
Juhlapöydän hurmaavin jälkiruoka syntyy kirpakoista karpaloista, kaurakeksipohjasta ja tuorejuustosta. Kiireisellekin leipurille sopivan kakun valmistat hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen.
Jäädytetty karpalo-juustokakku
12 annosta | 40 min + pakastus 6 h + sulatus 30 min
Pohja
8 kpl kaurakeksejä (esim. Jyväshyvä)
50 g mantelijauhetta
25 g sulatettua margariinia
Täyte
1½ dl pakastekarpaloita (tai -puolukoita) sulatettuna
2 dl maustamatonta jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 13 %)
1 tl vaniljasokeria
2 rkl limetin mehua
2 valkuaista
1½ dl sokeria
Lumikarpalot
1 dl pakastekarpaloita sulatettuina
1 valkuainen
n. 1½ dl tomusokeria
- Jauha keksit monitoimikoneessa. Lisää joukkoon mantelijauhe ja sulatettu margariini. Sekoita tasaiseksi.
- Vuoraa irtopohjavuoan (ø 21 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksi-manteliseos tiiviisti vuoan pohjalle.
- Soseuta sulaneet karpalot sauvasekoittimella. Sekoita isossa kulhossa karpalo-sose, jogurtti, tuorejuusto, vaniljasokeri ja limetin mehu.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes lopputuloksena on kiiltävä ja tiivis vaahto. Yhdistä valkuais-sokerivaahto varovasti nostellen muihin aineisiin. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja peitä kakku kelmulla. Pakasta vähintään 6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
- Ota kakku pakastimesta huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.
- Vatkaa yksi valkuainen kevyesti löysäksi vaahdoksi vispilällä tai haarukalla. Pyörittele sulaneet karpalot valkuaisessa. Laita tomusokeri ruokalautaselle ja nostele karpalot varovasti sekaan. Pyörittele kauttaaltaan tomusokerissa. Anna karpaloiden kuivahtaa hetki ja toista vielä sokerointi. Koristele kakun pinta lumikarpaloilla.
Vinkki! Jos haluat ripauksen lisämakeutta, tarjoile kakun kanssa kermavaahtoa tai kinuskikastiketta.
Yhdessä annoksessa (1 pala):
energiaa 170 kcal
hiilihydraatteja 18 g
rasvaa 10 g (tyydyttynyt 3 g)
proteiinia 4 g
kuitua 2 g
suolaa 0,1 %