Unihäiriöt ovat kimppu monenlaisia oireita. Jokaiseen on omat syynsä ja hoitokeinotkin vaihtelevat.

Unettomuus

Mikä Nukahtamisvaikeus, katkonainen uni, aamuyön heräily, virkistämätön uni. Unen tarve on yksilöllinen. Kun joku pärjää viidellä, toinen tarvitsee kymmenen tuntia unta vuorokaudessa.

Jonkinasteisesta unettomuudesta kärsii vuoden aikana yli miljoona suomalaista.  

On luonnollista reagoida kuormittaviin elämäntilanteisiin unettomuudella. Usein unettomuudesta tulee kierre, jossa ihminen alkaa pelätä, ettei nukahda taaskaan ja elimistö menee ylikierroksille. Myös masennukseen ja moniin fyysisiin sairauksiin liittyy usein unettomuutta.   

Pitkäaikainen univaje altistaa monille sairauksille, heikentää muistia ja laskee mielialaa.

Hoito Hyvä unihygienia, kuten rauhallinen ja viileä makuuhuone, rentoutuminen sekä säännöllinen liikunta helpottavat nukahtamista ja syventävät unta. Joskus tarvitaan lisäksi pieni annos väsyttävää masennuslääkettä. Bentsodiatsepiinipohjaisia unilääkkeitä ei suositella jatkuvasti, jaksottaisesta käytöstä esimerkiksi kerran viikossa ei yleensä ole merkittävää haittaa.

Lue lisää unettomuudesta

Narkolepsia

Mikä Narkolepsia on unihäiriö, jolle on kuvaavaa väsymys ja nukahtelutaipumus.  

Diagnoosin on saanut Suomessa arviolta 500 ihmistä, mutta maassamme saattaa olla jopa yli tuhat narkoleptikkoa.  

Sairauden tarkkaa syytä ei tunneta. Valveilla oloa ja REM-unta säätelevän hypokretiini –nimisen välittäjäaineen pitoisuus on tavallista pienempi narkoleptikoilla. Vuonna 2010 sikainfluenssan torjuntaan annetun Pandemrix-rokote aiheutti yli sata narkolepsiatapausta erityisesti lapsilla ja nuorilla, joilla oli perinnöllinen alttius sairastua. Riski oli koholla 2 vuoden ajan rokottamisen jälkeen. Sittemmin uusien tapausten ilmaantuminen on palannut perustilanteeseen.    

Narkolepsiassa saattaa esiintyä unihalvauksia ja harha-aistimuksia. Monet nukkuvat katkonaisesti tai eivät myöhemmin muista tekemisiään. Voimakkaissa tunnetiloissa, kuten nauraessa, narkoleptikko saattaa menettää lihasjänteytensä, jolloin puhutaan katapleksiasta.    

Hoito Säännöllinen unirytmi ja oireita laukaisevien tekijöiden, kuten hiilihydraattipitoisten aterioiden välttäminen. Vastustamatonta torkahtelua vähentävät piristeet, joita käytetään myös tarkkaavaisuushäiriön hoitoon. Katapleksian oireita lievittävät erityislääkkeiden ohella myös masennuslääkkeet.  

Lue lisää narkolepsiasta

Uniapnea

Mikä Nukkuessa esiintyviä hengityskatkoksia, joihin liittyy joskus kuorsausta.
Yleisyys Uniapneaa sairastaa noin 150 000 suomalaista. Naisten uniapnea on arveltua yleisempää, erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Noin 75 prosenttia uniapneetikoista kärsii ylipainosta. Kielen alle, kitalakeen ja nieluun kertyvä rasva ahtauttaa hengitysteitä. Uniapneaa voi olla myös hoikilla. Joskus sairaus esiintyy suvuittain.   

 Hoitamaton uniapnea altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille sekä ja diabetekselle. Uniapneetikot ovat myös onnettomuusherkkiä.

Hoito Ylipainoista auttaa laihtuminen. CPAP-hoito on tehokasta. CPAP-hoidossa nenämaskiin ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa, joka pitää hengitystiet avoinna. Tupakointi pitäisi lopettaa ja välttää runsasta alkoholin käyttöä.

Lue lisää uniapneasta

Asiantuntija Christer Hublin, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.