Antibiootit tuhoavat myös elimistöä puolustaavat hyvät bakteerit, ja lääkekuurista toipuminen vie kuukausia, jopa vuosia. Flunssa, yskä ja jopa korvatulehdus paranevat yleensä itsekseen, muistuttaa professori Pentti Huovinen.

1. Potilaat vaativat ja saavat lääkäreiltä turhia antibioottikuureja.

Totta ja tarua. Tutkimusten mukaan potilas saa antibioottikuurin lääkäriltä helpommin, jos hän sitä kovasti vaatii. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näin tapahtuisi aina. Toisaalta yhä useampi ymmärtää, ettei antibioottihoidosta läheskään aina ole hyötyä, esimerkiksi viruksen aiheuttamiin flunssiin se ei tehoa.

2. Antibioottien tehon sammumisella on turha pelotella, koska kuurin määrää lääkäri.

Totta ja tarua. Vaikka lääkäri viime kädessä tekee päätöksen antibioottireseptin kirjoittamisesta, potilaiden on hyvä tietää antibioottien tehon heikkenemisestä eli antibioottiresistenssistä. Vaikka se onkin vakava ongelma, pelotteluun ei ole syytä. Jos kuuri on määrätty tarpeeseen, se kannattaa ehdottomasti syödä.

3. Viikkoja jatkunut yskä talttuu antibiootilla.

Tarua. Pelkkää yskää ei hoideta antibiooteilla. Pitkittyneen yskän syy on aina tutkittava ja hoito annettava sen mukaan. Pitkään jatkuneen köhimisen taustalta voi löytyä esimerkiksi poskiontelontulehdus tai astma.

4. Lapsen korvatulehdus paranee itsekseen ilman antibioottia.

Totta ja tarua. Vaikka suurin osa välikorvatulehduksista paraneekin itsekseen, osassa tarvitaan antibioottihoitoa. Valitettavasti lääkärillä ei ole vielä keinoja erottaa lääkehoitoa vaativia tapauksia yhden käynnin perusteella. Siksi lääkäri voi alkuun jättää kuurin määräämättä mutta pyytää pikkupotilaan uudestaan vastaanotolle yhden tai kahden päivän päästä.

5. Alle viikon antibioottikuuri ei tehoa kunnolla tulehdukseen.

Totta ja tarua. Monen infektiotaudin hoidossa käytetään lyhyttä antibioottihoitoa, jopa kerta-annosta. Joidenkin sairauksien kohdalla tarvitaan kuitenkin pitempiä, joskus useita viikkoja kestäviä kuureja.

6. Antibiootit eivät tehoa, jos tulehtuneeseen haavaan on jäänyt tikku.

Totta. Tikku on ensin poistettava, koska se ylläpitää tulehdusta, ja sen jälkeen arvioidaan antibioottikuurin tarve.

7. Antibioottien kanssa ei saa käyttää alkoholia.

Totta. On antibiootteja, joiden kanssa ei saa käyttää alkoholia. Alkoholin käytöstä kuurin aikana on hyvä kysyä lääkäriltä.

8. Kun vointi paranee, kuurin voi jättää kesken.

Tarua. On syytä aina noudattaa lääkärin antamia hoito-ohjeita ja syödä kuuri loppuun. Muuten tauti voi ryöpsähtää päälle uudestaan.

9. Antibiootti tappaa elimistöstä niin pahat kuin hyvätkin bakteerit.

Totta. Antibioottikuurin aikana myös elimistöä suojaava normaali bakteeristo kärsii aina. Siksikään antibiootteja ei kannata syödä vain ”varmuuden” vuoksi.

10. Elimistön toipuminen antibiooteista saattaa kestää kuukausia.

Totta. Antibioottihoidon jäljet voivat näkyä suoliston bakteeristossa jopa useita vuosia. Epämääräiset mahavaivat ovat myös yleisiä antibioottikuurien jälkeen.

11. Kun aloittaa antibioottikuurin, kannattaa ottaa myös maitohappobakteereita.

Osin totta. Lapsilla maitohappobakteerien on todettu vähentävän antibioottihoitoon liittyvää ripulia. Aikuisilla näyttö ei ole yhtä vakuuttavaa.

12. Lasten nestemäinen antibiootti rasittaa vähemmän vatsaa kuin tabletit.

Tarua. Antibioottitabletit liukenevat mahalaukussa tai suolistossa. Niiden vaikutus suoliston bakteeristoon on samanlainen kuin lapsille määrätyn mikstuurankin.

13. Runsas antibioottien käyttö hidastaa aineenvaihduntaa ja lihottaa.

Totta ja tarua. Antibiootteja on käytetty tuotantoeläimillä kasvunedistäjinä. 1950-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan myös pitempiä aikoja antibiootteja saaneiden lasten paino nousi hiukan. Ilmiön mekanismeja ei tunneta. Vaikka lihavilla ja laihoilla suoliston bakteeristo onkin erilainen, ei toistaiseksi ole näyttöä siitä, että antibioottikuurit lihottaisivat.

14. Matkalla on hyvä olla varalla antibioottikuuri tai ainakin resepti.

Tarua. Mihin vaivaan lääkäri määräisi antibioottikuurin? Infektiotauteja on laaja kirjo eikä yksi antibiootti sovellu kaikkien hoitoon. Lääkäri voi tietyissä tilanteissa kirjoittaa varalle antibioottireseptin jonkin tietyn infektion vaikka naisille toistuvan virtsatieinfektion hoitoon. Pelkällä reseptillä ei ulkomailla pärjää, vaan lääke kannattaa ostaa jo kotimaassa.

Lue lisää bakteereiden yhteydestä sydäntautiin.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.