Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Käytä pirtsakkaa puolukkaa ennakkoluulottomasti. Se sopii niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin.

Puolukka on maukas ja rikas marja, joka taipuu helposti monenlaisiin herkkuihin. Kypsissä puolukoissa on runsaasti happoa, joka peittää marjan makeuden alleen. Siksi puolukkaa harvemmin popsitaan sellaisenaan. Toisaalta, samaiset happoyhdisteet estävät marjojen mätänemistä, ja puolukat säilyvätkin hyvin ilman sokeria ja säilöntäaineita. Puolukoiden säilyttävää vaikutusta voidaan hyödyntää muitakin marjoja ja hedelmiä säilöttäessä.

Puolukan kirpeää makua voi miedontaa esimerkiksi omenalla, porkkanalla ja kesäkurpitsalla. Vielä makeamman mielijä turvautuu puolukoiden kanssa klassikoihin: kinuskiin tai rapeaan marenkiin. Kuivatut puolukat maistuvat puuron pinnalla, lämpimien leipien päällä ja salaateissa makeina sattumina.

Parasta on syödä puolukka tuoreena. Pakastamisen jälkeen marjoissa on tallella alkuperäisestä C-vitamiinista noin 75 prosenttia. Sen sijaan sulattaminen verottaa ravintoainepitoisuutta enemmän. Marjat kannattaakin sulattaa mahdollisimman nopeasti tai syödä suosiolla jäisinä. Jäiset marjat sopivat mainiosti erilaisiin pirtelöihin ja jäädykkeisiin sekä kuumien puurojen pinnalle. Marjat kannattaa myös pakastaa kokonaisina, sillä kokonainen marja on ravintoaineiltaan rikkaampi kuin murskattu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Survotuissa hilloissa on ravintoaineita tallella verrattain hyvin. Mehustuksessa flavonoideja häviään harmittavan paljon, koska suurin osa niistä jää kuorijätteeseen. Flavonoidit ovat kasvikunnan fenoliyhdisteitä, joilla on osoitettu olevan hyödyllisiä vaikutuksia terveyteen. Huolimatta hävikistä, useimmat marjasäilykkeet ja -mehut ovat silti ravintoaineidensa puolesta suositeltavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiheeseen liittyviä reseptejä:

Hirven ulkofileepihvit puolukkakastikkeessa

Puolukka-kesäkurpitsapiirakka

Sisältö jatkuu mainoksen alla