Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uni ei virkistä, jos sen aikana on liikaa liikettä. Lue miten rauhoitat kehon levottomuuden.

Levottomat jalat

Mikä Pakonomainen tarve liikuttaa jalkoja illalla ja yöllä. Englantilaislääkäri Thomas Willis kuvasi oireyhtymän jo 1600-luvulla.  

Erilaisia levottomien jalkojen oireita on 5–10 prosentilla väestöstä. Ne saattavat alkaa jo lapsena ja pahenevat ikääntyessä. Syynä ovat perimä, tuntemattomat tekijät

Raajoissa tuntuu kihelmöintiä, pistelyä ja repivää tunnetta usein ennen nukahtamista. Joskus nukahtaminen on vaikeaa, kun jalkoja särkee ja ne vaativat ”huomiota.”

Hoito Oireyhtymästä kärsivillä kudosten rautapitoisuus on normaalia alhaisempi. Rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimintaan. Rautalääkitys dopamiinilääkityksen ohella usein helpottaakin oireita.

Lue lisää levottomista jaloista

Narskuttelu

Mikä Unessa tai hereillä tapahtuvaa hampaiden kirskuttelua ja kiristelyä.
Yleisyys Narskuttelu on yleistynyt huimasti viime vuosina. Osansa on kiristyneellä työtahdilla ja elämänrytmillä. Syynä ovat perimä, stressi ja purentahäiriöt.

Voimakas narskuttelu voi vaurioittaa hammaskiillettä ja jopa halkaista hampaan. Myös suukipu, korvasärky, korvien soiminen ja päänsärky piinaavat usein narskuttelijoita.

Hoito Joskus hampaiden hiominen tai purennan korotus hammaskruunuilla auttaa. Osa hyötyy purentakiskosta. Jos narskuttelu on vaikeaa, purentalihakseen voidaan ruiskuttaa lihasta rentouttavaa botuliinia.

Testaa narskutteletko?

Unissakävely

Mikä Ihminen nousee vuoteesta syvän unen aikana ja alkaa kuljeskella ympäriinsä.  

Unissakävely on yleisintä lapsilla, jotka nukkuvat enemmän syvää unta kuin aikuiset. Toiset kävelevät esimerkiksi migreenissä tai kuumeessa. Myös ahdistuneisuus, unettomuus tai vieras paikka voivat herkistää kävelylle.   

Kävelijän katse on usein tuijottava ja häntä on vaikea herättää. Kävelijä voi avata ovia ja ikkunoita, puhua sekavasti ja hypätä jopa auton rattiin. Lapsi voi pissata unissaan lattialle.

Hoito Harvoin tapahtuva unissakävely on yleensä harmitonta. Kävelijä kannattaa ohjata lempeästi takaisin vuoteeseen. Lääkärissä on hyvä käydä, jos kävely on toistuvaa ja jos se alkaa aikuisiässä.

Lue lisää unissakävelystä

Unihalvaus

Mikä Ihminen on hereillä, mutta ei pysty liikkumaan. On myös arveltu, että osa ufosieppauskokemuksista johtuisi unihalvauksesta. Unihalvaus on melko yleinen. Narkoleptikoilla yleisempää kuin muilla.    

Taipumus unihalvaukseen on perinnöllinen. Aivorungossa jokin estää lihaskäskyjen saapumisen aivokuorelta lihaksiin. Tällöin lihakset tuntuvat halvaantuneilta.  

Unihalvaukseen liittyy usein voimakas kokemus tumman, pahan hahmon läsnäolosta. Toiset kokevat, että joku istuu rinnan päällä tai kuristaa kurkusta. Jotkut kuulevat ääniharhoja, esimerkiksi askelia tai veden tippumista kraanasta.

Hoito Joskus se, että yrittää rentoutua ja olla välittämättä tapahtumasta, helpottaa oloa. Myös tahdonalainen liike, kuten käden puristaminen nyrkkiin, voi lopettaa unihalvauksen.

Asiantuntija Christer Hublin, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos

Lue lisää unihäiriöistä

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.