Unihäiriöt ovat kimppu monenlaisia oireita. Jokaiseen on omat syynsä ja hoitokeinotkin vaihtelevat.

Unettomuus

Mikä Nukahtamisvaikeus, katkonainen uni, aamuyön heräily, virkistämätön uni. Unen tarve on yksilöllinen. Kun joku pärjää viidellä, toinen tarvitsee kymmenen tuntia unta vuorokaudessa.

Jonkinasteisesta unettomuudesta kärsii vuoden aikana yli miljoona suomalaista.  

On luonnollista reagoida kuormittaviin elämäntilanteisiin unettomuudella. Usein unettomuudesta tulee kierre, jossa ihminen alkaa pelätä, ettei nukahda taaskaan ja elimistö menee ylikierroksille. Myös masennukseen ja moniin fyysisiin sairauksiin liittyy usein unettomuutta.   

Pitkäaikainen univaje altistaa monille sairauksille, heikentää muistia ja laskee mielialaa.

Hoito Hyvä unihygienia, kuten rauhallinen ja viileä makuuhuone, rentoutuminen sekä säännöllinen liikunta helpottavat nukahtamista ja syventävät unta. Joskus tarvitaan lisäksi pieni annos väsyttävää masennuslääkettä. Bentsodiatsepiinipohjaisia unilääkkeitä ei suositella jatkuvasti, jaksottaisesta käytöstä esimerkiksi kerran viikossa ei yleensä ole merkittävää haittaa.

Lue lisää unettomuudesta

Narkolepsia

Mikä Narkolepsia on unihäiriö, jolle on kuvaavaa väsymys ja nukahtelutaipumus.  

Diagnoosin on saanut Suomessa arviolta 500 ihmistä, mutta maassamme saattaa olla jopa yli tuhat narkoleptikkoa.  

Sairauden tarkkaa syytä ei tunneta. Valveilla oloa ja REM-unta säätelevän hypokretiini –nimisen välittäjäaineen pitoisuus on tavallista pienempi narkoleptikoilla. Vuonna 2010 sikainfluenssan torjuntaan annetun Pandemrix-rokote aiheutti yli sata narkolepsiatapausta erityisesti lapsilla ja nuorilla, joilla oli perinnöllinen alttius sairastua. Riski oli koholla 2 vuoden ajan rokottamisen jälkeen. Sittemmin uusien tapausten ilmaantuminen on palannut perustilanteeseen.    

Narkolepsiassa saattaa esiintyä unihalvauksia ja harha-aistimuksia. Monet nukkuvat katkonaisesti tai eivät myöhemmin muista tekemisiään. Voimakkaissa tunnetiloissa, kuten nauraessa, narkoleptikko saattaa menettää lihasjänteytensä, jolloin puhutaan katapleksiasta.    

Hoito Säännöllinen unirytmi ja oireita laukaisevien tekijöiden, kuten hiilihydraattipitoisten aterioiden välttäminen. Vastustamatonta torkahtelua vähentävät piristeet, joita käytetään myös tarkkaavaisuushäiriön hoitoon. Katapleksian oireita lievittävät erityislääkkeiden ohella myös masennuslääkkeet.  

Lue lisää narkolepsiasta

Uniapnea

Mikä Nukkuessa esiintyviä hengityskatkoksia, joihin liittyy joskus kuorsausta.
Yleisyys Uniapneaa sairastaa noin 150 000 suomalaista. Naisten uniapnea on arveltua yleisempää, erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Noin 75 prosenttia uniapneetikoista kärsii ylipainosta. Kielen alle, kitalakeen ja nieluun kertyvä rasva ahtauttaa hengitysteitä. Uniapneaa voi olla myös hoikilla. Joskus sairaus esiintyy suvuittain.   

 Hoitamaton uniapnea altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille sekä ja diabetekselle. Uniapneetikot ovat myös onnettomuusherkkiä.

Hoito Ylipainoista auttaa laihtuminen. CPAP-hoito on tehokasta. CPAP-hoidossa nenämaskiin ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa, joka pitää hengitystiet avoinna. Tupakointi pitäisi lopettaa ja välttää runsasta alkoholin käyttöä.

Lue lisää uniapneasta

Asiantuntija Christer Hublin, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti