
Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen läpikäynyt lukija kysyy leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta, sillä paino on lähtenyt nousuun heti leikkauksen jälkeen.
Suomen Sydänliitto suosittelee ohitusleikatuille sydänpotilaille ruokavaliota, joka on pitkälti sama kuin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyynkin. Ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät sekä täysjyväviljatuotteet.Joka päivä tulisi olla pääateria, jossa on vähärasvaista lihaa, kalaa tai nahatonta siipikarjaa. Leikkeleistä valitaan vähärasvaiset ja vähäsuolaiset tuotteet. Maitotuotteista valitaan rasvattomat ja vähärasvaiset vaihtoehdot eli maito, piimä, viili ja jogurtti korkeintaan 1 % rasvaa sisältävinä ja juustot korkeintaan 17 % rasvaa sisältävinä.
Rasvoista suositaan pehmeitä vaihtoehtoja eli leivälle pehmeä 60–70 % rasvaa sisältävä margariini ja salaattiin ruokaöljy tai öljypohjainen salaatinkastike. Ruoanvalmistukseen suositellaan öljyä, pullomargariinia tai pehmeää leipärasvaa. Sydänmerkki ohjaa terveyttä edistävään ruokavalioon sopivien tuotteiden valintaan. Koska kysyjän paino ei ole tiedossa, on vaikea antaa tarkempia ohjeita ruokamääristä. Painonseuranta vähintään kerran viikossa antaa hyvän kuvan siitä, onko energiansaanti sopivassa suhteessa kulutukseen.
Jos paino nousee, tulee ruokamääriä tarkkailla ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan lisäämään liikkumista.
Heti leikkauksen jälkeen ei voi liikkua normaalisti, vaan liikkumista lisätään pikkuhiljaa voinnin ja kuntoutumisen mukaan. Tämä selittää panonnousun heti leikkauksen jälkeen.
Sydänliiton verkkosivuilta ja paikallisesta sydänyhdistyksestä ja sydänpiiristä löytyy sydänpotilaalle suunniteltua materiaalia ruokavalion koostamisesta. Huomion kiinnittäminen niin ruokavalioon kuin muihinkin elintapoihin kannattaa, sillä niillä on ratkaiseva merkitys sepelvaltimotaudin etenemisen hidastamisessa.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Jos voi ja muut eläinrasvat ihan oikeasti olisi vaarallisia, niin ei Suomessa olis elämää lainkaan. Olisimme kuolleet sukupuuttoon jo aikaa sitten.
Näitä supermargariineja ja kevyttuotteita on syöty vasta n. 20 vuotta ja sitä ennen syötiin aitoa ruokaa.
Mitä on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana?
Meillä on Suomessa lihavuusepidemia ja II-tyypin diabetesepidemia, joille ei näy loppua. Lisäksi kaikenlaiset suolistosairaudet sekä psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet, jotka on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissakin väärään ravintoon.
Ihan peruskoulun ravinto-opilla nämä asiat tajuaa, jatkuvasta valtaa pitävän eliitin aivopesusta huolimatta.
Tuohan johtaa uuteen sydänkohtaukseen:
1. Suositellaan omega6-öljyä, ja tiedetään sen aiheuttavan tulehduksia verisuonistossa, jota kolesteroli tulee korjaamaan. Kolesteroli ei ole edes SVT-tautien riskitekijä, se mitataan siksi, koska siihen on olemassa lääkitys ja saadaan myytyä kolesterolipelolla lääkkeitä. Todellinen riski on homokysteiinitason nousu, mutta sitä ei mitata Suomessa, siksikö, koska sen laskemiseen riittää yksi B-vitamiinitabletti päivässä.
2. Vähärasvaiset maitotuotteet ovat veden kotiin kantamista. Ennen se juotettiin vasikoille. Kerma kuorittiin joskus tankistakin päältä. Maitorasva laskee kolesterolia (Renner 1995/Maijala 2003).
3. Leipä on nopeaa hiilihydraattia, nostaa verensokeria, on lihottavaa ja altistaa myös 2-tyypin diabetekselle.
4. Margariini on kemiallisesti kovetettua omega6-rasvaa, mikä on vaarallista myös sen kemiallisen prosessin vuoksi. Itse löysin 23.8.2008 viimeisellä päiväyksellä olevan Keiju purkin varastosta, puolilämpimästä, haistoin ja söin kokeeksi. Ihan kunnollista, eli oli siihen pantu hyvät säilöntäaineet ainakin. En muuten syö margariinia enkä leipää juurikaan, mutta silloin sattui olemaan. Tosin eväsleipänä leipä on käyttökelpoista ja hyvää.
5. Tässä ei ollut mitään viittausta ihmiselle tarpeellisiin omega3/ EPA- ja DHA-rasvahappoihin, joita saa vain kalasta ja kalanmaksaöljystä riittäviä määriä.
6. Leikkeleiden sisältämästä natriumnitraatista ja -nitriitistä ei puhuttu mitään, vaikka ne ovat tutkitusti syöpäriski.
7. Kasvikset, marjat ja hedelmät oli pantu samaan koriin, vaikka niillä on iso ero. Meille sopivia ovat vain juurekset, marjat ja kasvikset, mehän kasvamme pohjoisessa. Tosin hedelmät ovat helpompia syödä sellaisenaan, mutta niissä oleva fruktoosi aiheuttaa rasvamaksaa ja uuden sydäkohtauksen vaaran.
8. Minulle tulee mieleen, että tämä oli jonkun sponssaama kirjoitus, niin paljon se veti margariini- ja leipäteollisuuden piikkiin.
Minä kyllä hieman ihmettelen kliinisen ravitsemustieteen dosentin asiantuntemusta sydän- ja verisuoniasioissa, statiineja ei sentään käsketty käyttämään, vai oliko se itsestäänselvyys?
Ystävällisin terveisin;)
Kari Kurki
Heinälahdentie 9A
50100 MIKKELI
050-5582104