Sipulien suku on keittiön moniottelija. Aromikas maku säestää upeasti monia ruokia. Avuksi tarvitaan terävä veitsi.

Sipuleita on kautta aikojen pidetty luonnon omina lääkkeinä. Niissä on kversetiini-nimistä flavonoidia. Se ja valkosipulin allisiini ehkäisevät haitallisten mikrobien toimintaa. Sipuleissa on jonkin verran B- ja C-vitamiinia.

Sipuli on edullista ja funktionaalista ruokaa. Sipulin sisältämät rikkiyhdisteet saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Mietoa purjoa piirakoihin

Pitkänhuiskea purjo on kotoisin Välimeren alueelta. Mieto sipuli on omiaan keittoihin, vokkeihin ja piirakoihin. Se on tärkeä osa ranskalaista klassikkokeittoa vichysoissea, jossa purjo ja peruna solmivat suloisen ja maistuvan liiton.

Purjosta kannattaa käyttää myös vihreät osat. Ne sopivat maustamaan salaatit, vokit ja piirakat.
Huuhtele purjo hyvin ennen käyttöä, sillä sen tiiviiden lehtikerrostumien väliin jää multaa.

Vokkiin väriä kevätsipulista

Solakka kevätsipuli on maultaan ruohosipulia muistuttava, miedohko ja aromikas. Se sopii käytettäväksi purjon ja ruohosipulin tapaan vokkeihin ja pastoihin.

Kevätsipulia kutsutaan myös salaattisipuliksi, ja se aateloikin monenlaiset kylmät ruoat. Kevätsipulin maku on miedohko. Sitä käytetään useissa Aasian maissa maustamaan riisiruokia.

Suosittu valkosipuli

Tuttu valkosipuli on nuorena miedohko ja muuttuu vanhemmiten ärhäkämmäksi. Valkosipuli sisältää allisiinia, joka ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja siten vähentää tulehduksia.

Jos valkosipulin kuoriminen tuntuu työläältä, kokeile vaihteeksi yksikyntistä kiinalaista solo-valkosipulia. Sen maku on miedompi kuin monikyntisen sipulin.

Jos pusertimella hienonnettu valkosipuli maistuu väkevältä, kynnen voi hienontaa veitsellä. Lopputulos on näin pehmeämpi.

Salottisipuli jalostaa kastikkeen

Kaunis salottisipuli on suosittu Euroopassa, erityisesti Ranskassa. Tyylikäs, keltasipulia miedompi maku sopii monenlaiseen kokkaukseen.

Salottisipuleita on monen muotoisia, pienestä pyöreästä banaanimaisen suippoon. Salottisipuli on hyvää kaikenlaisissa ruoissa, mutta sen hienostunut maku sopii etenkin kastikkeisiin ja liemiin.

Tutut kelta- ja punasipulit

Keltasipuli on tavallisin ruoanvalmistussipuli. Monikäyttöisenä se sopii lähes kaikkiin ruokiin, kuten patoihin, laatikoihin ja keittoihin. Maku vaihtelee miedohkosta väkevänkirpeään.

Punasipuli on keltasipulin värikäs muunnos. Sen sisuskin on punertava. Punasipuli sopii käytettäväksi keltasipulin tapaan. Kaunis väri koristaa upeasti vaikkapa silliherkun, mätiruoat tai kreikkalaisen salaatin.

Taltuta sipulin kitkeryys

Hienonnettaessa tai kuumennettaessa sipulin voimakas maku ja tuoksu haihtuvat.

Sipulia voi marinoida hetken suola-etikkaseoksessa (ripaus suolaa ja sokeria yhdistetään tilkkaan viinietikkaa), niin raakana käytettävän sipulin kitkeryys taittuu.

Sipulin pakastaminen tai mikrottaminen ennen leikkaamista vähentää kyyneleitä. Viisitoista minuuttia pakasteessa tai minuutti mikrossa.

Hienonna hienoksi

Sipuleita pilkottaessa muodostuu haihtuvia rikkiyhdisteitä, jotka saavat silmät vuotamaan. Pilko sipuli terävällä veitsellä kyynelehtimisen ehkäisemiseksi, sillä terävä veitsi rikkoo sipulin solukkoa tylsää vähemmän. Voit myös huuhtaista halkaistun sipulin kylmällä vedellä.

Sipulin tiukka kuori irtoaa helpommin, kun laitat sen hetkeksi kuumaan tai kylmään veteen likoamaan.

Valkosipulin kuoren saa helposti irti, kun kynttä pusertaa veitsen lappealla sivulla leikkuulautaa vasten. Tällöin kynsi rikkoutuu ja kuori irtoaa kätevästi.

Kypsäksi ilman rasvaa

Monissa ruokaohjeissa, kuten jauhelihamurekkeessa, neuvotaan kypsentämään sipuli ennen sen lisäämistä muiden aineiden joukkoon. Jos haluat vähentää rasvan käyttöä, niin kypsennä sipuli mikrossa keskiteholla (n. 600W n. 2 minuuttia). Tällöin rasvaa ei tarvitse lisätä, toisin kuin pannulla kuullottamisessa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti