Iso osa aivovammoista jää tunnistamatta, sillä esimerkiksi kovat kivut tai henkinen järkytys voivat aiheuttaa alkuvaiheessa samankaltaisia oireita.

Aivovamman saa maassamme vuosittain arviolta noin 35 000 ihmistä, joista noin tuhat menehtyy. Yli puolet on humalassa tapaturmahetkellä. Alttiimpia aivovammoille ovat nuoret miehet ja yli 70-vuotiaat naiset. Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet altistavat varsinkin vanhuksia kaatumisille.

Osan aivovammoista voi ennaltaehkäistä, kun välttää humalajuomista, kaahailua liikenteessä ja käyttää pyöräilykypärää. Myös jotkin urheilulajit, kuten nyrkkeily ja jääkiekko, ovat riskitekijöitä.

Mitä tapahtuu?

Tapaturman seurauksena aivoihin voi syntyä ruhjeita ja verenvuotoa. Kun hyytelömäinen aivokudos heilahtaa, hermosolujen runko-osat eli aksonit venyvät. Aksoni voi katketa tai sen pinta voi vaurioitua niin, ettei se enää pysty kuljettamaan hermoimpulsseja.

Yleensä aivovammoissa vaurioituvat ihmiselämän lennonjohtotorneiksi kutsutut otsa- ja ohimolohkot. Ihminen voi muuttua ärtyisäksi ja arvaamattomaksi. Mielialat voivat vaihdella äkillisesti ja omista tekemisistä puuttuu terve harkinta. Väsyttää, on vaikea keskittyä ja aloitekyky laskee, joillekin voi tulla halvausoireita ja puhevaikeuksia.

Suurin osa lieviä

Valtaosa aivovammoista on lieviä. Hyvin lievä aivovamma tunnetaan aivotärähdyksenä, josta selviää pahoinvoinnilla ja päänsäryllä. Lievässä aivovammassa tajuttomuus kestää enintään puoli tuntia ja muistinmenetys alle vuorokauden. Suurin osa toipuu ennalleen.

Keskivaikeasta aivovammasta puhutaan, kun aivoissa on ruhjeita tai muistikatkos kestää yli vuorokauden. Isolle osalle jää oireita, mutta täydellinen toipuminenkin on mahdollista.

Vaikeasta aivovammasta ei yleensä parane ennalleen. Ruhjeet paljastuvat magneettikuvassa, aksonivauriot eivät aina.

Näin hoidetaan

Oikea diagnoosi ja ensihoito ratkaisevat paljon. Joskus syntynyt verenvuoto joudutaan leikkaamaan ja näin edistetään aivokudoksen toipumista. Vaurioituneiden aivojen sisäistä painetta pyritään laskemaan tehohoidolla.
Aivovamman saanut tarvitsee neuropsykologisen kuntoutuksen lisäksi usein esimerkiksi toiminta- ja puheterapiaa sekä fysioterapiaa. Monet hyötyvät sopeutumisvalmennuskursseista ja ammatillisesta kuntoutuksesta. Joskus tarvitaan arjen sujumista helpottavia palveluita.
 
Asiantuntija ylilääkäri Olli Tenovuo, Turun yliopistollinen keskussairaala.

Lue lisää
Aivotärähdys ja käsien vapaina
Aivovamma ja seksuaalinen halu?
Mikä on silmävärve?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.