Sipulien suku on keittiön moniottelija. Aromikas maku säestää upeasti monia ruokia. Avuksi tarvitaan terävä veitsi.

Sipuleita on kautta aikojen pidetty luonnon omina lääkkeinä. Niissä on kversetiini-nimistä flavonoidia. Se ja valkosipulin allisiini ehkäisevät haitallisten mikrobien toimintaa. Sipuleissa on jonkin verran B- ja C-vitamiinia.

Sipuli on edullista ja funktionaalista ruokaa. Sipulin sisältämät rikkiyhdisteet saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Mietoa purjoa piirakoihin

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkänhuiskea purjo on kotoisin Välimeren alueelta. Mieto sipuli on omiaan keittoihin, vokkeihin ja piirakoihin. Se on tärkeä osa ranskalaista klassikkokeittoa vichysoissea, jossa purjo ja peruna solmivat suloisen ja maistuvan liiton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Purjosta kannattaa käyttää myös vihreät osat. Ne sopivat maustamaan salaatit, vokit ja piirakat.
Huuhtele purjo hyvin ennen käyttöä, sillä sen tiiviiden lehtikerrostumien väliin jää multaa.

Vokkiin väriä kevätsipulista

Solakka kevätsipuli on maultaan ruohosipulia muistuttava, miedohko ja aromikas. Se sopii käytettäväksi purjon ja ruohosipulin tapaan vokkeihin ja pastoihin.

Kevätsipulia kutsutaan myös salaattisipuliksi, ja se aateloikin monenlaiset kylmät ruoat. Kevätsipulin maku on miedohko. Sitä käytetään useissa Aasian maissa maustamaan riisiruokia.

Suosittu valkosipuli

Tuttu valkosipuli on nuorena miedohko ja muuttuu vanhemmiten ärhäkämmäksi. Valkosipuli sisältää allisiinia, joka ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja siten vähentää tulehduksia.

Jos valkosipulin kuoriminen tuntuu työläältä, kokeile vaihteeksi yksikyntistä kiinalaista solo-valkosipulia. Sen maku on miedompi kuin monikyntisen sipulin.

Jos pusertimella hienonnettu valkosipuli maistuu väkevältä, kynnen voi hienontaa veitsellä. Lopputulos on näin pehmeämpi.

Salottisipuli jalostaa kastikkeen

Kaunis salottisipuli on suosittu Euroopassa, erityisesti Ranskassa. Tyylikäs, keltasipulia miedompi maku sopii monenlaiseen kokkaukseen.

Salottisipuleita on monen muotoisia, pienestä pyöreästä banaanimaisen suippoon. Salottisipuli on hyvää kaikenlaisissa ruoissa, mutta sen hienostunut maku sopii etenkin kastikkeisiin ja liemiin.

Tutut kelta- ja punasipulit

Keltasipuli on tavallisin ruoanvalmistussipuli. Monikäyttöisenä se sopii lähes kaikkiin ruokiin, kuten patoihin, laatikoihin ja keittoihin. Maku vaihtelee miedohkosta väkevänkirpeään.

Punasipuli on keltasipulin värikäs muunnos. Sen sisuskin on punertava. Punasipuli sopii käytettäväksi keltasipulin tapaan. Kaunis väri koristaa upeasti vaikkapa silliherkun, mätiruoat tai kreikkalaisen salaatin.

Taltuta sipulin kitkeryys

Hienonnettaessa tai kuumennettaessa sipulin voimakas maku ja tuoksu haihtuvat.

Sipulia voi marinoida hetken suola-etikkaseoksessa (ripaus suolaa ja sokeria yhdistetään tilkkaan viinietikkaa), niin raakana käytettävän sipulin kitkeryys taittuu.

Sipulin pakastaminen tai mikrottaminen ennen leikkaamista vähentää kyyneleitä. Viisitoista minuuttia pakasteessa tai minuutti mikrossa.

Hienonna hienoksi

Sipuleita pilkottaessa muodostuu haihtuvia rikkiyhdisteitä, jotka saavat silmät vuotamaan. Pilko sipuli terävällä veitsellä kyynelehtimisen ehkäisemiseksi, sillä terävä veitsi rikkoo sipulin solukkoa tylsää vähemmän. Voit myös huuhtaista halkaistun sipulin kylmällä vedellä.

Sipulin tiukka kuori irtoaa helpommin, kun laitat sen hetkeksi kuumaan tai kylmään veteen likoamaan.

Valkosipulin kuoren saa helposti irti, kun kynttä pusertaa veitsen lappealla sivulla leikkuulautaa vasten. Tällöin kynsi rikkoutuu ja kuori irtoaa kätevästi.

Kypsäksi ilman rasvaa

Monissa ruokaohjeissa, kuten jauhelihamurekkeessa, neuvotaan kypsentämään sipuli ennen sen lisäämistä muiden aineiden joukkoon. Jos haluat vähentää rasvan käyttöä, niin kypsennä sipuli mikrossa keskiteholla (n. 600W n. 2 minuuttia). Tällöin rasvaa ei tarvitse lisätä, toisin kuin pannulla kuullottamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla