Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uni ei virkistä, jos sen aikana on liikaa liikettä. Lue miten rauhoitat kehon levottomuuden.

Levottomat jalat

Mikä Pakonomainen tarve liikuttaa jalkoja illalla ja yöllä. Englantilaislääkäri Thomas Willis kuvasi oireyhtymän jo 1600-luvulla.  

Erilaisia levottomien jalkojen oireita on 5–10 prosentilla väestöstä. Ne saattavat alkaa jo lapsena ja pahenevat ikääntyessä. Syynä ovat perimä, tuntemattomat tekijät

Raajoissa tuntuu kihelmöintiä, pistelyä ja repivää tunnetta usein ennen nukahtamista. Joskus nukahtaminen on vaikeaa, kun jalkoja särkee ja ne vaativat ”huomiota.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito Oireyhtymästä kärsivillä kudosten rautapitoisuus on normaalia alhaisempi. Rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimintaan. Rautalääkitys dopamiinilääkityksen ohella usein helpottaakin oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää levottomista jaloista

Narskuttelu

Mikä Unessa tai hereillä tapahtuvaa hampaiden kirskuttelua ja kiristelyä.
Yleisyys Narskuttelu on yleistynyt huimasti viime vuosina. Osansa on kiristyneellä työtahdilla ja elämänrytmillä. Syynä ovat perimä, stressi ja purentahäiriöt.

Voimakas narskuttelu voi vaurioittaa hammaskiillettä ja jopa halkaista hampaan. Myös suukipu, korvasärky, korvien soiminen ja päänsärky piinaavat usein narskuttelijoita.

Hoito Joskus hampaiden hiominen tai purennan korotus hammaskruunuilla auttaa. Osa hyötyy purentakiskosta. Jos narskuttelu on vaikeaa, purentalihakseen voidaan ruiskuttaa lihasta rentouttavaa botuliinia.

Testaa narskutteletko?

Unissakävely

Mikä Ihminen nousee vuoteesta syvän unen aikana ja alkaa kuljeskella ympäriinsä.  

Unissakävely on yleisintä lapsilla, jotka nukkuvat enemmän syvää unta kuin aikuiset. Toiset kävelevät esimerkiksi migreenissä tai kuumeessa. Myös ahdistuneisuus, unettomuus tai vieras paikka voivat herkistää kävelylle.   

Kävelijän katse on usein tuijottava ja häntä on vaikea herättää. Kävelijä voi avata ovia ja ikkunoita, puhua sekavasti ja hypätä jopa auton rattiin. Lapsi voi pissata unissaan lattialle.

Hoito Harvoin tapahtuva unissakävely on yleensä harmitonta. Kävelijä kannattaa ohjata lempeästi takaisin vuoteeseen. Lääkärissä on hyvä käydä, jos kävely on toistuvaa ja jos se alkaa aikuisiässä.

Lue lisää unissakävelystä

Unihalvaus

Mikä Ihminen on hereillä, mutta ei pysty liikkumaan. On myös arveltu, että osa ufosieppauskokemuksista johtuisi unihalvauksesta. Unihalvaus on melko yleinen. Narkoleptikoilla yleisempää kuin muilla.    

Taipumus unihalvaukseen on perinnöllinen. Aivorungossa jokin estää lihaskäskyjen saapumisen aivokuorelta lihaksiin. Tällöin lihakset tuntuvat halvaantuneilta.  

Unihalvaukseen liittyy usein voimakas kokemus tumman, pahan hahmon läsnäolosta. Toiset kokevat, että joku istuu rinnan päällä tai kuristaa kurkusta. Jotkut kuulevat ääniharhoja, esimerkiksi askelia tai veden tippumista kraanasta.

Hoito Joskus se, että yrittää rentoutua ja olla välittämättä tapahtumasta, helpottaa oloa. Myös tahdonalainen liike, kuten käden puristaminen nyrkkiin, voi lopettaa unihalvauksen.

Asiantuntija Christer Hublin, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos

Lue lisää unihäiriöistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla