Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uni ei virkistä, jos sen aikana on liikaa liikettä. Lue miten rauhoitat kehon levottomuuden.

Levottomat jalat

Mikä Pakonomainen tarve liikuttaa jalkoja illalla ja yöllä. Englantilaislääkäri Thomas Willis kuvasi oireyhtymän jo 1600-luvulla.  

Erilaisia levottomien jalkojen oireita on 5–10 prosentilla väestöstä. Ne saattavat alkaa jo lapsena ja pahenevat ikääntyessä. Syynä ovat perimä, tuntemattomat tekijät

Raajoissa tuntuu kihelmöintiä, pistelyä ja repivää tunnetta usein ennen nukahtamista. Joskus nukahtaminen on vaikeaa, kun jalkoja särkee ja ne vaativat ”huomiota.”

Hoito Oireyhtymästä kärsivillä kudosten rautapitoisuus on normaalia alhaisempi. Rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimintaan. Rautalääkitys dopamiinilääkityksen ohella usein helpottaakin oireita.

Lue lisää levottomista jaloista

Narskuttelu

Mikä Unessa tai hereillä tapahtuvaa hampaiden kirskuttelua ja kiristelyä.
Yleisyys Narskuttelu on yleistynyt huimasti viime vuosina. Osansa on kiristyneellä työtahdilla ja elämänrytmillä. Syynä ovat perimä, stressi ja purentahäiriöt.

Voimakas narskuttelu voi vaurioittaa hammaskiillettä ja jopa halkaista hampaan. Myös suukipu, korvasärky, korvien soiminen ja päänsärky piinaavat usein narskuttelijoita.

Hoito Joskus hampaiden hiominen tai purennan korotus hammaskruunuilla auttaa. Osa hyötyy purentakiskosta. Jos narskuttelu on vaikeaa, purentalihakseen voidaan ruiskuttaa lihasta rentouttavaa botuliinia.

Testaa narskutteletko?

Unissakävely

Mikä Ihminen nousee vuoteesta syvän unen aikana ja alkaa kuljeskella ympäriinsä.  

Unissakävely on yleisintä lapsilla, jotka nukkuvat enemmän syvää unta kuin aikuiset. Toiset kävelevät esimerkiksi migreenissä tai kuumeessa. Myös ahdistuneisuus, unettomuus tai vieras paikka voivat herkistää kävelylle.   

Kävelijän katse on usein tuijottava ja häntä on vaikea herättää. Kävelijä voi avata ovia ja ikkunoita, puhua sekavasti ja hypätä jopa auton rattiin. Lapsi voi pissata unissaan lattialle.

Hoito Harvoin tapahtuva unissakävely on yleensä harmitonta. Kävelijä kannattaa ohjata lempeästi takaisin vuoteeseen. Lääkärissä on hyvä käydä, jos kävely on toistuvaa ja jos se alkaa aikuisiässä.

Lue lisää unissakävelystä

Unihalvaus

Mikä Ihminen on hereillä, mutta ei pysty liikkumaan. On myös arveltu, että osa ufosieppauskokemuksista johtuisi unihalvauksesta. Unihalvaus on melko yleinen. Narkoleptikoilla yleisempää kuin muilla.    

Taipumus unihalvaukseen on perinnöllinen. Aivorungossa jokin estää lihaskäskyjen saapumisen aivokuorelta lihaksiin. Tällöin lihakset tuntuvat halvaantuneilta.  

Unihalvaukseen liittyy usein voimakas kokemus tumman, pahan hahmon läsnäolosta. Toiset kokevat, että joku istuu rinnan päällä tai kuristaa kurkusta. Jotkut kuulevat ääniharhoja, esimerkiksi askelia tai veden tippumista kraanasta.

Hoito Joskus se, että yrittää rentoutua ja olla välittämättä tapahtumasta, helpottaa oloa. Myös tahdonalainen liike, kuten käden puristaminen nyrkkiin, voi lopettaa unihalvauksen.

Asiantuntija Christer Hublin, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos

Lue lisää unihäiriöistä

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.