Levitä kääretorttulevylle.
4. Sulata suklaa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä ja sekoita rahkaan. Levitä rahkaseos hillon päälle. Rullaa torttupohja tiukaksi kääretortuksi ja jätä saumakohta alaspäin.

 RAPARPERI-LIHAPATA
munaton, gluteeniton

4 annosta / Yksi annos 364 kcal

500 g naudan ulkofileetä tai sisäpaistia suikaleina
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
noin ½ tl punaista chilirouhetta
500 g tomaattimurskaa
3 dl    vettä
2 rkl kasvisfondia
4 porkkanaa
5 dl    raparperipaloja
2 rkl hunajaa
noin ¼ tl rouhittua mustapippuria
noin ½ tl suolaa
100 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

PINNALLE
½ dl hienonnettua ruohosipulia

1. Ruskista lihat öljyssä padassa tai kasarissa. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet joukkoon. Jatka kuullotusta hetki. Lisää mausteet, tomaattimurska, vesi ja fondi.
2. Kuori ja paloittele porkkanat joukkoon. Keitä miedolla lämpötilalla kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää raparperi ja jatka keittämistä, kunnes raparperi on pehmeää ja liha mureaa. Lisää loput ainekset, kuumenna.
3. Ripottele pinnalle ruohosipulia. Tarjoa uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla