Hyvän terveyden lukijakilpailun voitokkaat raparperireseptit.

PERUNA-RAPARPERISALAATTI
gluteeniton, munaton

8 lisäkeannosta / Yksi annos 283 kcal

1 kg perunaa
500 g raparperia
1 sipuli
2 tl raastettua inkivääriä
6 rkl oliiviöljyä
½ mieto punainen / vihreä chili
noin ½ tl    suolaa
noin 4 tl sokeria

KASTIKE
2 prk kevytkermaviiliä
2 dl kevytmajoneesia
4 valkosipulinkynttä
4 tl vahvaa sinappia
noin 2/3 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus rouhittua mustapippuria

1. Keitä perunat kypsiksi mutta napakoiksi, anna jäähtyä. Kuori ja kuutioi.
2. Huuhdo raparperinvarret ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli, raparperi ja inkivääri öljyssä paistinpannulla.
3. Poista chilistä siemenet, hienonna palon puolikas joukkoon. Mausta suolalla ja sokerilla.
4. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kääntele perunoiden ja raparperiseoksen kanssa salaatiksi. Anna vetäytyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nauti esimerkiksi paahtoleivän päällä.

 RAPARPERI-VALKOSUKLAAKÄÄRETORTTU

10 palaa / Yksi pala 240 kcal

POHJA
4 kananmunaa
1 dl    sokeria
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä leivinpaperin voiteluun

HILLOKE
300 g paloiteltua raparperia
1 ½ dl hillosokeria
100 g valkosuklaata
1 prk (250 g) maitorahkaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, siivilöi muna-sokerivaahtoon.
2. Kaada taikina öljyllä voidellun leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia, kunnes levy on kauniin keltainen. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidulle toiselle leivinpaperille. Irrota pohjan leivinpaperi varovasti. Anna jäähtyä.
3. Keitä raparperista ja hillosokerista hillo pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Levitä kääretorttulevylle.
4. Sulata suklaa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä ja sekoita rahkaan. Levitä rahkaseos hillon päälle. Rullaa torttupohja tiukaksi kääretortuksi ja jätä saumakohta alaspäin.

 RAPARPERI-LIHAPATA
munaton, gluteeniton

4 annosta / Yksi annos 364 kcal

500 g naudan ulkofileetä tai sisäpaistia suikaleina
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
noin ½ tl punaista chilirouhetta
500 g tomaattimurskaa
3 dl    vettä
2 rkl kasvisfondia
4 porkkanaa
5 dl    raparperipaloja
2 rkl hunajaa
noin ¼ tl rouhittua mustapippuria
noin ½ tl suolaa
100 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

PINNALLE
½ dl hienonnettua ruohosipulia

1. Ruskista lihat öljyssä padassa tai kasarissa. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet joukkoon. Jatka kuullotusta hetki. Lisää mausteet, tomaattimurska, vesi ja fondi.
2. Kuori ja paloittele porkkanat joukkoon. Keitä miedolla lämpötilalla kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää raparperi ja jatka keittämistä, kunnes raparperi on pehmeää ja liha mureaa. Lisää loput ainekset, kuumenna.
3. Ripottele pinnalle ruohosipulia. Tarjoa uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti