
Antibiootit tuhoavat myös elimistöä puolustaavat hyvät bakteerit, ja lääkekuurista toipuminen vie kuukausia, jopa vuosia. Flunssa, yskä ja jopa korvatulehdus paranevat yleensä itsekseen, muistuttaa professori Pentti Huovinen.
1. Potilaat vaativat ja saavat lääkäreiltä turhia antibioottikuureja.
Totta ja tarua. Tutkimusten mukaan potilas saa antibioottikuurin lääkäriltä helpommin, jos hän sitä kovasti vaatii. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näin tapahtuisi aina. Toisaalta yhä useampi ymmärtää, ettei antibioottihoidosta läheskään aina ole hyötyä, esimerkiksi viruksen aiheuttamiin flunssiin se ei tehoa.
2. Antibioottien tehon sammumisella on turha pelotella, koska kuurin määrää lääkäri.
Totta ja tarua. Vaikka lääkäri viime kädessä tekee päätöksen antibioottireseptin kirjoittamisesta, potilaiden on hyvä tietää antibioottien tehon heikkenemisestä eli antibioottiresistenssistä. Vaikka se onkin vakava ongelma, pelotteluun ei ole syytä. Jos kuuri on määrätty tarpeeseen, se kannattaa ehdottomasti syödä.
3. Viikkoja jatkunut yskä talttuu antibiootilla.
Tarua. Pelkkää yskää ei hoideta antibiooteilla. Pitkittyneen yskän syy on aina tutkittava ja hoito annettava sen mukaan. Pitkään jatkuneen köhimisen taustalta voi löytyä esimerkiksi poskiontelontulehdus tai astma.
4. Lapsen korvatulehdus paranee itsekseen ilman antibioottia.
Totta ja tarua. Vaikka suurin osa välikorvatulehduksista paraneekin itsekseen, osassa tarvitaan antibioottihoitoa. Valitettavasti lääkärillä ei ole vielä keinoja erottaa lääkehoitoa vaativia tapauksia yhden käynnin perusteella. Siksi lääkäri voi alkuun jättää kuurin määräämättä mutta pyytää pikkupotilaan uudestaan vastaanotolle yhden tai kahden päivän päästä.
5. Alle viikon antibioottikuuri ei tehoa kunnolla tulehdukseen.
Totta ja tarua. Monen infektiotaudin hoidossa käytetään lyhyttä antibioottihoitoa, jopa kerta-annosta. Joidenkin sairauksien kohdalla tarvitaan kuitenkin pitempiä, joskus useita viikkoja kestäviä kuureja.
6. Antibiootit eivät tehoa, jos tulehtuneeseen haavaan on jäänyt tikku.
Totta. Tikku on ensin poistettava, koska se ylläpitää tulehdusta, ja sen jälkeen arvioidaan antibioottikuurin tarve.
7. Antibioottien kanssa ei saa käyttää alkoholia.
Totta. On antibiootteja, joiden kanssa ei saa käyttää alkoholia. Alkoholin käytöstä kuurin aikana on hyvä kysyä lääkäriltä.
8. Kun vointi paranee, kuurin voi jättää kesken.
Tarua. On syytä aina noudattaa lääkärin antamia hoito-ohjeita ja syödä kuuri loppuun. Muuten tauti voi ryöpsähtää päälle uudestaan.
9. Antibiootti tappaa elimistöstä niin pahat kuin hyvätkin bakteerit.
Totta. Antibioottikuurin aikana myös elimistöä suojaava normaali bakteeristo kärsii aina. Siksikään antibiootteja ei kannata syödä vain ”varmuuden” vuoksi.
10. Elimistön toipuminen antibiooteista saattaa kestää kuukausia.
Totta. Antibioottihoidon jäljet voivat näkyä suoliston bakteeristossa jopa useita vuosia. Epämääräiset mahavaivat ovat myös yleisiä antibioottikuurien jälkeen.
11. Kun aloittaa antibioottikuurin, kannattaa ottaa myös maitohappobakteereita.
Osin totta. Lapsilla maitohappobakteerien on todettu vähentävän antibioottihoitoon liittyvää ripulia. Aikuisilla näyttö ei ole yhtä vakuuttavaa.
12. Lasten nestemäinen antibiootti rasittaa vähemmän vatsaa kuin tabletit.
Tarua. Antibioottitabletit liukenevat mahalaukussa tai suolistossa. Niiden vaikutus suoliston bakteeristoon on samanlainen kuin lapsille määrätyn mikstuurankin.
13. Runsas antibioottien käyttö hidastaa aineenvaihduntaa ja lihottaa.
Totta ja tarua. Antibiootteja on käytetty tuotantoeläimillä kasvunedistäjinä. 1950-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan myös pitempiä aikoja antibiootteja saaneiden lasten paino nousi hiukan. Ilmiön mekanismeja ei tunneta. Vaikka lihavilla ja laihoilla suoliston bakteeristo onkin erilainen, ei toistaiseksi ole näyttöä siitä, että antibioottikuurit lihottaisivat.
14. Matkalla on hyvä olla varalla antibioottikuuri tai ainakin resepti.
Tarua. Mihin vaivaan lääkäri määräisi antibioottikuurin? Infektiotauteja on laaja kirjo eikä yksi antibiootti sovellu kaikkien hoitoon. Lääkäri voi tietyissä tilanteissa kirjoittaa varalle antibioottireseptin jonkin tietyn infektion vaikka naisille toistuvan virtsatieinfektion hoitoon. Pelkällä reseptillä ei ulkomailla pärjää, vaan lääke kannattaa ostaa jo kotimaassa.
Lue lisää bakteereiden yhteydestä sydäntautiin.