Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Melkein joka toisen jaloissa on jotakin vikaa: lattajalat, vasravarpaat tai vaivaisenluut. Näin hoidat ne kivuttomiksi.

1. Vaivaisenluu

Oireet Tunnistat vaivaisenluun siitä, että isovarpaan tyvinivelen sisälaidalle kasvaa patti tai luumöntti. Vaivaisenluu oireilee harvoin alkuvaiheessa, joten kävelyä se ei haittaa. Vaivan edetessä ilmenee kipua ja kävelyarkuutta.

Syyt Vaivaisenluu syntyy, kun jalan linjaus muuttuu. Usein lonkat kiertyvät sisäänpäin ja polvet ulospäin, jolloin jalkaterän asento vääntyy virheelliseksi. Kehon kuormitus painottuu jalan sisäreunalle, ja siitä saa alkunsa varpaiden nivelmuutokset – tässä tapauksessa vaivaisenluu.
Useimmiten vaiva johtuu huonoista kengistä. Jopa kolmannes suomalaisista käyttää liian korkeakorkoisia ja kapeakärkisiä kenkiä.
Joskus perintönä saaduilla yliliikkuvilla nivelillä on osansa vaivaisenluun kehittymisessä.

Hoito Vaivaisenluuta poteva tarvitsee asiantuntijan tekemän kotiharjoiteohjelman. Sen tarkoituksena on lisätä jalka­terän liikkuvuutta ja lihasvoimaa, mutta opettaa myös aivoja käskyttämään kehoa tekemään tutut liikesarjat, kuten istualta nouseminen, puhtaasti ja oikein.
Asiantuntija suosittaa myös vaivaisenluulastaa, jos vaiva yltyy kivuliaaksi. Lasta varmistaa, ettei askelluksesta tule turhan varovaista ja vaiva ylly entisestään.

Omahoitoa on myös voimistelu. Olipa sinulla vaivaisenluu tai terve jalka, hyödyt tästä liikkeestä: Halkaise tennispallo ja laita se lattialle isovarpaan tyvinivelen alle. Seiso varvas suorana puolipallon päällä, paina pallo lyttyyn ja laske kymmeneen. Toista muutamaan otteeseen ja tee harjoite päivittäin. Liike vahvistaa varpaan nivelen ympärillä olevia pehmytkudoksia.

2. Vasaravarpaat

Oireet Päkiäkipua, jalkapohjan etuosan kovettumia ja töpöttelevää kävelyä. Kun varpaat ovat koukistuneet, ne kipeytyvät.
Normaalipainoisella vaivan huomaa siitä, että varpaiden päällä olevat rystyt eivät näy. Varpaat nousevat tyvinivelestä pystyyn ja koukistuvat kärkinivelestä.

Syyt Varpaiden yläpuoliset jänteet, lihakset ja nivelsiteet kiristyvät ja alapuoliset venyvät ja päkiälle tuleva kehon kuorma on painottunut väärin. Jalkapöytäluiden välit alkavat leventyä, päkiän alla oleva rasvapatja siirtyy varpaiden tyveen ja päkiä menettää tukensa.  
Syynä voi olla liikkumattomuus tai vaivaisenluu, mutta myös useat krooniset sairaudet, kuten diabetes tai nivelreuma.

Hoito Kivun hoitoon tarvitaan päkiäpehmuste sekä varvassuojia, joita saa apteekeista, terveystavaroihin erikoistuneista liikkeistä ja tavarataloista.
Potilaalle tehdään ainakin kuuden viikon harjoitusohjelma, johon kuuluu varpaiden liikuttelua. Pesusta ja venyttelystä on myös tehtävä iltarutiini: Jalat pestään ja rasvataan joka ilta ja varpaita suoristellaan käsin. Päkiöitä voi myös painella maata kohti.

3. Aikuisiän lattajalka

Oireet Ei välttämättä oireile pitkään aikaan mitenkään. Näkyy linttaan astumisena ja taapertavana kävelynä niin, että jalkaterät osoittavat ulospäin. Vuo­sien saatossa saattaa tulla takimmaisen säärilihaksen repeytymä tai rappeuma sekä polvikulumia.

Syyt Aikuisiän lattajalka on useimmiten ikäihmisten vaiva, toisin kuin toiminnallinen lattajalka, joka voi kiusata lapsiakin kasvuiässä. Kummassakin tapauksessa jalassa vallitsee lihasepätasapaino ja jalkaterästä puuttuu kierteinen liike.
Aikuisiän lattajalan syynä voi olla ylipaino, jatkuva seisominen, taaimmaisen säärilihaksen heikkous ja taakkojen nostelu.

Hoito Itsehoitoa ovat tukevammat kengät ja säännöllinen jalkavoimistelu: ohjeita tämän jutun jumppaosiossa.
Hanki myös kipuja vähentävät tukipohjalliset, mutta katso, että kengissäsi on niiden paikoilleen laittamisen jälkeenkin kunnolla tilaa jaloille.
Jos liikut paljon, hanki hyvin iskuja vaimentavat tossut.

Asiantuntijat: Riitta Saarikoski, jalkaterapeutti ja jalkaterapian emerituslehtori
Ari Mäkelä, manipulatiivinen fysioterapeutti, PT Stuodio.

Kuva Shutterstock

Voiko verenpaine olla liian matala, ja onko siitä haittaa, jos ei ole huimausta tms? Olen 31 v nainen verenpaine 98/60, pulssi 62, EKG ok.

Matala verenpaine säästää verisuonia, aivoja, sydäntä ja munuaisia korkeaan verenpaineeseen verrattuna. Tämän ansiosta voi välttyä sydän- ja verenkiertosairauksilta. Matala verenpaine on jossain määrin perinnöllinen ominaisuus, ja tällaisissa suvuissa on usein pitkäikäisiä henkilöitä.

Kaikki elimistön toimintojen ja mittausten "normaalirajat" perustuvat yleensä väestön mittausten jakaumaan niin, että valtaosa, esimerkiksi 95 %, jää normaalialueen sisäpuolelle. Määritelmän mukaisesti osa jää ulkopuolelle, vaikka kyse ei olisi sairaudesta.

Suolan käyttö, stressi ja lihominen nostavat verenpainetta, ja taso on korkeampi kuin luonnonkansoilla perinteisesti. Tiedetään, että verenpainetauti on länsimaiden tärkeimpiä kuolemaan ja invaliditeettiin johtavia sairauksia. Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma, vaikka ruokavalio olisi muutoin terveellinen.

Hoitosuositukset nojaavat verenpainepotilaiden seuranta- ja hoitotutkimuksiin, ja hoitotavoitteet on asetettu niin, että mahdollisimman paljon kohonneen verenpaineen aiheuttamista sairauksista vältettäisiin.

Matala verenpaine on siis muuten terveellä ihmisellä yleensä terveyden ja hyvän elinennusteen merkki.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Voiko verenpaine olla liian matala?

"Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma" Eihän suolankäyttö sinänsä ole ongelma. Mainitut maat tuntuvat edustavan sitä ihannetta, jota täälläkin tavoitellaan. Eli jos noissa maissa eletään pidempään ja terveempinä, ja suolaa käytetään reippaasti, niin miten se on ongelma? Ongelma on dogman kuplassa eläminen! Suola on terveellistä, kun sitä sudään n. 5-8 g päivässä,, silloin elinikä on pisimmillään. Verenpainetta...
Lue kommentti
Glyfosaatti täyskieltoon

Voiko verenpaine olla liian matala?

Vierailija kirjoitti: Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Suomessa noin 700 000 ihmistä syö verenpainelääkkeitä! Liika natrium (nostaa verenpainetta ja turvottaa) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa hiilihydraattia) ruokavaliota jossa insuliini on jatkuvasti koholla,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut jo jonkin aikaa kipeä patti korvan takana. Patti on hyllyvä, eikä sen sisällä tunnu mitään kovaa. Kuitenkin tuntuu, että patti suurenee koko ajan. Haluaisin tietää, voiko sille tehdä jotain, sillä se on todella kipeä.

Tavallisimmat ihon alla tavattavat patit ovat hyvänlaatuisia lipoomia (rasvapatti), ateroomia (talirauhaskysta) tai imusolmukkeita. Äkillisesti ilmaantunut, kipeä ja punoittava patti voi myös olla ihonalainen tulehduskertymä eli paise.

Yleislääkärin vastaanotolla arvioidaan, minkä tyyppisestä muutoksesta on kyse, ja tavallisimmat muutokset voidaan poistaa paikallispuudutuksessa pienestä ihoviillosta. Jos poistetun muutoksen luonne on epävarma, näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Tulehtuneen patin hoidoksi saatetaan aluksi tarvita antibioottihoitoa.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.