
Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen läpikäynyt lukija kysyy leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta, sillä paino on lähtenyt nousuun heti leikkauksen jälkeen.
Suomen Sydänliitto suosittelee ohitusleikatuille sydänpotilaille ruokavaliota, joka on pitkälti sama kuin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyynkin. Ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät sekä täysjyväviljatuotteet.Joka päivä tulisi olla pääateria, jossa on vähärasvaista lihaa, kalaa tai nahatonta siipikarjaa. Leikkeleistä valitaan vähärasvaiset ja vähäsuolaiset tuotteet. Maitotuotteista valitaan rasvattomat ja vähärasvaiset vaihtoehdot eli maito, piimä, viili ja jogurtti korkeintaan 1 % rasvaa sisältävinä ja juustot korkeintaan 17 % rasvaa sisältävinä.
Rasvoista suositaan pehmeitä vaihtoehtoja eli leivälle pehmeä 60–70 % rasvaa sisältävä margariini ja salaattiin ruokaöljy tai öljypohjainen salaatinkastike. Ruoanvalmistukseen suositellaan öljyä, pullomargariinia tai pehmeää leipärasvaa. Sydänmerkki ohjaa terveyttä edistävään ruokavalioon sopivien tuotteiden valintaan. Koska kysyjän paino ei ole tiedossa, on vaikea antaa tarkempia ohjeita ruokamääristä. Painonseuranta vähintään kerran viikossa antaa hyvän kuvan siitä, onko energiansaanti sopivassa suhteessa kulutukseen.
Jos paino nousee, tulee ruokamääriä tarkkailla ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan lisäämään liikkumista.
Heti leikkauksen jälkeen ei voi liikkua normaalisti, vaan liikkumista lisätään pikkuhiljaa voinnin ja kuntoutumisen mukaan. Tämä selittää panonnousun heti leikkauksen jälkeen.
Sydänliiton verkkosivuilta ja paikallisesta sydänyhdistyksestä ja sydänpiiristä löytyy sydänpotilaalle suunniteltua materiaalia ruokavalion koostamisesta. Huomion kiinnittäminen niin ruokavalioon kuin muihinkin elintapoihin kannattaa, sillä niillä on ratkaiseva merkitys sepelvaltimotaudin etenemisen hidastamisessa.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.